Mézédes mézek és csodás „méztermékek” a Wampon

16 000 éves barlangrajzokon is láthattunk már mézet gyűjtögető ember ábrázolást. Nem csoda, ha az imádott mézünket előállító méhek háziasítása is már nem kevesebb, mint 6 000 évvel ezelőtt megtörtént.

Ennek a különleges, igazából cukorból és vízből álló keveréknek jellege, mint a bornak, állandóan változó. Ásványi anyag-, tápanyag- és vitamintartalma pedig az egyik legősibb (és legfinomabb!) táplálékká, sőt superfooddá nemesítette az idők során.

Szorgalmas, zümmögő méhecskéink pedig sosem pihennek: egy-egy méhcsaládban az anya feladata a család gyarapítása, míg a dolgozók szünet nélkül gyűjtögetik a virágport és egyben meg is porozzák az általuk termelt nektárral a virágokat. A virágok nektárját ezután összegyűjtik a szorgos méhecskék és teljes értékű mézzé alakítják.

Az aranyló méz végül kézműves méhészetek segítségével kerül asztalunkra, éspedig igény szerint számtalan ízesítésben, de kipróbálhatjuk azt is, milyen íze van a virágpornak, vagy a méhpempőnek.

Íme két kiváló méhészet, akik a legmagasabb minőségű és szuper különleges mézekkel és „méztermékekkel” kényeztetnek minket a Wampon:

 

Biksi méhészet –díjnyertes termelői mézek, gyönyörű megjelenéssel

 

A nagybetűs családi vállalkozás. István és Pannika, a nagyszülők alapították a családi méhészetet, azóta pedig három generáció munkájának eredményeként kóstolhatjuk és próbálhatjuk Biksiék kiváló mézeit és különleges termékeit.

A különböző, kiváló minőségű mézek mellett Biksiék 100% méhviaszgyertyái is híresek. Kézzel öntve, manufakturális eljárással dolgozzák fel a színtiszta méhviaszt. Ezt a különleges és tradicionális gyertya alapanyagot fehérítés-, szín-, illat- és bármilyen adalékanyag mellőzésével készítik apró viasz öntő műhelyükben.

De nem „csak” mézek és viasztgyertyák kaphatók ám: hagyományos, tiszta, méhek által termelt méhpempő, vagy nyers virágpor is kóstolható, ha valaki tényleg valami különlegességre vágyik.

Amellett, hogy például 100 grammnyi virágporban annyi fehérje van, mint fél kiló marhahúsban, a nyers virágpor (és az ebből készült méz is!) immunerősítő, méregtelenítő, energetizáló hatású, vitamindús finomság.

Érdekesség, hogy a vállalkozás „vándorméhészet”, azaz a családtagok tavasztól-őszig járják Magyarország tájait, hogy a méhek tiszta, ízgazdag mézeket gyűjthessenek. Az csak természetes, hogy a manufakturális eljárással, minden ipari kiszerelési technológiát mellőzve készült mézek már számos díjat és egyéb elismerést nyertek. Nem csoda, hiszen hol van még egy olyan tervező, vagy éppen gasztro termelő, aki kiváló termékeiből minden Wampra és minden alkalomra (pl húsvét) új kollekciót készít?

A méhésztársadalom legrangosabb éves megmérettetésén, az “Év Kiváló Magyar méze versenyen évről-évre kiváló eredményekkel térhet haza a méhész család, az alapító nagyszülők pedig maguk is Aranyokleveles Méhész kitüntetést kaptak kiváló szakmai munkásságukért és több évtizedes példamutató munkájukért.

 

Dr Honey

Pisztáciás, tonkababos, esetleg barackpálinkás, chilis, vagy egyenesen szarvasgombás mézre vágysz?

A Dr Honey számára mindez nem jelent problémát, de ha fényűző kedvedben vagy, szívesen ízesítik mézedet akár 23 karátos étkezési arannyal is.

Többszörös Great Taste-díjas, „Az év méze” aranyérmes és számos egyéb rangos díjjal kitüntetett mézeket találunk a Dr Honey választékában, akik kizárólag valódi, tiszta magyar mézet kínálnak, s ennek biztosítására nemzetközi minőségirányítási rendszert is működtetnek.

Viszlai Andrea, a márka alapítója az észak-borsodi faluból, Rakacáról származik, az itteni családi méhészet mindig is életének meghatározó eleme volt. Szülei terelgetésének köszönhetően egyetemen tanult, magyar-francia tanárként tanított, később multiknál dolgozott. 2014-ben pedig megalapította az elsősorban exportra dolgozó, mézes vállalkozást. Andrea 78 éves édesapja ma is otthon a kertben, „kicsiben” méhészkedik.

A Dr Honey méz legfontosabb védjegye a tisztaság, ehhez Andreáék mindig a legmegfelelőbb területeket kutatják fel: a hárs például a zselici vidékről, a homokos talajt kedvelő selyemfű az Alföldről származik. Éppen ez az a tisztaság, ami a fajtamézeiket egy egészen más ligába emeli, mint az „átlagos” kistermelői mézek.

A Dr Honey mézeinek termőterülete elsősorban a Tokaj – Zemplén Tájvédelmi Körzet és annak 80km-es körzete, s a feldolgozás is ebben a régióban történik. A kíméletes feldolgozás során a legmesszemenőbbekig ügyelnek arra, hogy a mézek beltartalmi értéke változatlanul kiváló maradjon. A Dr Honey-nál az alapanyagok tökéletessége párosul a munkatársak elhivatottságával és szakértelmével.

 

Nos, valaki megkívánt esetleg egy kis üveg mézet?

Akác, selyemfű, hárs, esetleg narancsos, vagy mogyoróscsokis legyen?

A legbiztosabb, ha mindet végigpróbáljátok a legközelebbi Wampon!

 

Partnereink