Balázsi Bianka a REF RAG tervezője

Decemberben új kiállítóként csatlakozott a WAMP-hoz Balázsi Bianka környezettudatos márkája a REF RAG.  A brand kínálatában újrahasznosított anyagokból készült vidám, tarkabarka rongyszőnyegek, párnahuzatok, puffok szerepelnek. Az izgalmas színkombinációknak és a különböző anyagoknak köszönhetően nincs két egyforma darab, a visszafogottabb árnyalatoktól kezdve az egészen extrém színekig terjed a paletta, így különböző enteriőrstílusokhoz is jól passzolnak Bianka munkái. A puha lakástextilek bárkit jókedvre derítenek, és minden térnek egy kis vidámságot kölcsönöznek. Ismerjétek meg Biankát a REF RAG tervezőjét. 

 

Nemrég diplomáztál a Budapesti Metropolitan Egyetemen, hol tart most a márkád? 

A REF RAG a diplomamunkámmal indult, az ebben használt technikákat és szemléletet vittem tovább, formáltam, finomítottam. Az elmúlt évem első lépcsője a tökéletes hely megtalálása volt, ahol dolgozhatok, mert a sok alapanyagnak kell a hely és jó érzés valahova visszavonulni és alkotni.

Mi az az 5 tulajdonság, ami a legjobban jellemzi a REF RAG-et?

Egyedi, környezettudatos, vidám, puha, variálható

Mi az ami izgalmas számodra a lakástextil tervezésben? Miért ezt a területet választottad?

Korábban (és reményeim szerint majd idővel a REF RAG mellett is) ruhatervezéssel foglalkoztam, és már ott is izgatott a régiből újat elv, sok régi ruhát alakítottam át. A lakástextil szeretete a főiskolával jött, ahol tudatosan nem öltözék szakra mentem, mert új technológiákat és irányokat kerestem. Én akartam létrehozni magát az anyagot. Így kezdtem el foglalkozni a szövéssel. A REF RAG azért is izgalmas, mert a termékeimet megmaradt szabászati textilek újrahasznosításával készítem, és mindig meglepetés, hogy milyen anyagokat kapok, miből kell valami újat alkotni.

Mit jelent számodra a környezettudatosság, és hogyan jelenik meg ez a szemléletmód a munkádban?

A környezettudatosság egyre fontosabb kérdés, és örülök, hogy napról napra többeket foglalkoztat. Én is próbálok apró dolgokra odafigyelni a mindennapjaim során, és ez a szemlélet az egyik alappillére a munkámnak is. Sajnos a textilipar az egyik leginkább környezetszennyező iparág, a konfekció gyártás során például rengeteg még jól használható textil kerül a kukába, de szerencsére egyre több kreatív pályatársam látja meg a lehetőséget az újrahasznosításban, és alkot ebben a szemléletmódban.

Elképesztő izgalmas színkombinációkat használsz. Honnan inspirálódsz?

Ez nálam inkább egy fordított folyamat. Általában először kiválogatom az anyagokat, összepárosítom a színeket, majd elkészítem a terméket. Ezt követően párosítok a darabokhoz egy-egy hangulatot egy hozzá passzoló képpel, ami segít a leendő REF RAG tulajdonosnak elképzelni, hogy milyen enteriőrben mutat jól a szőnyeg vagy párna.

Milyen terveid vannak, hol szeretnél tartani 5 év múlva a márkáddal? 

A legjobb az lenne, ha lehetne egy olyan boltom, amely nyitott műhelyként és kis művészkávézóként is működik, ahol több művész, legyen az képzőművész, zenész, író is teret nyerhetne.

 

Partnereink