Kalandozz a szövés világában! Ismerd meg az a Mayweawer márka lágy színeit, természetes puhaságát, és formáit!

Lázár-Barabás Piroska az a Mayweaver márka alapítója pszichológusnak tanult, majd a gyermekei születése után érezte azt, hogy szeretne kézzelfogható dolgot alkotni. Ismerd meg az ő történetét!

fotó: Borbély Bori

https://www.youtube.com/watch?v=-109B5lwkn0&t=26s

A kereten szövés 8 évvel ezelőtt talált rá Piróra kisebbik gyermeke születése után, és azóta is fontos része az életének, olyannyira hogy saját márkája lett. Nem csak termékeket készít, de szövés workshopokat is tart! Olyan egységes minden, amikor megérkezünk hozzá, hogy azonnal beülnénk egy workshopjára, hogy hallgassuk Piró kedves hangját, átszellemüljünk és lelassuljunk a lágy színű fonalakat használva. Hogyan kezdődött ez a varázslat? 

“Autodidakta vagyok, itthon, egyedül tanultam meg szőni könyvek, oktatóanyagok segítségével. Az első években a tanuláson, kísérletezésen, a saját stílusom kialakításán volt a hangsúly. Lassan, fokozatosan alakult ki a márkám. Lakásdekorációs és kisebb használati tárgyakat készítek: falidíszeket, képeket, könyvjelzőket, poháralátéteket, karkötőket. Aki pedig szeretne a szövésbe belekóstolni, többféle „Sződd magad!” diy készlet közül választhat, vagy részt vehet valamelyik workshopomon. A vállalkozásunk fontos része a férjem is, együtt járunk a vásárokba, ő készítette a weboldalamat, a szövőkereteim legnagyobb részét, és a diy dobozok ötlete is tőle származik.” - mesélte Piroska.

fotó: Borbély Bori

Főként gyapjú, len és pamut fonalakat használ, amit gyakran ő maga fest annak érdekében, hogy az általa kedvelt lágy színeket elérje. Ettől is olyan egységes ez az egész. A fonalak festéséhez kurkumát, orgona virágot, orgona levelet, hagymát, céklát és az avokádó magját használja. Bizony, nem sokan tudják az avokádóról, hogy természetes festékként is használható, ráadásul nem zöldre festi az alapanyagot, ahogy azt gondolnánk, hanem pasztell rózsaszínes árnyalatot kölcsönöz a textileknek! 

 

“A színek nagyon fontosak számomra, úgy a munkámban, mint a személyes életemben: hiszek a hangulatunkra, az érzelmeinkre gyakorolt hatalmas erejükben. Nagyon szeretek kísérletezni velük.”

 

Nem csak magánemberként fontos számára a tudatosság, hanem az alkotásnál is próbál több mindenre odafigyelni. “Fontos számomra a természetes alapanyagok használata, és a fonalaim egy részét magam festem növényekkel. Igyekszem minél kevesebb hulladékot „termelni” – ez nálam úgy valósul meg, hogy a még használható, rövidebb fonaldarabokat is felhasználom kisebb termékek elkészítéséhez, de az is előfordul, hogy a fonal hossza alakítja a formát, amit éppen szövök. Arra is figyelek, hogy ne vásároljak több fonalat, mint ami feltétlenül szükséges, és azzal dolgozzak, ami már van.”

fotó: Fischer Veronika

Mikor kezdtél el WAMP-ra járni?

“Másfél évvel ezelőtt, 2022 őszén kezdtem el a WAMP Design vásárra járni. A WAMP-okon a kapcsolódásokat szeretem a legjobban: a vásárlókkal, érdeklődőkkel, és nagyon tud inspirálni a többi alkotó is. Sok éven keresztül csak online külföldi felületeken értékesítettem, ezért szerettem volna a magyar piacon jobban jelen lenni. Az is fontos, hogy itt olyan emberek is rám tudnak találni, akik másként nem valószínű.”

Tudtad: Mi A WAMP? 

A WAMP Design vásár Magyarország egyik legnagyobb és leghosszabb ideje designnal foglalkozó magánkezdeményezéseként kiemelt hangsúlyt fektet az általa közvetített társadalmi felelősség- és értékvállalásra is: a fast fashion és a plázák ellensúlyozójaként egy fenntartható, emberközpontú alternatívát teremt havi rendszerességű vásárjaival. A WAMP 2024-ben tölti 18. születésnapját. 

A WAMP Design vásáron magyar tervezők mutatkoznak be saját tervezésű, kisszériás termékeikkel, legyen az ruha, ékszer, kiegészítő, lakberendezési tárgy, fotó vagy akár gasztronómiai finomság. 

A WAMP egy olyan közösségi hely, ahol találkozhat egymással alkotó, vásárló, fiatal, családos, kreatív szakember és érdeklődő laikus, ezáltal a dizájn nem egy elvont művészeti fogalomként jelenik meg, hanem egy izgalmas lehetőség, ami becsempészhető az emberek mindennapjaiba. 

https://wamp.hu/hu

 

“Szeretem minden mozzanatát, az ötleteléstől, tervezéstől és fonalválogatástól kezdve magán a szövésen át egészen az utolsó simításokig. Mégis leginkább elmerülni szeretek a szövésben, látni, hogyan ölt formát az, amit elképzeltem, hogyan áll össze egy-egy minta, és épülnek egymásra a színek.” - Lázár-Barabás Piroska

 

https://www.amayweaver.com/hu

https://www.facebook.com/amayweaver/

https://www.instagram.com/a_mayweaver/

 

Partnereink