Minimalista, játékos, kedves kerámiák Borbély Boritól

Bori 2022 nyarán debütált a WAMP Design vásáron és azóta is üde színfoltja a vásároknak. Az ő műhelyében jártunk.

Bori a Kisképzőben tanult kerámiázni, majd a kovid évében otthon fejlesztette tudását. Autodidakta módon tanulta meg a korongozást és szüntelenül gyakorolt. Mint sokan mások először a családtagoknak, barátoknak készített tárgyakat, de amikor érezte, hogy ez több egy hobbinál, kialakította műhelyét és egy saját kemencébe is beruházott, majd létrejött Borbély Bori márkája.

“Egyedi saját tervezésű kerámiákat árulok jelenleg vásárokon és ajándékboltokban. Minden tárgyat kézzel készítek el, ezért nincs kettő pontosan ugyanolyan. Igyekszem olyan tárgyakat készíteni amik letisztultak és minden otthonba passzolnak, hogy mindenki tudjon találni magának egy kerámiát.” - Borbély Bori

Hogyan kapcsolódik a márkád a fenntarthatósághoz?

“Az agyag egy nagyon szuper anyag ebből a szempontból, mert egészen addig míg ki nem égeted végtelenszer vissza lehet dolgozni és újra használni, így nagyon kevés hulladékot termel. Ezen felül még ha ki is égetjük az agyagot, akkor is több módon újra lehet hasznosítani, mozaikot lehet készíteni az összetört kerámiákból, de akár össze is lehet zúzni nagyon apróra és vissza gyúrni az agyagba és ezzel egy durvább szemcsés agyagot kapunk. 

A csomagolásban is igyekszem minél fenntarthatóbb módszereket keresni. Minden csomagolóanyag amit használok újrahasznosítható, vagy általam újrahasznosított.

És végül igyekszem olyan tárgyakat készíteni amik minőségi anyagokból vannak és a lehető legtovább bírják a mindennapi használatot.

A tárgyakat amiket még nem égettem ki de összetörtek, meghibásodtak egy vödörben gyűjtöm össze és ha megtelt vízzel öntöm fel. Így az agyagból sár lesz amit egy gipsz lapra szétoszlatok ami szép lassan kiszívja belőle a felesleges vizet. Majd várok néhány napot hogy gyúrható állagúra száradjon, meggyúrom hogy levegőbuborék mentes legyen és már korongozhatok is belőle új tárgyat.” - mesélte Bori

Bori 2022 nyarán a Várkert Bazár Neoreneszánsz kertjében rendezett WAMP Design vásáron debütál. 

Mi A WAMP?

A WAMP Design vásáron magyar tervezők mutatkoznak be saját tervezésű, kisszériás termékeikkel, legyen az ruha, ékszer, kiegészítő, lakberendezési tárgy, fotó vagy akár gasztronómiai finomság. 

A WAMP egy olyan közösségi hely, ahol találkozhat egymással alkotó, vásárló, fiatal, családos, kreatív szakember és érdeklődő laikus, ezáltal a dizájn nem egy elvont művészeti fogalomként jelenik meg, hanem egy izgalmas lehetőség, ami becsempészhető az emberek mindennapjaiba. A WAMP Magyarország egyik legnagyobb és leghosszabb ideje designnal foglalkozó magánkezdeményezéseként kiemelt hangsúlyt fektet az általa közvetített társadalmi felelősség- és értékvállalásra is: a fast fashion és a plázák ellensúlyozójaként egy fenntartható, emberközpontú alternatívát teremt havi rendszerességű vásárjaival.

https://wamp.hu/hu

“Már több mint egy éve nyáron kezdtem el a WAMP-ra járni. Nekem nagyon nagy élmény volt az első alkalom, amikor először találkoztam személyesen a vásárlóimmal. 

A WAMP egy szuper lehetőség nekem, hogy olyan emberek ismerjék meg a vállalkozásom akik alapból nem biztos, hogy megtalálnának és hogy személyesebb kapcsolatot teremtsek a vásárlóimmal. Egy nagyon jó hely a kezdő vállalkozóknak, hogy megismerjék őket.” - mondta Bori

Mi inspirál?

“Mindig figyelemmel kísérem, hogy mik azok a tárgyak amiket én és a körülöttem lévő emberek a legtöbbet és legszívesebben használnak. Szeretném azt is elérni, hogy örömet okozzak azoknak akik a kerámiáimat használják és hogy egy különleges kapcsolódást teremtsek a kerámia és használója között, ezáltal meghosszabbítva a tárgy használatának időtartamát. Ezenkívül a környezetem is nagyon inspirál, mindig nyitott szemmel járok bárhová is megyek, hátha megtetszik egy forma vagy egy színvilág.”

Borival legközelebb november 12-én találkozhatsz a WAMP Design vásáron.

https://www.facebook.com/artbybori

https://www.instagram.com/artbybori/

Partnereink