Nézz be a youHU műhelyébe!

Új zöld WAMP sorozatunk célja a fenntartható magyar divat és design még nagyobb publicitása, ezáltal támogatni a magyar művészeket, alkotókat, valamint felhívni a figyelmet a környezettudatos gondolkodás fontosságára. Második állomásunk egy újabb WAMP kiállító, a youHU! műhelye volt, ahol Kiss Dorottya és Horváth Szabolcs várt minket és mutatták be vállalkozásukat, fókuszálva a fenntarthatóságra.

A youHU! használati tárgyak, bútorok, lámpák, otthoni kiegészítők tervezésével és kivitelezésével foglalkozik, különös hangsúllyal az ital gasztronómiát érintő területekre. Késztermékeik forgalmazása mellett személyre szabott formatervezési, grafikai és designmenedzsment szolgáltatást is nyújtanak.

"Az általunk tervezett tárgyak nem egyszerűen esztétikus és jól használható termékek, hanem különleges felhasználói élményt és interakciós lehetőséget hordoznak – amivel felfedezésre biztatjuk az embereket, játékosságot viszünk a hétköznapjaikba."

 

Mikor és hogyan kezdtetek az ital-gasztronómiával foglalkozni? 

“Maga az ital irány onnan jött, hogy a szüleim egész életükben egy pezsgőgyárban dolgoztak. Alap volt, hogy a borokat és pezsgőket ismerem egy bizonyos szinten, aztán az egyetem után eszméltem csak rá, hogy lehet, hogy többet tudok erről a témáról, mint mások. A MOME mesterdiplomám egy mágneses lámpa volt, ami több elsimerést hozott, egy nemzetközi vándorkiállításra is meghívtak. Ahogy az évek alatt egyre több kiállításmegnyitón jártam akár kiállítóként, akár látogatóként, nem tudott nem feltűnni a büféasztal népszerűsége, ami, ha nem is teljes sikerrel, de a networkinget hivatott elősegíteni egy-egy ilyen esemény alatt. Innen jött az ötlet, hogy valami olyat szeretnék kitalálni, amivel maga a büféasztal válik a kiállított alkotássá, így hívva közelebb a látogatókat, művészeket egymáshoz.” - mesélte Dorottya.

A youHU! csapata ki is találta, hogyan lehet ezt megoldani. A Design Hét Budapest 2017 programsorozaton debütáltak ExperiBar stand együttesükkel, amit bor fogyasztására terveztek. Ezzel egy élmény fókuszú installációt hoztak létre, aminek célja, hogy minél játékosabb italtöltésről gondoskodjon a vendégek számára, miközben a szerkezetek a dekantálás, hűtés funkcióit is elllátják. A program meg is hozta a sikert, többek között a Jack Daniel’s számára terveztek, készítettek egy látványos, mobilis, kóstoltató gépezetet termékpromóció céljából. 

Milyen alapanyagokkal dolgoztok?

“A boros kapcsolódás hamar a parafadugók irányába vezetett bennünket. Az első és alapvető nagy vágy az volt, hogy parafadugó gyűjtésbe kezdjünk, akár háztartásonként, vagy vendéglátó egységekkel együttműködve, hogy később újrahasználható alapanyagot készítsünk a dugókból. Azonban azt láttuk, hogy előbb érdemes a parafaanyagban rejlő lehetőségekkel megismertetni az embereket, amihez tárgyak tervezésébe kezdtünk. Az egyik anyag, amivel mi is csak egy szűk éve ismerkedünk, az az expandált parafa. A parafaszemcséket nagy nyomás és hő segítségével tömbösítik, ami lehetővé teszi, hogy saját gyantája tartsa egyben az anyagot; sötét színét is az eljárásnak köszönheti, tulajdonképpen megég a folyamat során. Ezt a tömbösített parafát standard táblaméretben kapni különböző vastagságban, az építőiparban előszeretettel használják a hungarocell kiváltására, öko alternatívaként. A másik típusú parafa, amivel dolgozunk a klasszikus, agglomerált parafa, amit különböző szemcseméretben, sűrűségben lehet kapni. Ez ledarált parafakéregből készül, így a természetes dugók gyártása melletti maradék anyagot is felhasználják, nem vész kárba semmi. - mesélte Dorottya.

