„Tárgyak, amik megőrzik a kezem nyomát” – Lantos Judit kerámiatervező

„Tárgyak, amik megőrzik a kezem nyomát” – Lantos Judit kerámiatervező

 
Idén kicsit arrébb költözött a design vásár megszokott helyéről az Erzsébet téren, így most a medence mellett sorakoznak fel a napernyők alatt a WAMP kiállítói. Ezt a belvárosi strand hangulatot szerettük volna viszontlátni a nyári kreatívokon is, de úgy hogy aki ránéz, rögtön be tudja azonosítani, érezze, hogy itt egyedi design tárgyak közül lehet válogatni. Lantos Judit keramikus egyedi stílusban és humorral prezentált munkái pontosan ezt fogalmazták meg! Vele beszélgettünk munkájáról, stílusáról és az új kollekcióról.
 
 
Hogyan lehetne leírni a munkáid stílusát, egyedi karakterét?
A stílusomra a „minimal craft” jelzőt találtam ki, mivel igyekszem olyan tárgyakat készíteni, amelyek nagyon egyszerűek, letisztultak, mégis első pillantásra látszik rajtuk, hogy nem gyárilag készültek, megőrzik a kezem nyomát.
Ezt általában úgy érem el, hogy míg a forma rém egyszerű, addig vagy az anyag, vagy a textúra, vagy a mázazás teszi különlegessé, néha majdnem extrémmé a kerámiámat. Mindezek mellett természetesen az összes darab meg kell, hogy feleljen a funkcionalitás elvárásainak is!
 
Hogyan tervezel?
Visszafelé haladok. Először látom a kész tárgyat a lelki szemeimmel, utána pedig kitalálom, hogy milyen technológiával lehetne elkészíteni. Van, hogy egy egy tárgynak, kollekciónak többször is nekifutok, mert nem teljesen olyanra sikerült, mint, amit megálmodtam. Rendkívül makacs vagyok, ugyanakkor elég türelmes is ahhoz, hogy addig préseljem a témát, amíg megadja magát. Persze azért érnek kudarcok is.
 
Milyen szempontok lebegnek előtted egy-egy tárgy tervezésekor?
Elsősorban az, hogy a tárgy megfeleljen annak a funkciónak, amire készül. Mivel mostanában sok gasztro kerámiát készítek, elsődleges követelmény, hogy bírja akár az ipari (éttermi) igénybevételt is. Ugyanakkor nagyon fontos számomra az egyediség megtartása. Az, hogy minden darabon látható, érezhető legyen, hogy nem gyári termék, hanem olyan kis „alkotás”, ami őrzi a kezem nyomát.
 
Mit tartasz a legnagyobb sikerednek?
Egyfelől természetesen a vásárlók, érdeklődők pozitív visszajelzéseit. Másfelől azt, ha sikerül egy technikai problémát jól megoldanom. Akkor azonnal keresek egy másikat.
 
Mit szeretnél elérni, milyen cél lebeg előtted?
Szeretnék eljutni arra a szintre, hogy az elképzeléseimet a valóságban is 100%-osan meg tudjam valósítani. Úgy értem, meglegyen a szakmai tudásom hozzá!
 
Mire készülsz, min dolgozol éppen?
Két új kollekción dolgozom jelenleg. Az egyik egy teljesen visszafogott porcelán készlet, amelyen a színekkel szeretnék kicsit játszani. A másik ennek pont az ellentéte. Egy borzasztóan rusztikus, fekete kőedény készlet. 
A dolog pikantériája az, hogy a két készlet pont a hatalmas kontraszt miatt nagyon jól variálható lesz egymással! Legalábbis az én vízióm szerint.
 

Partnereink