Tartsd körforgásban - 100% upcycling PopArtBox

Házi Andrea tervezőgrafikus, művészetterapeuta és művésztanár, Nagy Júlia iparművész, textiltervező, művésztanár. A Rajzszög rajziskolában indult közös útjuk, ami azóta is rendületlenül tart. A szemlélet, látásmód közös volt, így egyszer csak elkezdtek közösen alkotni. Az otthoni tetőtéri munkát lecserélték egy közös alkotóműhelyre, amely nem csak műhelyként, de boltként és átvételi pontként is funkcionál. 

“Mivel mindketten autonóm művészek vagyunk, természetes számunkra az alkotás és fantázia együttes, minőségi megvalósulásának öröme.”

 

A művészkönyvektől az otthoni kiegészítőkig 

Kezdetben főleg papírárut alkottak: füzetet, sketchbook-ot, naptárat, jegyzetfüzetet. Természetesen a termékpalettán ezek még mindig megtalálhatóak, de ma már ruhák és újabban lakásdekorációk készítésébe is belekezdtek. Legújabb termékeik  párnák és takarók. A párnák grafikája Juli skechbookjából kerültek ki, de mivel a hátoldaluk régi anyagokból készül, így nincs két ugyanolyan darab. Az anyagokat vásárokból, hagyatékból, adományboltókból szerzik be, de sokan vannak, akik kidobás helyett Andiéknak adják a ruhákat, anyagokat és minden egyéb mást is. Például a termékek feladásához használt csomagolóanyagot is:

“A termékek csomagolásához egy nyomdából kapjuk meg a hulladékot, amit ők nem tudnak már felhasználni, nekünk viszont tökéletes ahhoz, hogy ezekbe csomagoljuk a megrendelt termékeket. Vastag, vízálló papír, a nyomda ebben kapja meg a fényérzékeny papírjait, próbáltuk másra is felhasználni, de a vastagsága miatt nem tudtuk, azonban a csomagolásra tökéletes!” - mesélték a csajok.

Szemléletformálás 

“Milyen más formában, színben, funkcióban tudnád elképzelni a kidobandó tárgyat? Akár át is gondolhatod, hogy milyen más alternatív felhasználásai lehetnek. Az upcycling során az adott anyag és tárgy továbbhasznosításakor minimális energiafelhasználás történik. Felfogásunk szerint a legtöbb energia a kifogyhatatlan kreatív tervezésben és az emberi ügyesség általi megvalósításban van. Termékeink sikere az anyagok újrafeldolgozása mellett, abban rejlik, hogy az általunk elkészített alkotások, grafikai kollázsok „elgondolkodtató, megfogó, megtartó” lelki mechanizmusok működtetik. Ehhez szükséges a befogadó lelkiállapota. Így az egyén az általunk elindított úton keresztül válik önmaga is gondolkodó alkotóvá.” - található a PopArtBox weboldalán.

 

A PopArtBox vásárlói azt szeretik a legjobban, hogy mindennek van története. Honnan vannak az anyagok az adott terméknél? A feliratok, mondatok vagy csak a terméken elhelyezett szavak megszólítják, kiválasztják a leendő tulajdonosukat. 

Andi és Juli rendszeres kiállítója a WAMP Design vásárnak, ahol azt látják, hogy a látogatókat érdeklik ezek a történetek, ők pedig szívesen mesélnek. 

“Én rengetegszer mesélek a vásárlóknak a WAMP-on, hogy ennek a ruhának az alapja például használtruha, hogy ez a másik pedig adomány boltból van, és nem idegenkednek tőle. A rajziskolában is rengeteg olyan alapanyagot használunk, amit valahonnan kaptunk. Csomó olyan táborunk is van, ami erre épül, hogy olyan anyaggal dolgozunk, ami valakinek már hulladék.” - mesélte Andi.

Tehát a szemlélet formálás nem áll meg az alkotásnál, Andi is Juli mindketten művésztanárok, így az egészen piciknek is át tudják adni azt az életfelfogást, hogy azért mert valami újrahasznosított még lehet igényes, ha azt igényes technikával készítik. 

“Az 5-6 évesek, tudják, hogy ha nálam vannak órán, akkor mit és hogyan tudunk újrahasznosítani. És ezt a szemléletet hazaviszik és otthon is így fogják csinálni, és a szülők is tanulnak belőle.” - mondta Juli. 

Keressétek a PopArtBoxot online, műhelyükben és a WAMP Design vásárokon.

https://popartbox.hu/

https://www.facebook.com/popartbox

https://www.instagram.com/popartbox/

 

Fotók: Borbély Bori (@artbybori)

Szöveg: Mengyán Anikó

Partnereink