Egy ékszer ne csak szép, hanem igaz is legyen!

A Clearme Handmade Jewelry márka alapítójánál és tervezőjénél Zsolnai Krisztinánál jártunk Solymáron. Kriszta férjével Gáborral várt minket, aki nagy segítsége a vállalkozásban, legtöbbször együtt járnak a design vásárokba is. 

https://www.youtube.com/watch?v=J3NG93Fb6hg&t=1s

“Zsolnai Krisztina vagyok. A tervezés és a kreativitás a mindenem. Hiszem, hogy az alkotás megnyilvánulhat akár egy gondolat, vagy érzés formájában is. Hiszem, hogy a művészet képes szebbé, jobbá, igazabbá tenni a világot. Számomra fontos, hogy megosszam az emberekkel az alkotásaimat, és ezáltal inspiráljam őket afelé, hogy alkossanak! Mozgásművészeti tanár is vagyok, 20 éves korom óta Waldorf iskolákban tanítok. Ez az én életemben nagyban hozzá kapcsolódott, kapcsolódik az ékszertervezéshez is.” - mesélte Krisztina. 

A Clearme Handmade Jewelry márka ékszereit, ha három szóval kellene jellemezni akkor ezek lennének azok: természetes, nőies, esztétikus. De mi inspirálja Krisztát, és hogyan kapcsolódik a mozgás az ékszertervezéshez?

​“Egész életemben foglalkoztatott, hogy hogyan függ össze a hangok és a mozgás viszonya, ezért kezdtem el mindenféle mozgásformát illetve táncot kipróbálni: indiai, hastánc, kortárs, de semmiben nem találtam meg azt az élményt, amit kerestem.

Az emberi szem számára láthatatlan dolgok inspirálnak. Például a mozgás formája, vagy a mozgás hatása a térben. Emellett még elvarázsol a természet, a külső világ rejtett szépségei. Miután ötvös lettem, (és legfőképpen a vizsgáim során) kifejezetten azt kerestem, hogy hogyan tudom a mozgás során átélt élményeket belevinni egy másik művészeti ágba. Jelen esetben az ötvösségbe, vagyis a kemény anyagba hogyan tudok belevarázsolni valamit, ami maga a lágyság. Így születtek meg azok az ékszerek, melyek most már szorosan kapcsolódnak a brand-hez, és ha valaki meglátja, tudja, hogy a mi ékszerünk, hogy ClearMe ékszer.” - Zsolnai Krisztina a márka alapítója és tervezője.



A Clearme alap darabjai az alkotó által örvényes ékszereknek nevezett finoman redőződött spirális, különleges formai mintákat hordozó darabok. Az örvényes ékszerek úgy készülnek, hogy az alkotó a készítés közben a térben mozog, szinte táncol az anyaggal. Egy bizonyos anyagot képlékeny állapotában mozgat, és ahogy szilárdul, létrejön egy redőződés. Gyakorlatilag a mozgásának a formája rajzolódik ki az ékszerben, majd ez beleszilárdul az anyagba. Ez a mozgás formájának az anyagba írt képe.

Így minden Clearme ékszer teljesen egyedi és megismételhetetlen formát hordoz, és elmesél valamit a láthatatlanról.

“Az inspirált, hogy láthatóvá tegyek egy bizonyos formát, melyet a szem nem lát, csak az időben tapasztalhatunk. Ilyen egy folyóban történő örvény mozgása is. Kimerevíteni nem tudjuk a pillanatot. Csak akkor láthatjuk a spirális formát, ha az időben szemléljük a folyamatot. Ez volt az inspiráció ezeknek az ékszereknek a megalkotásánál.” - mesélte Krisztina.

Mikor kezdtetek el WAMP Design vásárra járni? 

“2023 volt a 3. évünk, hogy minden WAMP vásáron részt veszünk, a POP-UP WAMP vidéki vásárokat is nagyon szeretjük. Ott lehet igazán nagyokat beszélgetni az emberekkel. Új helyszín, új hangulat, és olyan látogatók, akikkel még soha nem találkoztunk. A vidéki POP-UP vásárok mindig lazábbak. Általában valamilyen rendezvényhez kötődnek, így nagyon széles a látogató közönség. Idősek, gyermekek, párok, csoportok, akikkel a social média felületeken szinte lehetetlen lenne találkozni. 

Ez a WAMP közösség lényege, olyan emberek jönnek, akiknek kérdéseik vannak. az élettel, a világgal kapcsolatban, melyekre választ akár a művészet adhat nekik. 

A WAMP egy olyan közeget biztosít, ahol a kézművesség és a dizájn találkozik. És a kézművességnek nem a tradicionális ága, inkább a kortárs tervezőket gyűjtik össze. Ahova befér az adott esetben 1 darabos, meg nem ismételhetetlen drágább kortárs ékszer alkotás, és belefér a hétköznapokban hordható tervezői darabok is.” 

 

Tudtad: Mi A WAMP? 

A WAMP Design vásár Magyarország egyik legnagyobb és leghosszabb ideje designnal foglalkozó magánkezdeményezéseként kiemelt hangsúlyt fektet az általa közvetített társadalmi felelősség- és értékvállalásra is: a fast fashion és a plázák ellensúlyozójaként egy fenntartható, emberközpontú alternatívát teremt havi rendszerességű vásárjaival. A WAMP 2024-ben tölti 18. születésnapját. 

A WAMP Design vásáron magyar tervezők mutatkoznak be saját tervezésű, kisszériás termékeikkel, legyen az ruha, ékszer, kiegészítő, lakberendezési tárgy, fotó vagy akár gasztronómiai finomság. 

A WAMP egy olyan közösségi hely, ahol találkozhat egymással alkotó, vásárló, fiatal, családos, kreatív szakember és érdeklődő laikus, ezáltal a dizájn nem egy elvont művészeti fogalomként jelenik meg, hanem egy izgalmas lehetőség, ami becsempészhető az emberek mindennapjaiba. 

https://wamp.hu/hu


Hogyan kapcsolódhat egy ékszermárka a fenntarthatósághoz? 

A körforgás szemléletébe az ékszerek is be tudnak kapcsolódni, ha teret adunk az egész életen át hordható, vagy a tovább örökölhető daraboknak. Ráadásul Krisztáék minden apró lehulló darabot gyűjtenek, majd beolvasztással újra felhasználnak. 

A ClearMe ékszermárka több családi vállalkozásokkal dolgozik együtt, akik az öntést, aranyoztatást készítik. Ékszereikre teljes körű garanciát vállalnak, így bármikor megkeresheted őket, ha valami probléma adódik. A design vásárokon is ők állnak a stand mögött, így mindent megtudhatsz az adott ékszerről, anyagáról, javításáról. 

A Clearme ékszer márka és a tervező küldetése, hogy úgy alkosson, hogy azon kívül, hogy szép az ékszer, IGAZ  is legyen. Ez azt jelenti, hogy gondolatokat és érzéseket ébresszen, hogy meséljen valamit a világról, ami szabad szemmel nem látható. 

https://clearme.hu/ 

https://www.instagram.com/clearmejewelry/ 

https://www.facebook.com/profile.php?id=100076306856656

Szöveg: Mengyán Anikó

Műhelyképek: Borbély Bori 

WAMP Design vásár képek: Horváth Anikó

 

Partnereink