A hónap tervezője 2016.augusztusban az ART HEKK

Tóth Andrej grafikus élete, munkája, családja is a Balaton körül pörög. Nem véletlen, hogy saját brandjében mindhárom „szereplő” intenzíven jelen van. Az ART HEKK tulajdonképpen a balatoni szuvenírek világát hekkelte meg egy csapásra, s egy jókora csomag nosztalgiából, személyes élmények és kalandok sorából s a mindezt egyedi hangvételben megörökítő grafikákból áll össze egy szerves egészként működő kvázi művészeti projektté. A jellegzetes pufók figurákkal és festett halakkal benépesített HEKK-es univerzum folyamatosan új tárgyakkal bővül, a legnagyobb áttörést azonban az idei évtől elindított workshopok jelentik. Tavasz óta Andrej ugyanis nem csupán árusít, de főleg gyerekeknek szóló HEKKfestő foglalkozást is tart, amelynek során előre elkészített, diófából kifaragott natúr halakat festhetnek meg a résztvevők. A projekt már most hihetetlenül sikeres, hiszen minden hal egyedi, sajátos jegyekkel bír (tömzsi, gör­be, foltos,..), így nem csupán a választott hallal, de remélhetőleg a Balatonnal is még közelebbi, bensőséges kapcsolatot tud kialakítani minden alkalmi művész.  

 

Mit jelent neked a Balaton?

Nem lehet a Balatonról nosztalgia nélkül beszélni. Mindenkinek megvan, meglesz az ő személyes emlékképe, az a bizonyos Balatoni Nyár. Generációk nőnek fel a Balaton partján, más-más igényekkel, álmokkal, de a lángos mindenkinek ugyanúgy tejfölös, a habzó sör ugyanúgy csúszik, az iszap ugyanúgy süpped s a szúnyog is ugyanúgy csíp. Az illusztrációim az itt megélt élményekből merítenek, ám a Balaton megszeretésével korántsem volt könnyű dolgom: suhanc korszakom kilátástalan „balatoni szerelmi” délibábkergetései, korai víziszony, s mindezt ráadásul a déli parton megélve. Azóta mindez megváltozott: szerelmet már nem kergetek, hisz három hölgy személyében mindennapjaimat bearanyozza, már csak egy árnyékos helyet keresgélek a gyöngyöző fröccsöm elfogyasztásához, a naptejjel felkavart iszapos vizet már uralom, s mindezt már az északi parton. Ahol Almádi a központ, a nagypapa szüretelésre váró szőlőjével, anyósom csodás rántott csirkecombjaival, majd kissé távolabb, az örök Füredi fasor - Jókai villa páros, a mimózatortás Bergmann kávézó és a Tihanyi Piac alkotta kör.

 

Grafikusként és designmendzserként végeztél. Hogyan jött egy sajtá márka alapításának az ötlete?

Az ART HEKK a balatoni világ ihlette egyedi, főként újrahasznosított termékek alkotta saját „brand”. Létrejöttének oka nem túl bonyolult, hiszen a Balatonnak a mai napig nincs saját vizuális arculata, márkája. Én ebben izgalmas piaci rést látok, s bár már vannak biztató jelek, megnyerő kezdeményezések az újraértelmezésre, azért igyekszem az elsők közt lenni. Maga a koncepció 2013 nyarán Balatonalmádiban, a Wesselényi strand egyik vendéglátóhelyiségének árnyékos asztalkájánál született meg.

 

Hogyan választod ki a karaktereket és a beszédes neveket?

Az ART HEKK márkanevet Geszti Péter barátommal együtt találtuk ki. A márka karakterét meghatározó Pakli sorozat tagjait egy hetvenes évekbeli Playboy kártyacsomag inspirálta, a nevüket pedig a Balaton parti városok s pár pohár vörösbor. Almádi Carlos a csapat egyetlen férfitagja, s nyilván egyben rejtett önábrázolás is, hozzá legközelebb Boglári Bella áll, rejtett utalásokkal a feleségemre.

 

A márka valójában egy életérzésen alapul, ami számodra esszenciálisan jeleníti meg a Balatont. Hogyan tapasztalod: minden korosztály ismeri ezeket a sztereotípiákat, és érti ezt a fajta iróniát?

Testes nőket, férfiakat, lángost, mindent ábrázolok, ami megkívánja a gömbölyded ábrázolást. Számomra a kerek formák, a test ilyen jellegű ábrázolása a velem született örök optimizmus és életszeretet kivetítése. Sokan megértik ezt, és a képeimmel s a szereplőkkel zajló buja történetekkel mosolyt csalok sokak arcára. Persze olyan is van, hogy valaki, tévesen, gúnyként értelmezi őket, vagy épp szent meggyőződése, hogy a nagytestű nőkhöz húz a szívem.
Ezért is hoztuk be idővel a HEKKes és a leányaim festette üde, szabad ColorsOfBalaton sorozat kreatívjait, amelyek az újrahasznosított molinótáskáinkon köszönnek vissza.

 

Az ART HEKK egyre komolyabb kínálattal rendelkezik.  Milyen tárgyak szerepelnek idén nyáron a palettán?

Két év alatt igen sokat fejlődött az ART HEKK. A kínálatot először csupán a fent már említett fatáblaképek (Pakli, Szüret, AlfaAmore) és a máig is igen keresett újrahasznosított diófa HEKKek alkották. Azóta már kerámiahalacskák is az asztalra kerültek, hatalmas kedvenc a Medence Csoport együttműködésével készülő újrahasznosított molinótáska  és strandtáskáink széles skálája vagy a HEKKes felsőruházat, de szerepel a felhozatalaban a nyár egyik elengedhetetlen kísérője, az ART HEKK  ideiglenes tetoválásai is a TATZ-nak köszönhetően. Idén újítottunk a pólók kínálatán s ezzel együtt a minőségén is.

 

Neked melyik a kedvenced, és miért?

HEKK. Nagy, kicsi, mini, nagymarosi diófából faragva. Egyedi, kézzel készült, újrahasznosított, buja, Balaton, mindig megújuló, „Andrejes”, ahogy az ART HEKK maga is.

 

 

Partnereink