Jógakaland, az anyuka, aki kalanddá varázsolja a jógázást!

 

Az anyuka, aki kalanddá varázsolja a jógázást!

Bánhidi Dóra, a Jógakaland alapítója rendszeres kiállítója a WAMP-nak. A nagysikerű Erdei jógakaland mesekönyv után, novemberben jelent meg a Jógakaland második mesekönyve és társasjátéka, amik a Tábori jógakaland címet kapták, és a WAMP-on is kapható lesz. Az interjúban sok érdekességet tudhattok meg a Jógakaland történetéről.  

Dóra akkor találkozott először a gyerekjóga fogalmával, amikor állapotos volt a kisfiával. Mivel már több éve jógázott, így saját magán tapasztalta meg, hogy ez a mozgásforma milyen pozitív hatással lehet az életére „ Javult a koncentrációs képességem, kitartóbb és magabiztosabb lettem, és minden egyes gyakorlás megnyugtatott, hiszen sok feszültség feloldódott közben. Arra gondoltam, hogy milyen jó lenne, ha a gyermekem már minél hamarabb megismerkedne a jógázással, és annak jótékony hatásaival, hiszen minél kisebb, annál fogékonyabb mindenre. Ez az ötlet nagyon tetszett az író és terapeuta páromnak, Salinger Richárdnak is, így együtt létrehoztuk a Jógakaland világát, ami az Erdei jógakaland mesekönyvvel indult 2017-ben.

A gyerekjóga egy játékos világ

Dóri a mai napig imád játszani, ezért a gyerekjóga világa is közel áll hozzá. „ Amikor jobban utánanéztem a gyerekjógának, megtudtam, hogy egy ilyen óra teljesen más, mint a felnőtt verzió. Sok játékkal, mesével és utánzással vonják be a gyerekeket a gyakorlatokba, így az alapokat már el lehet kezdeni tanítani akár bölcsiseknek is, és ahogy haladnak előre a korban, egyre több mindent lehet mutatni nekik. Sokszor gondolják azt a szülők, hogy el sem tudják képzelni, hogyan jógáznak a gyerekek, hiszen alig tudnak a fenekükön megülni egyhelyben. Nem is kell, nem az a cél. A cél a mozgás, amit imádnak! „

A Jógakaland családi kaland

„ Anyukaként tudom, mennyire fontos a családi egység és jelenlét, ezért mi a jógakalanddal nem gyerekjóga órákat tartunk különböző helyeken, ahol a szülők rábízzák az oktatóra a gyerekeket, hanem a családi életbe szeretnénk szórakozást és minőségi időtöltést csempészni.
Vannak mesekönyveink, társasjátékaink és kártyajátékunk, amiket szakképzett gyerekjóga oktatókkal és fejlesztőkkel ( Csíki Mariann, Csák – Iványi Réka ) közösen találtunk ki, de mindezt úgy, hogy otthon is könnyen végig tudjon mindenki menni a feladatokon, semmilyen előzetes tapasztalat nem szükséges hozzájuk, nem lehet kifogás a hiánya.

Szóval, ha valaki kinyitja a mesekönyvünket, vagy elkezd játszani a társasjátékunkkal, akkor egy teljesen új világba csöppen, ahol sok kaland és izgalom vár rá, amiken úgy tud végighaladni, hogy közben elvégzi az adott mozgásos feladatokat, amiknek persze mindegyiknek megvan a maga fejlesztő és jótékony hatása. A mozgás szeretete mellett, Így minél több pozitív energiával, önbizalommal, és sikerélménnyel inspiráljuk a legkisebb jógikat fejlődésük útján:) „

Itt a legújabb mesekönyv és társasjáték

A nagysikerű Erdei jógakaland mesekönyv után, novemberben jelent meg a jógakaland második mesekönyve és társasjátéka, amik a Tábori jógakaland címet kapták.

„ A mesekönyv felépítésében hasonlít az elsőre, vagyis a mesés részeket szépen átszövik az akítv, mozgásos feladatok, amik teljesen új jógás mozdulatokkal szórakoztatják a gyerekeket. Ezen felül extra újdonság, hogy több feladathoz is QR kódokat helyeztünk el a mesekönyvben, amit ha leolvastok egyszerűen az okos eszközötökkel, egyből megjelenik egy videó, amiben bemutatjuk, hogyan kell elvégezni az adott gyakorlatot! Fontosnak tartottuk, hogy a mese végén, a nagy kaland után, ismét relaxációval és pozitív megerősítésekkel készüljünk, amiket most meg is hallgathatok majd a QR kódokat használva, így még intenzívebb lesz a hatásuk!

A Tábori jógakaland társasjátékunk, csak úgy, mint a mesekönyvünk, színes, vidám és nagyon inspiráló, hiszen úgy mozgatja át játékosan a gyerekeket, hogy közben kitartásra, bátorságra, kreativitásra, önfegyelemre, szóval csupa jó dologra ösztönözi őket.

A gyerekek imádják, a szülők értékelik

Nagyon sok pozitív visszajelzést kapunk szülőktől, akik kipróbálták már valamelyik játékunkat. A beszámolóik szerint a jógakaland segített például a gyerekek érzelmi kitöréseinek a kezelésében, a koncentráció javításában, tanulásban, stresszoldásban, ovis beszoktatás alatt, kistesó érkezésénél, gyógypedagógiai kezelések kiegészítésében, de talán az volt a legcukibb, amikor olyan képeket kaptunk, ahol apukák, vagy nagymamák jógáztak a gyerekekkel!

A kisfiammal, Árminnal én is jógázok már, főleg a mesekönyvből és kártyajátékból, és legtöbbször ő kéri, hogy vegyük elő valamelyiket. Elképesztően megható és felemelő érzés, amikor Ő veti fel, hogy csináljuk végig a gyakorlatokat, látom, hogy közben vidám, önfeledt és boldog. Volt már és most december 1-én újra lesz, az Instagram oldalunkon egy online kihívás, aminek az a lényege, hogy minden nap mutatok egy jóga pózt, persze leírom a fejlesztő hatásait is, és ezt meg kell csinálni otthon!  Az előzőnek nagy sikere volt, még pedagógusok is küldtek fotókat, ahogy az egész ovis és alsós csoport jógázik, a mostani pedig igazán vicces lesz, mert kifejezetten karácsonyi, téli pózok lesznek benne.

 

www.jogakaland.hu

www.facebook.com/jogakaland

Partnereink