A hónap designere októberben - Strohner Márton


A WAMP 2009-től rendszeresen bemutat egy-egy olyan designert, aki jelenlétével és munkáival emeli a művészeti piac fényét. Hogy ne csak a termékek beszéljenek a tervezőről.
Az októberi WAMP-on debütált Strohner Márton designer, aki azonmód el is nyerte a Finlandia különdíját.

Bio
A Mastrodesign márka kitalálója már egészen kis korában kapcsolatba került az agyaggal: még bőven óvodás kora előtt édesapja műhelyében agyagozott játékból. Azután a kecskeméti Kandó Kálmán Művészeti Szakközépiskolában kerámia és szobrász szakon kezdett komolyan is foglalkozni az agyaggal. Innen egyenes út vezetett a Magyar Iparművészeti Egyetem szilikát szakára. „Itt már egészen a kezdetektől a porcelán és vele együtt a funkcionális tervezés felé fordultam” - mondja.
Munkája és hobbija is egyben a design, minden napját meghatározza, és mivel általában egyszerre több, egymástól eltérő dolgon dolgozik, nem is marad ideje mással foglalkozni. Kivételt képez ez alól az utazás, utazni ugyanis nagyon szeret.


Kedvencek
Saját bevallása szerint a design széles spektrumán alkotó, számos tervező munkáját kedveli vagy csodálja. Egyik fő kedvence Jaime Hayon, de Marcel Wanders munkáit (főleg a korábbiakat), Maxim Velcovsky és Bodo Sperlein alkotásait is kedveli, és nagyon tiszteli Yves Saint Laurent és Karl Lagerfeld munkásságát. Na és persze ott vannak a kortárs magyar kollégák: Lublóy Zoltán, Fehér József (white) és Anh Tuan. 


Idézet
„Szinte minden inspirál – tárgyak, épületek, bútorok, divat, természet, érdekes-különleges anyagok. Rengeteg anyag használata foglalkoztat, főként azok új funkciókba, kontextusokba való helyezése. Konkrét példaként a betont, magas minőségű műanyagokat, bőrt és köteleket tudom említeni.”


Büszkeségtábla
2008-ban az Iparművészeti Múzeum megvásárolta egyik kávéskészletét a Kortárs Gyűjteményének bővítése céljából. Idén az októberi WAMP-on elnyerte a Finlandia különdíját, 2008-ban az ISIA Faenza, Design department, olaszországi Erasmus ösztöndíját.


Kiállítások
2009-ben részt vett a „SZEMTŐL SZEMBEN” – a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kerámia, porcelán és üveg kiállításán a Művészetek Palotájában. Az Iparművészeti Múzeumban megrendezett Terítéken a design kiállítástól a 2006-os Lakástrend és design kiállításig több kiállításon is szerepeltek munkái.


Web
www.behance.net/mastrodesign

         

        

 

Partnereink