Küldetés

Több mint vásár!

Minek a rövidítése a WAMP? Ez a leggyakoribb kérdés, amit feltesznek nekünk. Röviden, Vasárnapi Művész Piac. Bővebben, egy dizájn vásár, ahol magyar tervezők mutatkoznak be saját tervezésű, kisszériás termékeikkel, legyen az ruha, ékszer, kiegészítő, lakberendezési tárgy, fotó vagy akár gasztronómiai finomság. Mindezek mellett a WAMP egy olyan közösségi hely is, ahol találkozhat egymással alkotó, vásárló, fiatal, családos, kreatív szakember és érdeklődő laikus. Ahol igyekszünk megmutatni, hogy a dizájn nem egy elvont művészeti fogalom, hanem egy izgalmas lehetőség, amit becsempészhetünk a mindennapjainkba. Ahol mindenki ráébredhet, hogy van középút a fast fashion és a luxusmárkák között. A WAMP létrejötte óta kezdeményező szerepet vállal abban, hogy megmutassa a designban rejlő művészeti, gazdasági és társadalmi lehetőségeket. Célja, hogy a designt közelebb hozza a nagyközönséghez, ugyanakkor kapcsolatot teremtsen a tervezői innováció és a gazdaság szereplői között. A WAMP Magyarország egyik legnagyobb és leghosszabb ideje designnal foglalkozó magánkezdeményezéseként kiemelt hangsúlyt fektet az általa közvetített társadalmi felelősség- és értékvállalásra is.

Szívesen kimozdulunk a fővárosból és teszünk látogatást vidéki helyszíneken, fesztiválokon. Évek óta állandó vendégei vagyunk a Sziget Fesztiválnak, de bejártuk már Sopront, Szolnokot, Kecskemétet és a Művészetek Völgyét is. A Design Hét Budapest programsorozat keretében minden évben megmutatjuk legjobb tervezőinket és szervezünk a témához illeszkedő eseményt.Szeretjük a magyar tervezők tehetségét Magyarországon kívül is bemutatni, illetve kapcsolatokat építeni más országok alkotóival is. Így 2014 tavasza óta már állandó vásáraink vannak Bécs belvárosában a Múzeumnegyed előtt, a régió különböző részeiről érkező tervezőkkel. A Visegrádi Alap támogatásával már itthon is többször fogadtuk a V4 országok művészeit, de megjelentünk már ShanghaibanLondonban, Helsinkiben, Pekingben és Pozsonyban is.

A WAMP több mint egy évtizede teljesít hiánypótló kulturális és gazdasági missziót a hazai designszcéna egy sajátos, ám igen színes alkotói szegmensének reprezentációs és üzleti lehetőséget biztosító rendszeres helyszíneként. Az elmúlt évtizedekben az új piacmozgalom elterjedésével Magyarországon is felismerték, hogy a bonyolult bürokratikus utak helyett az érték megteremtője és a fogyasztó közvetlen kontaktusa révén a piactér nemcsak a gazdaságilag hatékonyabb árucsere, de a kultúraközvetítés kitűnő színterévé is nemesül. Különösen érvényes ez az egyedi, illetve kis szériás design- és kézműves tárgyak kereskedelmére specializált vásárra, ahol az árucikk maga is kulturális termék. A WAMP a látogatókra gyakorolt jelentős szemléletformáló hatása által a designszakma egésze számára is közvetett módon előnyös. Szintén értékes többlet a vállalkozás nemzetközi színtérre történő továbbfejlesztése, aminek révén egyrészt külföldi lehetőségekhez segíti a hazai alkotókat, másrészt a magyar design nemzetközi láthatóságához is nagymértékben hozzájárul. A cég és a szolgáltatások magas színvonalú, következetes kommunikációja és vizuális arculata az évek során stabil branddé formálta a kezdetben mozgalom jellegűen indult kezdeményezést. Mára komoly értékké vált a WAMP stabil jelenléte a magyar designközegben, egyúttal méltán népszerű, karakteres alternatívát jelent az „elplázásodott”, beszűkült kereskedelmi palettán. (Design Management elismerő oklevél 2020)
 
 
 
 
 
 
 
 

Partnereink