A hónap tervezője novemberben a Müskinn

Sziládi Noémi és Tóth Eszter táskákat és apróbb kiegészítőket tervez, s elsődleges számukra, hogy darabjaik fenntarthatók, minőségiek és időtállók legyenek. A folyamatosan elérhető alapkollekciók mellett rendszeresen készítenek egy-egy konceptuális szériát is, amelyeken más kreatívokkal dolgoznak közösen

 

A WAMP novemberi eseménye az Alkotás öröme címet kapta. Ti most miben leltek örömet a márka kapcsán? Min dolgoztok éppen?

Noémi:  Egy ideje már kísérletezünk egy új, 100%ban újrahasznosított anyag fejlesztésével. Speciális technikával kizárólag nejlonzacskókból készül, amelyeket több rétegben préselünk egymásra. Az 5-6 egymásra kerülő különféle réteg egy nagyon izgalmas felületet, ha úgy tetszik, mintát ad ki, emellett hihetetlenül strapabíró és masszív. Bár ez még egy kezdeti fázis, készítettünk már belőle apróbb kiegészítőket: övtáskákat és pénztárcákat, sőt kombináltuk bőrrel és egy szintén újrahasznosított átlátszó anyaggal is. Most azon dolgozunk, hogy hogyan tudnánk ezt az izgalmas anyagot minél többféle termékhez használni és beilleszteni az állandó kollekcióba.

Eszter: Az ötlet még az első workshopunk alkalmával merült fel, amit a Bánkitó-fesztiválon tartottunk három és fél éve. Akkor készítettük el a prototípus pénztárcát, amit egyébként a mai napig használunk. Szuper, hogy az alapanyagnak szánt zacskók gyűjtéséből egy komplett kis mozgalom lett. Nemcsak a barátaink, de sokan ismeretlenül is hoznak zacskókat, sőt volt aki vidékről küldött egy nagy csomaggal. Szerintem nagyon passzol hozzánk, és sok lehetőség is van benne. Gondolatiságában jól illeszkedik a felelős szemléletmódhoz, remek alternatívája lehet a bőrnek, ami azért is klassz, mert egyre nagyobb az igény a vegán dolgokra, ugyanakkor vizuálisan is izgalmas. Ez mind-mind fontos szempont nekünk.

 

Januárban lesz négy éve, hogy együtt dolgoztok. Hogyan foglalnátok össze az eltelt időszakot?

Eszter: Noémivel az egyetem alatt is nagyon jóban voltunk, és valahogy az tűnt a legkézenfekvőbbnek, hogy közösen indítunk egy saját márkát. Akkor persze még nem tudtuk, hogy a tervezésen túl ez mennyi egyéb feladatot is jelent, és azt sem gondoltuk, hogy néhány évvel később már egy saját boltban beszélgetünk majd. Az első két évben például még mindketten otthon dolgoztunk, és a lakásunkra jöttek a vevők, ha táskát szeretettek volna.

Noémi: Nagyon sok minden történt velünk ez alatt az idő alatt. Felépítettünk egy egyre bővülő saját kollekciót, és több tervezői együttműködés is van már a hátunk mögött. Idén ősszel megnyitottuk a SISKO-t, ami három másik márkával közös műhely és bemutatóterem. Ami már a kezdetek óta változatlan, az a tervezői attitűdünk: igyekszünk felelősen gondolkodni, és nem azért mert, ez egy trendi irány, hanem azért, mert erre tervezőként kötelességünk odafigyelni. Ez az aktív felelősségvállalás a részünkről egy eszköz: van egy brandünk, amin ezt kommunikálni tudjuk, és nagyon örülnénk, ha minél többen hasonlóan  gondolkodnának.

 

Fontos számotokra a közösség és a közös munka is. Olyannyira, hogy a márkán belül szét is választjátok az állandó kollekciót és az együttműködések mentén születő darabokat. Hogyan választjátok ki, hogy kit kértek fel egy-egy ilyen kooperációra?

Eszter: Elég változó. Előfordult már, hogy mi felfigyeltünk fel valakire, és megkerestük, de volt fordított eset is. Az első, az Alpárral közös munkánál például a kiindulópont az volt, hogy ez egy zenei projekt legyen. Az Autistic Art szériánál  kifejezetten egy szociálisan érzékeny partnerrel szerettünk volna együtt dolgozni. Egy ideig most nem volt erre kapacitásunk, de már nagyon hiányzik, és az elképzeléseink is formálódnak.

Noémi: Ezek az együttműködések azért is klasszak, mert friss kreatív energiát adnak, és segítenek abban is, hogy ne csupán egyetlen irányba haladjunk. Ha már van egy márkánk, miért ne használhatnánk ki azt a szabadságot, hogy bármit megvalósíthatunk, amit izgalmasnak tartunk?

Eszter: Arra törekszünk, hogy a körülöttünk lévő dolgokat jobban megismerhessük, és minél több különböző területet összekapcsoljunk. Eddig minden együttműködésnél nagyon klassz emberekkel dolgoztunk együtt, és szuper dolgok születtek. Tényleg csak pozitív élményeink vannak. Bárki, akit megkerestünk, nyitott és együttműködő volt.

 

Tervezői szempontból miért izgalmasak ezek a projektek?

Eszter: Mindenkivel egészen más együtt dolgozni, más a folyamat. Meg kell ismernünk a másik gondolkodásmódját, módszereit vagy éppen igényeit, és ezt kell termékek formájában megvalósítanunk.  Ez egy közös termékfejlesztés, ami mindig nagyon izgalmas. És persze legjobban nyilván tervezni szeretünk, és ilyenkor csak erre kell fókuszálnunk.

 

A saját kínálatot is fejlesztitek. Milyen szempontok szerint bővül a kollekció?

Noémi: Fontos, hogy legyen állandó kínálatunk. Azt szeretnénk, hogy ez idővel lefedje a mindennapi élethez kapcsolódó valamennyi szituációt. Jelenleg három hátizsákmodellünk van. Ezek bőrből és vászonból egyaránt készülnek, és folyamatosan elérhetők. Úgy látjuk, hogy nagyon szeretik ezeket a modelleket, beváltak, de persze folyamatosan fejlesztjük, finomítjuk az apró részleteket. Emellett itt a műhelyben is készítünk kisebb dolgokat, övtáskákat, pénztárcákat. Ezekből jellemzően sosincs két egyforma, mert szeretjük felhasználni a kisebb darab bőröket is, így mindig új variációk születnek. A táskák mellett szitázott biopamut pólókat és pulcsikat is készítünk, amelyek mindig egy-egy táskaszériához kapcsolódnak.

 

Partnereink