ÉRDEKESSÉG: Mi is az a parafa?

A paratölgy kérgét a fa 25 éves korában hántják le először, majd a kéreg hántást 9 évenként megismétlik. A paratölgy 250 éven keresztül ad jó minőségű parafakérget, amely a parafa termékek alapanyaga.

A parafa a különleges sejtszerkezetének köszönhetően kiváló szigetelőanyag, ugyanis a parafakéreg eredeti funkciója, hogy megvédje a fát a sós tengeri levegőtől, az erős napsugárzástól és a hőmérséklet-ingadozástól. Nehezen éghető, láng hatására csak lassan szenesedik, égéskor gyengén füstöl. Hosszú élettartamú, mérettartó, nem zsugorodik, nem duzzad. Ózon, UV-, penész-, baktérium- és korhadásálló, rovar, rágcsáló nem károsítja. Környezetbarát és újrahasznosítható. Rugalmas, nyitott és összefüggő sejtszerkezete miatt jól hajlítható, kiváló rezgéscsillapító, jó hangelnyelő. 

Dorottya és Szabolcs álma, hogy a későbbiekben a Magyarországon lévő parafadugó-hulladékból állítsanak elő saját alapanyagot. 

Szabolcsék italhűtőket is készítenek parafából. Az itt kieső darabokból poháralátétek lesznek. A dekantálóik gyártása során leeső fém hulladékból pedig ezekhez az alátéthez készítenek berakásokat, amik pohárjelölő funkciót adnak a tárgynak. Így lényegében nem termelnek hulladékot, minden újra van hasznosítva.

ÉRDEKESSÉG: Mit jelent a dekantálás?

A dekantálás azt jelenti, hogy miután felbontottuk a bort, átöntjük egy dekantáló üvegbe. Ennek több oka is lehetséges. Vagy azért mert a borosüveg alján a tárolás alatt üledék keletkezett, és fogyasztás előtt szeretnénk a folyadékot leválasztani. Az üledék több okból gyűlhet össze. Fehérboroknál ez szinte kizárólag a nem szűrt, seprőn érleltek palackjában jelenik meg. Vörösborok esetében gyakrabban előfordulhat, itt ugyanis a színanyagok a tanninhoz kapcsolódva maguk is kicsapódnak a borból az évek során, és az üveg aljára gyűlnek.

A másik ok,amiért dekantálni szoktak, hogy a bor illat, zamata több éves üvegbe zárt állapot után az oxigénnel érintkezve intenzívebb legyen. Főleg vörösborok ízélményénél számít ez a levegőztetés.

A youHU! csapatának a fenntartható csomagolás is nagyon fontos. 

“A csomagolásaink nem tároló funkciót töltenek be, hanem a szállítás biztonságát szolgálják. Kitöltő anyagnak is fenntartható, fagyapotot használunk, újrahasznosítható papír dobozba csomagolunk, papír ragasztót használunk. Egyedül a sarokvédő-elem, ami műanyag, de az is szelektíven gyűjthető. Sajnos erre más megoldást nem találtunk egyelőre magyar forgalmazótól vagy gyártótól.” - tudtuk meg Szabolcstól.

A youHU csapata tehát a fenntartható alapanyagok mellett odafigyel arra is, hogy a lehulló anyagokat is felhasználják az alkotás során. Emellett pedig a csomagolásnál is folyamatosan keresik a legjobb megoldásokat. 

Keressétek a youHU-t online és a WAMP Design vásárokon.

https://youhu.hu/

https://www.facebook.com/youhudesignofficial

https://www.instagram.com/youhu_design/

 

Fotók: Borbély Bori (@artbybori)

Szöveg: Mengyán Anikó

 

Partnereink