WAMP és KIBU a TENT Lonodonon!

Jövőkép: Gyerekmeghajtású (játszó)Terek

2010 áprilisában a Kitchen Budapest (KIBU) és a WAMP felkérte a Superflux nemzetközi design stúdió két tervezőjét, Anab Jaint és Jon Ardent, hogy tartsanak egy kreatív workshopot Budapesten. A felhívást fiatal designerek számára hirdették meg.

A workshop elsődleges célja az volt, hogy rámutasson, napjainkban, a gazdasági válság idején, a designerek szerepe már sokkal több (lehet) annál, mint, hogy már létező szolgáltatásokhoz és termékekhez hozzáadott értéket adjanak. Hogyan tudnánk a gyors modellezés, a digitális és bio hackelés, illetve a DYI (do it yourself – csináld magad) mozgalom segítségével új vállalkozásokat indítani? Mi történne, ha a vállalati érdekek helyett a közösségi érdekeket szolgálnánk? Mi lenne, ha a szabad piac helyett a szürke gazdaság és az utcai kultúra állna a tervezés fókuszában? – Ilyen és ezekhez hasonló provokatív, elgondolkodtató kérdésekre igyekeztek a workshop résztvevői választ találni, öt különböző projekt kidolgozásának keretében, amelyek mindegyikében az esztétika és a funkcionalitás a képzelet határait feszegetve, előre mutatóan és inspirálóan kapcsolódik össze. A TENT London design kiállításon a workshop alatt elkészült és utána kiválasztott négy projekttervet mutatják be, amelyek közül a nyertes terv kipróbálható prototípusként is megjelenik a standon szeptember 22-e és 25-e között.

A nyertes, a Play4Power projekt, Csortán Beáta és Pifkó Dániel ötlete. A Play4Power egy olyan energiatermelő eszköz, amely a gyermekek játszótéren levezetett energiáit elektromos árammá alakítja. A tervezők kutatásai szerint a játszótereken sok időt eltöltő szülőknek szimpatikus az ötlet, és szívesen vennék, ha a termelt energiát az odajáró közösség céljaira lehetne fordítani. A design kiállításra egy mókuskerékre installálva mutatják be az eszközt, interaktív módon demonstrálva a koncepciót.

A projekt olyan etikai kérdéseket feszeget, mint a gyermekfoglalkoztatás, illetve az egyéni javak közösséggel való megosztása, azok társadalmi célra való felhasználása. Szintén kérdéses, hogy a gyermekek által termelt energia „zöld energiának” minősíthető-e?

A workshop keretében született másik három projekt ötlet:

Az Alguna projekt fő koncepciója olyan vízinövényekből álló gerilla kertek kialakítása a Duna menti elhagyott stégek környékén, amelyek akár vízi éttermekké is alakíthatóak.

A Free Flow egy Duna mentén fogható, kalóz rádióállomás, amely elsősorban a helyi közösségek, civil szervezetek alternatív kommunikációs platformjaként működne, ugyanakkor egyértelműen a jelenlegi médiatörvény és kommunikációs intézkedések elleni demonstratív fellépés inspirálta. Egy olyan közösséget hivatott kialakítani, illetve kiszolgálni, akik ellenzik a mostani média törvényt és kommunikációs intézkedéseket.

A Watergate projekt alapötlete, egy olyan hajó kialakítása, amely a Duna menti adómentes zónákban köt ki, és, amely kreatív start-upoknak ad otthont és lehetőséget arra, hogy megvalósítsák üzleti-, és vállalkozási ötleteiket. A hajón egy menedzsment iroda is üzemelne, jogi és kommunikációs segítséget nyújtva a start-upoknak.

Partnereink