Lassulj le és kerülj flow-ba csomózással! - Pofonegyszerű módszer a kisimult idegekért

Kevés olyan szabadidős tevékenység van manapság, amely teljes elmélyülést és fókuszt kíván tőlünk. A multitasking korában esélyünk sincs a teljes kikapcsolódásra, pedig a testünknek és a lelkünknek szüksége van erre az élményre, hogy fel tudjon töltődni. Mi megtaláltuk az egyik módját: nemrég makramé workshopon jártunk, ahol csomóról csomóra váltunk egyre nyugodtabbá és kiegyensúlyozottabbá a foglalkozás vezetője, Mengyán Anikó segítségével.

A Zöld WAMP cikksorozat célja, hogy te is megismerd azokat a hazai alkotókat, művészeket, akiknek munkájuk során is kiemelten fontos a fenntarthatóság és a környezettudatos gondolkodás.

Csíkszentmihályi Mihály flow-élmény fogalommeghatározása óta, tisztában vagyunk azzal, hogy az alkotásba való belefeledkezés önmagában lehet flow-élmény. A flow-élmény egy olyan állapot, melynek során az ember teljesen elmerül abban, amit éppen csinál, amitől örömmel töltődik fel, abban teljesen feloldódik, minden más eltörpül mellette, bármi áron folytatni törekszik azt. Az alkotás során hasonlót tapasztalhatunk meg, és ehhez még csak profinak sem kell lenni - vallja Mengyán Anikó, az anifactory márka alapítója. Anikó több, mint 3 éve havi rendszerességgel tart makramé workshopokat. Saját szervezésű workshopjai mellett tartott már workshopot a Néprajzi Múzeumban, a WAMP Design vásáron, a VOLT Fesztiválon, de táborokba és rendezvényekre is folyamatosan hívják. 2022-től a Nemzeti Művelődési Intézet “A Szakkör” programjának makramé vezetője. 

Fotók: Séllei Lilla, Molnár Anikó

 

De miért ilyen népszerűek a makramé workshopok?

„Azt gondolom, hogy nem csak a makramé workshopok népszerűek, hanem minden olyan kikapcsolódási lehetőség, ahol az ember alkothat. Én a makramézásnál teljes elmélyülést érzek, kitisztulnak a gondolataim, megnyugszom, nagyon máson nem is tudok gondolkodni, hiszen, bár már rutinos csomózó vagyok, de oda kell figyelnem arra, hogy a csomók egyenletesek legyenek, ez egy folyamatos koncentrációt igényel. A workshopon kiszakadunk a hétköznapi mókuskerékből, lelassulunk, flow-ba kerülünk. Talán ez az elsődleges oka a népszerűségének. Másrészről a makramé technika nem bonyolult. Egy két alapcsomó és a helyes technika elsajátításával csodás dolgokat alkothatunk. A workshopon mindenkinek sikerélménye lehet” - mondta Anikó. A workshop során ez számunkra is bebizonyosodott, alig néhány óra alatt néhány méter kenderfonalból rusztikus virágtartót készítettünk, amelyben örömmel növekedhetnek majd a kedvenc futónövényeink.

Anikó textilműves és kéziszövő szakon végzett Békéscsabán, most makramézik. Fontos számára a fenntarthatóság, ami az alapanyag választásban is szerepet játszik.

Fotók: Hámori Zsófia, Séllei Lilla

 

Fenntartható alapanyagok

„A kezdetek kezdetétől kenderfonallal, pamut fonallal dolgoztam, de hamar rájöttem, hogy sokkal jobban oda kell figyelnem az alapanyag kiválasztására. Többféle pamutfonalat használok, ezeket Törökországból és Portugáliából szerzem be és mindegyik újrahasznosított vagy OEKO-TEX® védjeggyel ellátott fonal. A színeket illetően natúr, föld és pasztell színekből alkotok. 

TUDTAD?

Az OEKO-TEX® védjegy a végfelhasználók számára azt jelzi, hogy a termék ártalmas anyagokat nem tartalmaz, ezért biztonságos és bőrbarát. Az ilyen megkülönböztető jellel ellátott termék a káros (rákkeltő, allergiát okozó stb.) anyagok szempontjából szigorúan tesztelt.

Magyar kender, a csodanövény

„A kenderfonal, amit használok teljes mértékben magyar alapanyag, itthon termesztik és dolgozzák fel. Szeretem a kenderfonal változékonyságát, hogy hol vastagabb, hol vékonyabb, ettől lesz egy ebből készített makramé egyedi. A fonál használat közben sokat változik. Kezdetben durvább matéria, picit szöszöl, de ahogy elkezdünk dolgozni vele szépen megpuhul. Ráadásul a kenderfonal útja is csodálatos. Tudom, hogy honnan érkezik, nálam megmunkálásra kerül, de a workshopokon is van, hogy ezzel dolgozunk, majd a lehulló szálakat, amiket már nem tudok tovább felhasználni, eljuttatom oda, ahol még tudják. Volt, hogy micélium növesztéséhez adtam tovább, vagy egy keramikus barátnőm kísérletezett vele, és égette bele a kerámiákba” - mesélte Anikó, aki akár komposztálhatná is a megmaradt kenderszálakat, mivel teljesen természetes, lebomló anyaggal dolgozik.

A kendert egyébként érdemes jobban is megismerni. Gyakran nevezik csodanövénynek, mert a legváltozatosabb módon hasznosítható valamennyi része a magjától a gyökeréig – esszük, isszuk, magunkra kenjük, viseljük és lakunk benne. A ruha- és textiliparból az ’50-es évektől kezdve az olcsóbb mesterséges anyagok szorították ki a kenderrostot. Pedig elképesztően jó alapanyag: nagyon jó a nedvszívó és nedvességelvezető-képessége, légáteresztő, jól szellőző anyag, amelynek antibakteriális és UV-szűrő hatása is van. 

Nemcsak a texiliparban hasznosítható, hiszen legalább huszonötezer-féle terméket lehet előállítani a kenderből a táplálékkiegészítőtől kezdve a téglán át a papírig. A jelenlegi tudásunk szerint az organikus kender a legkörnyezetbarátabb, legfenntarthatóbb alapanyagok közé tartozik. Elképesztően gyorsan nő, így akár négy hónap alatt aratható. 3-4 tonna szárított kenderből 2-3 tonna ipari használatra alkalmas rostot lehet nyerni.

Alacsony lignintartalma miatt (ez a sejtfalak közti szerves ragasztóanyag) sokkal kevesebb kemikáliával kell megdolgozni, mint például a fát. Ellenáll a kártevőknek, ezért nem igényel növényvédő szert.

Fotók: Séllei Lilla

 

Stresszes vagy? Alkoss!

A bevonódás, a jelenlét, az alkotás folyamata - jelen esetben a csomózás monotonitása - teljesen felszabadító élménnyé formálódott át bennünk. Olyan volt, mintha minden stressztől megszabadultunk volna. Az pedig, hogy képesek voltunk a semmiből létrehozni valamit, olyan sikerélmény, amely a hétköznapi helyzetekben is magabiztosságot ad.

Próbáljátok ki a makramézást ti is!

Keressétek az anifactory márkát online és a WAMP Design vásárokon.

https://www.anifactory.hu/

https://www.facebook.com/anifactorymakrame

https://www.instagram.com/anifactory/

Fotó: Raveloson Judith

 

Partnereink