Minden friss szellő szinte megváltás - Szeptemberben a Hónap Tervezője a BZZZ Fans

további képek a galériára kattintva 

 

Minden friss szellő szinte megváltás - Szeptemberben a Hónap Tervezője a BZZZ Fans 

 
 
A legyező kissé elfeledett tárgy lett az elmúlt évtizedekben, azonban most sokan újra elővették, bár még mindig szűk az a réteg, aki valóban használja. Pedig a forró napokon vagy egy buliban nagyon izgalmas kiegészítő, lehet hozzá öltözködni, de önmagában is fel tudja dobni a megjelenésünket. Mészáros Szani és Patkós Luca lassan tíz éve barátok, évfolyamtársak voltak a Magyar Képzőművészeti Egyetem grafika szakán. Már az egyetemen voltak közös projektjeik, de szerettek volna egy saját márkát, amibe nem szól bele senki. A sok közös buli során merült fel bennük az igény egy, a partykról eddig hiányzó vagy csak rossz minőségben elérhető legyezők újragondolására, hiszen a legyező az egyik legősibb használati tárgy, amit a világ minden táján alkalmaztak, a japán hadgyakorlatoktól kezdve, a római katolikus egyházon keresztül egészen az elegáns francia szalonokig, és nem utolsósorban a techno bulikban is. Ekkor döntöttek úgy, hogy megtervezik a saját legyezőiket - így született meg 2018-ban a BZZZ fans márka.
 
 

Mit fed a "BZZZ" márkanév? Miért éppen légy a logótok? 

A legyezőink inspirációja és egyben közege a parti kultúra, a BZZZ pedig a "body buzz" kifejezésből jön, ami azt a pillanatot írja le, amikor a zene átjárja az embert. Mivel a legyezőt arra is használták eredetileg, hogy a legyeket elhessegessék, úgy gondoltuk vicces lenne, pont ezt az állatot totemállatnak választani, illetve jól rímelt a BZZZ márkanévhez is.
 

Van valami különleges technikája a legyezőknek? Hol tanultátok? Terveztek további technikákkal, anyagokkal is kísérletezni?

A különleges technikája, hogy csak kézzel lehet készíteni. Mindent magunktól, rengeteg utánajárással és az ismerőseink/barátaink segítségével tanultunk meg. Több munkafázist és helyszínt kell összehangolnunk, így az egész folyamat akár több hétbe is telik. A grafikákat is mi tervezzük, majd az alapanyagok (textil, fa, bőr, szegecsek, stb.) beszerzése után a textilekre kézi szitanyomással kerülnek fel, eközben a fa lamellákat lézerrel vágatjuk ki. Amint a szitanyomás elkészült a vásznakat pliszírozzák, ezzel az eljárással lesz az anyag harmonika-szerű. Szeretnénk egyszerűsíteni a gyártási folyamaton, tervben van a digitális textilnyomás alkalmazása is például. 
 

Honnan szerzitek be az alapanyagokat?

Mindent itthonról szerzünk be.
 

Jelenleg három féle minta közül választhatunk, erről mit lehet tudni?

Mind a három grafikának története van, nekünk nagyon fontos, hogy érdekes történeteket mutathassunk be a grafika nyelvén. A Battrip a legyező feltalálásának történetéből inspirálódott, a legenda szerint, egy japán házaspár álmát egy ablakon berepülő denevér zavarta meg. A denevér kibomló szárnyai adták az ötletet az összehajtható legyező megszületéséhez, amellyel a férj végül kihessegette az ijedt állatot. Kokyangwuti vagyis a pókasszony a hopi indián kultúrában a világot teremtő istennő. Shibari pedig a partik tömegének kézmozdulatait emeli egy magasabb szintre, merítve az indiai táncosok esztétikájából és a japán erotikus kötözéses technikából.
 

Terveztek további mintákat is? Esetleg más kiegészítőket?

Ahogy mindenkinek, úgy nekünk sem úgy alakult ez a nyár, ahogy terveztük, de optimistán tekintünk a jövőbe. Szeretnénk új kollekcióval megjelenni jövő nyárra, épp ezért
 

a mostani WAMP vásáron egy készletkisöprést fogunk tartani. Aki szeretne még az első kollekció utolsó, sorszámozott darabjait, most extra kedvezménnyel kaparinthatja meg!

 

Milyen a tökéletes legyező?

Könnyű, kellően nagy méretű, hogy minőségi szellőt biztosítson, egyszerűen zárható és persze vagány mintájú, hogy mindenki irigykedjen rá!
 
 
 
 
 
 
 
 
Gámán Zsuzsa
 
 

Partnereink