A hónap tervezője a WAMP-on februárban a TIA Design

Izgalmas formák, tapintásra késztető faktúrák és harmonikus színek jellemzik a TIA Design kínálatát. Az egyelőre egyszemélyes márka négy éve létezik, alapítója Adrienn pedig olyan hatalmas lendülettel dolgozik, hogy szinte havonta gyarapodik újabb szín- és fazonvariációkkal a filigrán fülbevalók, méretes nyakékek és könnyű karkötők sora. 

 

Sminkesként dolgoztál korábban. Miért indultál el egy új irányba? 

Az ékszereket mindig is nagyon szerettem, szerintem a nőies megjelenéshez alapvetően hozzátartoznak ezek a kiegészítők. Amikor megszületett a nagyobbik lányom, egy olyan elfoglaltságot kerestem, amit otthon, rugalmas időbeosztásban is végezhetek és örömet okoz. Úgy gondolom, hogy a sminkelés kifejezetten kreatív szakma, a színekkel formákkal való munka pedig mindig új lehetőségeket kínál. Mivel nagyon szeretek különböző anyagokat, technikákat megismerni, kipróbálni, úgy gondoltam, hogy egy maradandóbb eredményt hozó területen is kipróbálom magam. Az első próbálkozásaim nagy sikert arattak, ezért belevágtam egy saját márka felépítésébe.  

 

Hogyan sajátítottad el a szakma alapjait? 

Teljesen autodidakta módon kezdtem neki. Kifejezetten sokat kutatok, de leginkább a szabad kísérletezés jellemző rám. Minden egyes modellt sokáig tesztelek, hordok mielőtt termékké fejlesztem. Kezdetben kizárólag zsinórékszereket készítettem, emellé csatlakoztak az újrahasznosított műanyag alapra épített, különleges csavarásos technikával készülő darabok, és mostanában egyre többet dolgozom bőrrel, műbőrrel is. 

 

A kortárs ékszer egy meglehetősen széles palettát fed le, te hogyan definiálnád a saját modelljeidet?

Jellemzően sokféle dolgot készítek, nyakékeket, fülbevalókat és karkötőket. A kollekciók nem meghatározók, inkább egy-egy technikában mélyedek el. Csak olyasmit készítek, amelyek az én ízlésemet tükrözik, és úgy látom, hogy a vásárlóim is kedvelik. Nem tervezem, hogy egyetlen meghatározott stílus mellett lehorgonyozzak, ennél fontosabb, hogy mindig legyenek újdonságaim, amikkel meglephetem a vásárlóimat. Szerencsére annyi ötletem van, hogy alig győzöm őket megvalósítani! A legjobb gondolataim futás közben támadnak, vagy elalvás előtt érnek. 

Természetesen figyelem a nemzetközi trendeket is, sőt már a kislányom is adott ötleteket. Az egyik nyakláncom fazonját például a Pocahontas filmváltozata inspirálta. 

 

Jellemzően nagyméretű, hangsúlyos ékszereket készítesz. Miért áll hozzád közel ez a világ?  

Valóban alapvetően feltűnő holmik kerülnek ki a kezeim közül, de azért ügyelek arra, hogy azok is találjanak nálam valamit, akik egy picit visszafogottabb irányban gondolkodnak. Nagyon szeretem a feltűnő, az átlagostól eltérő darabokat. Közel állnak hozzám a geometrikus formák, az aszimmetria sok ékszerem éppen erre a játékra épít. A leghangsúlyosabbak a nyakékek, ezekből található a legnagyobb választék is. Az egyik vonal egy újrahasznosított, lézervágott rugalmas műanyag alapra készül, amelyet szatén vagy más hímzőfonallal tekerek be, vagy bőrrel, olykor textilbőrrel borítok. Ez a technika szuper lehetőséget kínál a formákkal, színekkel, különféle fonalak hatásával való játékra. Némelyikhez valóban nem árt némi bátorság, de egyre többen választják ezeket, akár mindennapi viseletként is. A másik irányt a bőrből készülő modellek jelentik. Ezek között is sok bevállalós is található.

 

Sminkesként pontosan tudod, hogy kinek milyen színek állnak jól. Mit tapasztalsz, mennyire vagyunk tisztában ezzel? 

Erről azt hiszem órákig tudnék mesélni. A WAMP például nagyon jó terep arra, hogy közvetlenül találkozhassak a vásárlóimmal, és mindig várom már a következő alkalmat. Úgy látom, hogy egyre többen tartják fontosnak, hogy előnyös színeket válasszanak, sőt gyarapodik azok száma is, akik szakembereket keresnek fel, hogy megismerjék a saját színtípusukat. Sokan jönnek hozzám például tanácsadáson kapott színkártyákkal is. Nyilván léteznek sztereotípiák, és persze vannak olyan kombinációk, amelyekkel nem lehet mellélőni, de ha valaki előnytelen színeket választ, igyekszem terelgetni, alternatívákat mutatni és megtalálni azt a fazont és árnyalatot, ami a legjobban illik a karakteréhez, stílusához. A slágerszínek évszaktól függetlenül a kék különféle árnyalatai és a türkíz, télen pedig szívesen viselünk metálos, szürkés tónusokat. 

 

Ha egyetlen szóval kellene jellemezned a márkát, mit választanál? 

Azt hiszem a bohém többféle értelemben is illik rá. Anyagválasztásban és formavilágban is kedvelem a megszokottól eltérő megoldásokat, sőt a természetemnek is van egy ilyen oldala. 

 

Milyen terveid vannak? 

Nyárra tervezünk egy együttműködést a L'arbre designnal. Még tervezési fázisban van, de alapvetően nyakláncokból álló kollekcióra készülnünk. Emellett szeretném egy picit összekötni a sminkes munkáimat és az ékszerkészítést. Úgy érzem, nagyon sok lehetőség van ebben. 

 

Készülsz valamilyen különlegességgel a WAMP-ra? 

Egészen biztosan, hiszen olyan sok visszajelzést kaptam már itt, olyan sok tapasztalatot, sőt inspirációt is gyűjtöttem, hogy szeretném meglepni a látogatókat.

Már egy ideje gondolkoztam azon, hogy rendhagyó módon kollekcióval is készüljek, amit most be is mutatok az idei első Wamp alkalmával. A neve Säde Collection, ami finnül ráját jelent. 

 

 

Partnereink