Design mindenből, ami bicikli alkatrész. Ismerd meg a Recyclista márkát!

A te otthonod is rejt olyan alapanyagokat, amiket szekrényből szekrénybe pakolsz, és évek óta tervezed, hogy ha egyszer lesz egy kis időd, akkor neki ülsz és alkotni fogsz? Ezeknek a féltve őrzött kincseknek a sorsa végül egy nagyobb takarításnál, vagy költözésnél a kidobás lesz. Kis Balázs a Recyclista alapítója nem dobta ki a bicikli alkatrészeket, órákat, fülbevalókat és egyéb kiegészítőket készít belőlük. 

fotó: Borbély Bori @artbybori

A Zöld WAMP cikksorozat célja, hogy te is megismerd azokat a hazai alkotókat, művészeket, akiknek munkájuk során is kiemelten fontos a fenntarthatóság és a környezettudatos gondolkodás. A Recyclista műhelyében jártunk.

Balázs története azzal kezdődött, hogy magának szerelte a kerékpárját. Mindig volt otthon egy alkatrész, kettő, három, majd egyre több, különlegesebb darabok, amiket szenvedéllyel gyűjteni kezdett. “Amikor szétszereltem a biciklimet, a régi alkatrészt eltettem, mert bennem volt az, hogy ebből még lehet valami.” - mesélte Balázs.

Tíz éve elérkezett a pillanat és az alkatrészekből a formájukból adódóan órákat kezdett készíteni. Az elsőt magának, majd a családnak, ismerősöknek. 

fotó: Borbély Bori @artbybori

Balázs először egy tematikus WAMP Design vásáron vett részt, ahol az autómentes nap alkalmából a bicikliké volt a főszerep. Termékei nagy sikert arattak, ez pedig lendületet adott, hogy tovább készítse az órákat. Az utóbbi években a WAMP-on Recycliste workshopokon is részt vehetnek a kedves látogatók, ahol kipróbálhatják kerékpár alkatrészből például a fülbevaló készítést. 

TUDTAD?

A WAMP Design vásáron magyar tervezők mutatkoznak be saját tervezésű, kisszériás termékeikkel, legyen az ruha, ékszer, kiegészítő, lakberendezési tárgy, fotó vagy akár gasztronómiai finomság. 

A WAMP egy olyan közösségi hely, ahol találkozhat egymással alkotó, vásárló, fiatal, családos, kreatív szakember és érdeklődő laikus, ezáltal a dizájn nem egy elvont művészeti fogalomként jelenik meg, hanem egy izgalmas lehetőség, ami becsempészhető az emberek mindennapjaiba. A WAMP Magyarország egyik legnagyobb és leghosszabb ideje designnal foglalkozó magánkezdeményezéseként kiemelt hangsúlyt fektet az általa közvetített társadalmi felelősség- és értékvállalásra is: a fast fashion és a plázák ellensúlyozójaként egy fenntartható, emberközpontú alternatívát teremt havi rendszerességű vásárjaival.

https://wamp.hu/hu

fotó: Recyclista
 
A kezdeti évek után Balázs nem csak az otthoni alkatrészeket használta fel, hanem beszerzési helyeket keresett magának, amik a mai napig megvannak. Havonta-kéthavonta egyszer útnak indul és körbe járja ezeket a helyeket, ahol begyűjti azokat az alkatrészeket, amiket a szervizek már nem tudnak felhasználni, kidobnának. 

Az évek során a kínálat is bővült, az órák mellett bicikliláncból fülbevalókat, kulcstartókat, nyakláncokat, sörnyitókat, a gumiból öveket, füzeteket kezdett el készíteni. A fő irányvonal maradt, az órák azonban már biciklikerékből és gumiból is készülnek. A Recyclista további tervei között szerepel, hogy pénztárcákat, kártyatartókat is készítsen bicikli gumiból. 

fotó: Borbély Bori @artbybori

A Recyclistával a WAMP Design vásárokon is találkozhatsz, legközelebb november 12-én.

www.recyclista.hu

https://www.facebook.com/recyclista

https://www.meska.hu/shop/recyclock

 
 

Partnereink