POP UP kortárs művészeti kiállítás a WAMP-on

A Néprajzi Múzeumban a WAMP Design vásár előcsarnokában három fiatal művész alkotásaival találkozhatnak majd a látogatók. Körei Sándor, Matisz Richárd és Czagány Ivett személyesen is ott lesznek a design vásár ideje alatt.

Az október 15-i WAMP a Néprajzi Múzeum 2. emeletére költözik, ahol három kortárs művész is bemutatkozik.
Ismerjétek most meg kicsit a kiállítás résztvevőit.
 
Körei Sándor: Művei kortárs szobrászati perspektívából elevenítik fel és értelmezik újra a festészeti tradíció tárgykörébe tartozó csendélet műfaját. Frissen vágott virágokat és vázákat szabályos struktúrába rendezve zár méretre szabott üvegtárolókba, amellyel nem csak a csendéletfestészet szigorú kompozíciót alkotja újra a szobrászati térben, de reflektál a virágcsendéletek kettős természetére is – az élénk, színpompás növények szépsége mögött mindig ott lappang a hervadás, az elmúlás gondolata. Az üvegdobozok belső terében talán nem is a precízen kidolgozott formai szabályszerűségek jelentik a legfőbb hatóerőt, hanem maga az idő, amelynek az alkotó a szobor lezárásának pillanatában átengedi a műveket.
 
Díjak:
- 2022 Derkovits Gyula Képzőművészeti Ösztöndíj
- 2021 Vígh Tamás Díj
- 2021 Országos Művészeti Diákköri Konferencia, Szobrász tagozat, 2. helyezett
- 2020 Új Nemzeti Kiválósági Program
- 2019 Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíj
 

Matisz Richárd festészetének letisztult, minimalisztikus képi világában figuratív és absztrakt elemek, organikus motívumok oldódnak egymásba. A műveken megjelenő, természeti formákra emlékeztető töredékes alakzatok nem csak tájképek fragmentumaiként, de autonóm absztrakt festészeti formákként is értelmezhetők, amelyek a redukált, semleges háttér előtti testetlen lebegésükben kiszakadnak a valóságábrázolás kereteiből. Motívumkészletét szabadon kezeli, változatos anyaghasználattal, erőteljes színkontrasztokkal és laza festői gesztusokkal kombinálja a precízen kidolgozott alakzatokat.

Czagány Ivett: A Magyar Képzőművészeti Egyetem képgrafika, majd képzőművész tanár szakán szerzett diplomát. Tanulmányai során Barcsay díjban részesült. Grafikáiban saját szimbólumrendszerén keresztül belső világát igyekszik megjeleníteni. Az emberi lét különböző aspektusai érdeklik, ahogyan a fizikai valónk összekapcsolódik a szellemivel. Jel szerű formáit sok apró vonalból építi fel. Ez a hosszan tartó elmélyült munkafolyamat segíti az élményei feldolgozásában. Többnyire absztrakt formákat ötvöz organikus elemekkel. Rajzai gyakran idéznek biológiai jelenségeket, szerveket, csontokat, vagy sejteket.

A WAMP Design vásár és a kiállítás legegyszerűbben a Hősök tere felöli bejáratnál lifttel közelíthető meg.
A belépés ingyenes, a rendezvény kutyabarát!
 

A WAMP design vásár részletei: https://www.facebook.com/events/878528070459994/

Partnereink