Külföldi magyar intézetek arculat fejlesztése

A Graphasel Stúdió tervezi a külföldi Magyar Kulturális Intézetek egységes arculatát

A WAMP a Balassi Intézet megbízásából meghívásos pályázatot hirdetett a külföldi Magyar Kulturális Intézetek egységes arculatának megtervezésére, amelyet a hét pályázó tervezőgrafikus közül, végül a Drozsnyik Dávid és Ördögh László nevével fémjelzett Graphasel Stúdió nyert meg.

A pályázat célja az volt, hogy a jelenleg a világon működő 19 Magyar Kulturális Intézet a Geothe Intézethez, British Councilhoz hasonlóan, egységes brand alatt, egységes vizuális megjelenéssel képviselhesse az ország kulturális és gazdasági értékeit.
A Bécsben, Pozsonyban, Prágában, Bukarestben, Sepsiszentgyörgyben, Varsóban, Szófiában, Moszkvában, Kairóban, Helsinkiben, Tallinnban, New Yorkban, Londonban, Berlinben, Rómában, Párizsban, Stuttgartban és Delhiben működő Magyar Intézetek olyan országimázsközpontként definiálják magukat, amelyek megteremtik a kapcsolatot a magyar és az adott ország kulturális, tudományos és gazdasági élete között. A Magyar Kulturális Intézetek mindenki számára nyitottak, ezért szolgáltatásaikkal és programjaikkal a külföldön élő magyarokat és a külföldieket egyaránt meg kívánják szólítani. Olyan központok, amelyek rendezvényeikkel, kiállításaikkal találkozóhelyként és összekötő kapocsként működnek a két kultúra között, friss és átfogó képet adnak a magyar kulturális életről. A Magyar Kulturális Intézetek feladata az is, hogy a XXI. Századi magyarság képét értelmezzék és közvetítsék.

Jelenleg a Magyar Kulturális Intézetek eltérő névvel és arculattal rendelkeznek, ezért a pályázók feladata egy olyan keretrendszer tervezése volt, amely az egyes intézetek eltérő neveire alakítható.

A beérkezett pályázatok elbírálásánál a szakmai zsűri a következő szempontokat vette figyelembe:
- korszerű, időtlenül modern, jelszerű embléma
- a tartalomhoz kapcsolódó művészi színvonalú, egyedi világ
- absztrakt utalás a Magyar Kulturális Intézetek szerepére
- nemzetközileg is értelmezhető legyen
- nyitott rendszer jelleg, amely elősegíti a könnyű és változatos adaptálhatóságot a nagyon is különböző elnevezésű intézetekre és megjelenési felületekre

A WAMP a Balassi Intézet megbízásával az alábbi hét tervezőgrafikust kérte fel az arculati elemek tervezésére:
Csernák Bence, Csordás Zoltán, Farkas Anna, Graphasel Stúdió (Drozsnyik Dávid, Ördögh László), Juhász Márton, Stalker Stúdió (Vargha Balázs), Szalai Miklós
A nyertes Graphasel Stúdióval a Balassi Intézet szerződést kötött, amelynek keretén belül a Stúdió kidolgozza a Magyar Kulturális Intézetek teljes arculati kézikönyvét.