Új WAMP betűk a tudatosság jegyében

Idén ősszel megújultak a WAMP ikonikus betűi, amivel a vásárokon minden arra járó, látogató és kiállító találkozhatott. A WAMP betűink megújítását a youHU! Design csapata vette a kezébe és a végeredmény magáért beszél.
 
A WAMP Magyarország egyik legnagyobb és leghosszabb ideje designnal foglalkozó magánkezdeményezéseként kiemelt hangsúlyt fektet az általa közvetített társadalmi felelősség- és értékvállalásra is: a fast fashion és a plázák ellensúlyozójaként egy fenntartható, emberközpontú alternatívát teremt havi rendszerességű vásárjaival. A vásárokon megjelenő WAMP betűinket az idő nem kímélte, így annak redesign-ja már nagyon aktuális volt. A betűk megújításánál fontos szempont volt a fenntarthatóság és a tudatosság, így a youHU! csapatával ötletelve arra jutottunk, hogy a raktárunkban már nem használt bútorokat fogják felhasználni a projekthez.
 

De miért a youHU csapatára esett a választás? 

Dorottyával és Szabolccsal a Zöld WAMP cikkünk kapcsán ismerkedtünk meg jobban. A youHU! belsőépítészeti installációk, bútorok, lámpák, otthoni kiegészítők tervezésével és kivitelezésével foglalkozik, különös hangsúllyal az italkultúrát érintő területekre. Saját termékeik fejlesztése mellett személyre szabott formatervezési, grafikai és designmenedzsment szolgáltatást is nyújtanak.
 
"A tárgyak, installációk élmény oldala hajt minket a legjobban a projektjeink kreatív fázisaiban, amit egyszerre korlátoz és inspirál a fenntartható szemléletű tervezés, kivitelezés, és a felelős anyagválasztás. Ez a tudatos megközelítés, minden projektnél elsődleges kell, hogy legyen, akár extrém gasztronómiai installáció, elegáns használati tárgy vagy praktikus promóciós eszköz van a tervezőasztalon, hogy a portfoliónkból említsünk néhány kategóriát."
 
Olvassátok el a teljes Zöld WAMP cikket itt: https://wamp.hu/hu/20230406/nezz-be-a-youhu-muhelyebe

 

A WAMP raktárból felhasznált régi bútorok.

A betűk teljes koncepcióját a youHu csapatára bíztuk a tervezést és kivitelezést is beleértve.

“Az új WAMP betű projektnél fontosnak tartottuk, hogy az installáció valamilyen formában tükrözze a kiállítók sokszínűségét, miközben a logó mégis egységes marad. A WAMP kiállítók változatos anyaghasználatára utalnak finoman a betűk: fa (lazúrozott részeken), fém (betűkontúrként), textil (duplán varrott szegély mintázat), fény (rejtett világítás). Ezek az anyagszerűségek a betű-fronton jelennek meg. Ez a gesztus a kiállítói közösséget is építi, a látogatók számára pedig a vásár színességét, változatosságát közvetíti. Minden betű palástján helyet kapott a 'WAMP a design vásár' felirat, hogy a betűket külön-külön is lehessen installálni az adott helyszín különböző pontjain, ezáltal vezessék a látogatókat, és persze, hirdessék a vásárt. A betűk hátoldalán a márka jól ismert lila színe jelenik meg, ezzel teljesen körbejárhatóvá téve az installációt. Az őszi, téli alkalmakon, a délutáni órákban különösen hasznos a betűk megfelelő megvilágítása a hatékony megjelenéshez, amit energiatakarékos LED-világítással oldottunk meg, a változatos helyszínek miatt akkumulátoros működéssel.” - youHU design

Készülnek a betűk.
 
Így készült az “A” betű.
 

A világítás is bekerült.

“A kültéri használatot támogató, környezeti (nedvesség, UV) hatásoknak ellenálló szerkezetet természetes, újrahasznosítható vagy akár újrahasznosított anyagokból szerettük volna elkészíteni – ez nekünk személyesen is fontos, de tudtuk, hogy a WAMP szervező csapatának is. Ehhez adta magát az ötlet, hogy a WAMP raktárban található régebbi vagy hibás anyagokat (rossz asztalok, aktualitását vesztett installációk, egyéb kellékek) dolgozzuk fel, és alkalmazzuk a betűk kivitelezésénél. Ezáltal nem csak újrahasznosítunk és nem vásárolunk felesleges anyagokat, tehát a Zöld WAMP kezdeményezés is prioritást élvez, hanem a vásár 17 éves múltja előtt is tiszteleghetünk. Szerencsére a WAMP a kezdetekben is magas minőségű, természetes alapanyag túlsúlyú installációkkal dolgozott, így dominánsan fa, kevés fém és textil használatával készülhettek az új betűk és talapzataik, ami a kisebb tömegről és a könnyebb karbantartásról gondoskodik.

Hálásak és büszkék vagyunk, hogy ezen a projekten dolgozhattunk. Jó érzés értő fülekre lelni és fenntarthatóan létrehozni valamit, ami később sok száz művész érvényesülését segíti elő.” - Dorottya a youHU design-tól.

 

A WAMP betűk a Néprajzi Múzeumban rendezett vásáron októberben. Fotó: Horváth Anikó

A WAMP betűk a Várkert Bazárnál. Fotó: Horváth Anikó

A WAMP betűk a Néprajzi Múzeumban rendezett vásáron novemberben. Fotó: Horváth Anikó


Keressétek a youHU-t online és a WAMP Design vásárokon.

https://youhu.hu/

https://www.facebook.com/youhudesignofficial

https://www.instagram.com/youhu_design/

Keressétek az új WAMP betűket a vásárokon! :)
 

Partnereink