A fenntartható, hazai márkák támogatása a közös ügyünk! WAMP x Fashion Revolution Hungary

Idén a Fashion Revolution mozgalom fennállásának tizedik évfordulója alkalmából tíz napon keresztül lehetett csatlakozni a Fashion Revolution Week eseményeihez. A Fashion Revolution Week a világ legnagyobb divataktivista kampánya, amely minden évben a 2013-as bangladesi Rana Plaza textilgyár összeomlásának évfordulója köré szervez programsorozatot. Az ehavi Zöld WAMP cikk a hazai legnagyobb design vásár és a Fashion Revolution Hungary összefonódásáról szól.

Az idei kampány április 15-24. között zajlott országszerte, és egy évtized munkásságát próbáltuk változatos programokba sűríteni: szerveztünk filmvetítést, jótékonysági ruhacserét, kerekasztal-beszélgetést, open studio napot, előadásokat, illetve a Nyilvános Javítási Nap - a Rongyderbi- is nagy sikerrel zárult. Sok embert mozgattunk meg nem csak Budapesten, hanem vidéken egyaránt. A divatipar etikus, átlátható átalakítása a közös ügyünk, öröm volt látni, hogy ennyien érdeklődtek a programok iránt, lelkesen javították a ruhákat, informálódtak a témában, megismertek új, hazai alkotókat és remélhetőleg kicsit elgondolkodtak a vásárlási szokásaikon.
 
A Fashion Revolution Week nulladik napján a Wamp design vásáron most először találkozhattatok a FRH csapatával a budapesti Néprajzi Múzeumban. Egy hosszú távú együttműködés veszi kezdetét a legnagyobb hazai alkotókat tömörítő magánkezdeményezéssel, hogy együtt még többet tudjunk tenni a lokális és fenntartható divat népszerűsítéséért. Igyekszünk megmutatni, hogy van középút a fast
fashion és a luxusmárkák között!
 
„A FR mögött álló Nemzeti Divatliga már 2004 óta foglalkozik azzal, hogy a magyar tervezőket, gyártókat szélesebb körben bemutassa és támogassa. A Fashion Revolution Hungary pedig kifejezetten a fenntarthatósággal foglalkozó alkotóknak ad helyet, mivel Magyarországon igen is lehet ezen a vonalon dolgozni. A WAMP egyik legfőbb előnye, hogy egy olyan közösségi teret hoztak létre az évek alatt, ahová a fiataloktól kezdve, a családokon keresztül, az idősebb korosztályig mindenki örömmel kilátogat. A vásárokon olyan kis márkákat, tervezőket lehet megismerni, akiknek más megjelenési lehetőségük nem feltétlenül van és nekünk is ez az egyik legfőbb célunk, hogy bemutassuk azokat, akik kicsiben, de etikusan, itthon hoznak létre valami maradandó értéket.” – nyilatkozta Mányiné Dr. Walek Gabriella, a Fashion Revolution Hungary országkoordinátora.
 
 
A WAMP egy olyan dizájn vásár, ahol magyar tervezők mutatkoznak be saját tervezésű, kisszériás termékeikkel, legyen az ruha, ékszer, kiegészítő, lakberendezési tárgy, fotó vagy akár gasztronómiai finomság. Mindezek mellett a WAMP egy olyan közösségi hely is, ahol találkozhat egymással alkotó és vásárló, meg lehet ismerni, hogy kik állnak a márkák mögött- #whomademyclothes, #whomademybag, #whomademyjewellery- a Fashion Revolution kampányszlogenekkel élve. Összesen 40 kiállító csatlakozott be a kampányba egy-egy fotó erejéig és 27 videó készült, melyben kicsit részletesebben mesélnek arról, hogy mivel is foglalkoznak, milyen anyagokkal, technikákkal dolgoznak. A videók megtekinthetőek a Fashion Revolution Hungary Instagram (https://www.instagram.com/fashionrevolutionhungary/reels/) és Tiktok oldalán (https://www.tiktok.com/@frhungary ).
 
A WAMP küldetése kezdetektől fogva a fenntartható divat, viszont egyre fontosabbnak tartják, hogy erre még jobban felhívják a figyelmet, ennek hatására indult el tavaly a ZÖLD WAMP sorozatuk, ahol a kiállítókat mutatják be a saját műhelyeikben. Mayr Eszter, a WAMP ügyvezetője szerint: „A kiállítóink nagy lelkesedéssel fogadták, hogy személyesen is találkozhattak a FRH csapatával az áprilisi WAMP-on és részt vehettek ebben a világméretű kampányban. Sokan korábban is részt vettek a Fashion Revolution Weeken, de voltak olyanok, akik idén csatlakoztak először. Nagyon örülünk az összekapcsolódásnak, ami ezzel nem fejeződik be! A WAMP októberben tartja 18. születésnapját, ahol a gálaeseményen is fontos téma lesz a fenntartható divat, ahol a FRH csapata is képviselteti majd
magát.”
 
 
A hír igaz, a WAMP Design vásár 2024-ben nagykorú lesz! A 18. születésnapjukat szeretnék méltóképpen megünnepelni, így az október design vásár után egy születésnapi VIP gála eseményt rendeznek, amire divatbemutatókkal, díjátadóval, illetve kerekasztal-beszélgetésekkel készülnek. Meghívottak a WAMP régi és új kiállítói, illetve olyan szakemberek, akik szorosan kapcsolódnak a divathoz, a fenntartható divathoz és designhoz és magához a WAMP-hoz. További információk, illetve jegyvásárlás: https://brancskozosseg.hu/muveszet-kultura-szorakozas/wamp-design-vasar-18-
 
Hosszú évtizedekre van még szükség ahhoz, hogy a ruhaipar átalakuljon, de egyénileg és közösen összefogva is sokat tudunk tenni, hogy elinduljon a változás. Egyéni szinten a tudatos választásoddal tudsz segíteni, támogasd a hazai, fenntartható márkákat, illetve azokat a szervezeteket, amelyek azért küzdenek, hogy egy környezetbarát és átlátható divatipar jöjjön létre. Kiemelten fontos az edukáció és az, hogy minél többen tudjanak arról, hogy milyen problémákat okozhat a jelenlegi, túlfogyasztásra, és etikátlan termelésre épülő rendszer.
 
A WAMP x Fashion Revolution Hungary együttműködés azt jelenti, hogy Magyarországon a fenntarthatósággal foglalkozó szervezeteknek és eseményeknek össze kellene fonódniuk, hogy ez a szemléletváltás itthon előre tudjon mozdulni szélesebb körben. Közös a célunk és együttes erővel még több helyre el tudjuk juttatni az üzenetünket, hiszen a WAMP rendszeresen állít ki vidéken és Bécsben is. Együtt többet tudunk tenni a fenntartható divat népszerűsítéséért!
 
A Fashion Revolution Hungary csapata: Kádár-Németh Kinga, Pölz Klaudia, Dr. Walek Gabriella
 
Írta: Pölz Klaudia

Partnereink