Minimalista design ananászbőrből és kraft papírból - Ismerd meg az enione márkát!

Az enione márka csak 2023 januárjában indult útjára, Enikő azonban ennél sokkal régebben foglalkozik tervezéssel, varrással és az alapanyagok terén is régóta foglalkoztatja a fenntarthatóság. Korábban használt vitorlavászonból és kidobásra szánt katonai ponyvákból, zsákokból varrt táskákat, ma már az anaszászbőrt és kraftpapírt cserélgeti a varrógép alatt.

A Zöld WAMP cikksorozat célja, hogy te is megismerd azokat a hazai alkotókat, művészeket, akiknek munkájuk során is kiemelten fontos a fenntarthatóság és a környezettudatos gondolkodás. Az enione lakás műhelyében Hujber Enikőt kérdeztük a márkájáról és az általa használt alapanyagokról. 


Fotó: Borbély Bori @artbybori

“2010-ben találkoztam először olyan vállalkozással, amely használt kamionponyvákból készített táskákat. Ennek kapcsán született meg bennem az a gondolat, hogy szívesen foglalkoznék ilyesmivel. Vonzott az anyag és vonzott az újrahasznosítás gondolata is.

Elkezdtem régi katonai teherautó ponyvák, málhazsákok és bőr nadrágszíjak után kutatni.  A begyűjtés és a feldolgozás nagyon izgalmas feladat volt számomra. Rengeteg megmenteni való anyag került a kezembe, több száz táskát készítettem belőlük. Közben egy felkérés kapcsán megtalált egy új anyag is: a vitorlavászon. Ebből az egyébként szintén elég nehezen munkálható matériából is sokféle táskát állítottam elő.

Ezzel párhuzamosan, 2018 nyarán útnak indult családi vállalkozásunk, egy saját – és tervezői termékeket is árusító ajándékbolt. Ez az üzlet jelenleg webshopként üzemel. https://libabor.com/

A kovid után Enikő új márkában gondolkodott, a vitorlavásznat és a katonai anyagokat leváltotta. “Fontos volt számomra, hogy olyan dologgal foglalkozzak továbbra is, ami a fenntarthatósághoz szorosan kapcsolódik. A kraftpapírt nagyon régóta használom, már 2010-ben is készítettem belőle táskát, a varrás pedig adott volt.” - mesélte Enikő.


 

Mi az a kraftpapír?

A kraftpapírt többféle néven emlegetik, úgy mint mosható papír, nátronpapír, vegán bőr, papírszövet. Olyan papírról van szó, amely úgy néz ki, mintha bőr lenne, de előállításához nem használnak semmilyen állati eredetű összetevőt.

 • Kopásálló, nem bolyhosodik, nem szakad el.
 • Mosógépben mosható, szárítógépben szárítható, magas hőfokon vasalható.
 • Mosás és használat hatására még intenzívebb textúrája lesz az anyagnak.
 • 100%-ban vegán.
 • Környezet- és egészségbarát.
 • Az anyag felületét latexszel kezelik, ettől válik moshatóvá és tartóssá, akár egy textil.
 • Összetétele: 60% cellulóz, 40% latex.
 • A cellulózt észak-európai, fenntarthatóan kezelt erdőkből (főleg lucfenyőből) nyerik.
 • A mosható papír nem tartalmaz pentaklór-fenolt, PVC-t vagy BPA-t.

“Legfontosabb célunk, hogy bekapcsolódjunk a fenntartható fejlődés folyamatába. Termékeinket saját műhelyünkben, igény szerinti darabszámban, természetes anyagokból vagy újrahasznosított alapanyagokból hosszú távú használatra készítjük.” - Hujber Enikő az enione brand tervezője és tulajdonosa. 

Enikő a kraftpapír mellett ananászbőrt kezdett el használni és táskákat, övtáskákat, pénztárcákat, rendszerezőket készít belőle. 

Fotó: Borbély Bori @artbybori

Mi az az ananászbőr?

Az ananászbőr ananászlevél rostokból készült természetes textil. A gyártáshoz használt levelek az ananász betakarítás melléktermékei. Az anyag neve: Piñatex.

Így készül a Piñatex: 

Az ananász betakarítása után a visszamaradt növényi leveleket kötegekbe gyűjtik, a hosszú rostokat félautomata gépekkel kinyerik. A szálakat megmossák, természetes úton a napon, vagy esős évszakban szárítókemencében szárítják. A száraz szálak tisztítási folyamaton mennek keresztül, hogy eltávolítsák belőlük a szennyeződéseket. Ezzel a folyamattal egy új, bolyhos anyag képződik. Ezt kukorica alapú politejsavval (PLA) keverik, így jön létre a Piñafelt, egy nem szőtt háló, amely az összes Piñatex kollekció alapját képezi.

 • A textil gyártója az Ananas Anam, mely mára már Certified B Corporation minősítéssel rendelkezik.
 • Az ananászbőr vegán anyag (PETA jóváhagyással rendelkezik), előállítása során nem használnak állati eredetű összetevőket és nem esik bántódása egyetlen állatnak sem.
 • A Piñatex összetétele: 80% ananászlevélrost, 20% politejsav.
 • Az ananászbőr nem vízhatlan, de nagymértékben vízálló.
 • Az ananászbőrt GOTS tanúsítvánnyal rendelkező pigmentekkel színezik.

Enikő nem tart nagy árukészletet, így nem költ raktározásra. Igyekszik ezáltal is minimalizálni tevékenysége környezetterhelő hatását. A lineáris gazdasági modell helyett körforgásos gazdasági modellben gondolkodik, ennek érdekében termékei javítását garanciális időn túl is vállalja. Sőt, a nála vásárolt és már nem használt táskákat visszaküldhetik hozzá a vásárlók, a visszaküldött termékek után pedig még 15% kedvezményben is részesülnek a következő vásárlásuk során. A visszaküldött táskák, tárolók egy részét újra fel tudja használni készülő termékekben, a használhatatlan összetevőket pedig olyan cégekhez juttatja el, amelyek textilhulladék felhasználásával foglalkoznak.

Fotó: Borbély Bori @artbybori

Az enione márka termékeit megtaláljátok a WAMP Design vásárokon és online:

https://theenione.com/

https://www.facebook.com/theenione

https://www.instagram.com/theenione/

 

Partnereink