Miért vásároljunk hazai kézművesektől?

A kézműves termékek iránti érdeklődésnek mindig volt egy hulláma. Amíg nagyanyáinknak természeteses volt, hogy valaki a családban kosarat fon, vagy szőnyeget sző, a szomszéd asszony csuprot készít, gyertyát önt, vagy legalábbis a piacra leszaladva be tudja ezeket szerezni helyi kézművesektől, addig a Z generációnak az a kézenfekvő, hogy a multi polcairól választ egy olcsó divatos kerámia vázát, egy illatosított gyertyát vagy egy még olcsóbb nyomott mintás pamut szőnyeget. Nem gondolnak arra, hogy ugyanezeket a termékeket magyar alkotóktól ma is meg lehet vásárolni. 


Máté Anna ötvöt - Mate pajtás ötvös vállalkozás.

A koronavírus pozitív hatásaként említhetjük, hogy előtérbe kerültek a hazai dizájnerek. Volt ennek egy szép felfutása, több kezdeményezés is sikeres eredményt ér el, pl. a #vegyélhazait, zárt Facebook-csoportja, amit azzal a céllal indítottak, hogy a hazai kreatív alkotók gyűjtőhelyeként szolgáljon. Különböző tematikájú vásárok, design piacok is folyamatosan napvilágot látnak, de ezeknek a vásároknak az életben tartása a gazdasági helyzet miatt szintén nagyon nehéz. Miért? Mert a helyszínek bérleti díjai, a rezsi, a szállítási költségek az egekben vannak. Emellett még számos költséggel kell számolni: munkadíj, biztonsági szolgálat, kreatívok gyártása. A vásárokhoz kiállítók kellenek, akiknek a fennmaradása 2022-ben igencsak megnehezedett. Nagyon sok kézműves másodállásban működtette a vállalkozását, aminek a lehetősége most megszűnt. Az alapanyag árak megdrágultak, így a termékek árát is emelniük kell, így nehezen tudnak versenyezni a multik által gyártott termékek áraival. 

Márton Marianna a M'artonmarianna márka alapítója.

Miért válasszunk vásárlóként magyar alkotók termékeiből? 

1. Gazdasági szempont 

Egyszerűen azért, mert a profit itthon marad. A magyar vállalkozónál elköltött pénzünk visszaforog, a profitot a vállalkozó valószínűleg itthon költi el, az adót itthon adózza le. 

2. Fenntarthatóság

Egy magyar alkotótól, kézművestől minden információt könnyen beszerezhetünk. Mennyi az elkészítési idő, milyen alapanyagokat használ? Lehetőség van-e más színben, más anyagból megrendelni az adott terméket? Tudunk-e egyedit rendelni? Ezek mind olyan információk, amiket egy multinál nem biztos, hogy megkapunk. A magyar alkotók nagy része törekszik arra, hogy ha van lehetősége, akkor az alapanyagok tekintetében is a hazait válassza. 

3. Minőség, egyediség

A magyar kézműves termékek, a magyar tervezői ruhák azért drágábbak, mert minőségi alapanyagokat használnak, és kézzel készülnek, kis példányszámban. Valószínűleg ők maguk, de mindenképpen egy alapos kolléga készíti a termékeiket. A termékek nem egy gyárból kerülnek ki, hanem alapos fejlesztés és ellenőrzés után vehetjük meg őket. Valószínűleg egy-két darab készül belőle, így az is mellette szól, hogy nem fog veled szembe jönni az utcán. Ha pedig valami probléma adódik a termékkel, könnyen felvehetjük az alkotóval a kapcsolatot! 

Kónya-Kiss Andrea - ötvös, a KONYSSA márka alapítója. 

4. Szívvel-lélekkel 

Egy hazai kézműves, designer, alkotó, iparművész odaadással, szeretettel készíti a termékeit és a legnagyobb örömöt az okozza neki, ha valaki látja a befektetett munkát, ha termékével örömöt okozhat másoknak. Örül ha kérdezzük, örül, ha mesélhet a munkájáról, munkásságáról! 

5. Támogatod az alkotót! 

Ha magyar kézműves, iparművészeti terméket vásárolunk, akkor azzal azt támogatjuk, hogy az adott ágazat fennmaradjon. Az alkotó megélhetését támogatjuk, hiszen nagy valószínűséggel az életét tette erre, és a megélhetése múlik ezen. 

Mengyán Anikó az Anifactory márka alapítója, makramé designer. 

Ha már amúgy is egy új táskára van szükséged, vagy szeretnél egy szép ékszert, ajándékot vennél, akkor miért ne vennéd azt meg egy magyar tervezőtől?

Hol találkozhatunk egy helyen a legtöbb magyar alkotóval? 

Design vásárokon, például a WAMP-on. A WAMP (Vasárnapi Művész Piac) a legrégebbi és legnagyobb magyar design vásár. Havi egyszer vasárnap (nyáron sűrűbben), különböző helyszínen nyílik meg a WAMP kapuja, és várja a látogatókat érdeklődőket. Találkozhatunk ötvösökkel, ruhatervezőkkel, keramikusokkal, grafikusokkal, de vásárolhatunk díjnyertes mézet, csokoládét, hazai kozmetikumokat, fonalat, dekorációkat, kutyás kiegészítőket stb. 

https://www.wamp.hu

Partnereink