WAMP-kiállítók Balaton inspirálta kollekciói

Balatont az otthonunkba!

 

Marcus Goldson

Kenyai-britnek született „tiszteletbeli” magyar, szobrásznak készülő festő-illusztrátor, aki sok éve kényeztet el minket speciálisan Magyarországról szóló ironikus és ma már ikonikus grafikáival, printjeivel.

Bár festményein és printjein külföldi szemmel furcsaságszámba menő, speciálisan „magyaros” jelenségeket örökít meg, mégis kevesen értik annyira a magyar lelket, mint Marcus. Először Budapestről szóló, jellegzetes pesti alakokat és helyszíneket ábrázoló printjeivel lopta be magát magyar szívünkbe, majd megjelent a tipikus balatoni csoport: lángossütő (mi más), fröccs, hekk, törölköző alatti „széf” a strandon, hattyú úszógumik , sakkozó öregurak és szőke hölgyek párducmintás bikiniben.

A humor és a magyarok szeretete ezeken a grafikákon is kilométerekről látható, ahogy az élettel teli ábrázolás is megmaradt: egy téli napon elég csak rápillantani egy-egy Marcus Goldsonra, hogy rögtön érezzük a napolaj és a Balaton jellegzetes „magyar tenger”-illatát.

 

Cornides

Minden rosszban van valami jó: a pandémia után „tízmillió pék” országából legalább pár százezer lelkes kenyérsütő és home sef országa maradtunk. Az otthon „melegének” felértékelődése is abszolút megfigyelhető, ahogy a konyhai- és lakásdekorokra mutatkozó robbanásszerű kereslet is.

Íme egy ötletes és szép alternatíva a fast fashion boltok home kínálata helyett: a  Cornides zseniális kenyérruhái, asztalterítői, sőt, bevásárláshoz használt egyedi pamutzsákjai mind egyesével, kézzel készített, igazi különlegességek.

A vállalkozó házaspár, Cornides Ági férjével, Zsolttal közösen alkotja a természet inspirálta egyedi textil- és papírtermékeit. A főváros zajától ténylegesen elvonulva, Badacsonytomajon a természettel összhangban élnek és készítik alkotásaikat.

Lakóhelyük, a Balaton melletti kis település inspirálta legikonikusabb termékeiket, pl a Balatonkék kenyérzsákot is. Ági a tó legszebb színét keverte ki szitafestékből, így hozva el a csodás nosztalgikus balatoni feelinget városi otthonainkba.

 

Design by Roth Aniko

Anikó –bár nem tartja magát rajztehetségnek-, valósággal szerelmes a színekbe és a festékeibe. Az csak természetes, hogy kisgyerekkorától kezdve aktívan rajzol. Szerencsés véletlenek sorozatának tartja sikereit, amely szerinte a barátok és a család, az üzleti partnerek és mentorok összefogásának köszönhető.

A mi szerencsénkre végül ezt a szakmát választotta, amelyben a mai napig képes folyamatosan alkotni, megújulni és új inspirációkat gyűjteni: kedvenc alkotói fázisa pedig maga a festés, amikor fejben már összeállt a kép és jöhet a megvalósítás.

Táskákat, hátizsákokat, tervezőket és akvarelleket is találunk legújabb, Balaton nevű kollekciójában. De ha „csak” a nyaralásunkról küldenénk haza valami igazán Balatonos képeslapot, Anikó „Balatonjából” bizalommal választhatunk.


 

Vegyük magunkra a magyar tengert!

 

Mynalabel

„A divat mindig mélyen gyökerezett bennem, gyerekkorom óta figyeltem, ahogy az anyám gyönyörű ruhákat szab nekem. Mindig ez volt a szenvedélyem: 17 éve anyag-tervezőként és designerként a célom, hogy átalakítsam a divatvilágot anélkül, hogy negatív nyomot hagynék ezen a gyönyörű bolygón.” meséli Justyna, a Mynalabel alapító-tulajdonosa.

A London College of Fashiont végzett, majd Európa-szerte stylistként és visual merchandiserként évtizedes gyakorlatot szerzett Justyna a fenntartható divat szerelmese: kompromisszummentes, ökobarát, tartós és gyönyörű anyagaival és a belőlük készült nőies, letisztult ruhákkal a slow fashion igazi nagykövete.

Bár expatként él Magyarországon, a Balaton egy „második örök szerelem” lett az életében: a víz nyugalma, csöndje, fényei és árnyalatai, a természet és design tökéletes harmóniáját hozták el a munkáiba.

 

Silk and more

Avagy a Balaton selymen. 100% kézzel festett, 100% hernyóselyem, 100% magyar, 100% Balaton.

Borody Kriszti csaknem 30 éve foglalkozik a selyem csodás világával. Minden alkalommal elvarázsolja ez a különleges anyag, amely: „ a kezem alatt alakul át egy gondolat hordozójává”.

3 éve alapította Silk&More nevű márkáját, amely mára közismert lett.

„Kendőim inspirációját a körülöttem lévő világ adja, aktuális kollekciómban például a Balaton világa. Olyan témákat tervezek, amelyeket kiemel a selyem, és amelyek kiemelik a selymet. A ragyogó intenzív színek, a kontrasztok, a játékosság kendőim védjegyei. Minta és anyag összhangja erősítik egymást és adják a luxus érzését viselőjének”.

Az csak természetes, hogy Kriszti sem hagyta ki a Balatont, mint inspirációs forrást. Művészete nyomán a tó ezer kékje selyemre álmodva protokollajándékként bejárja a világot, gardróbunk kedvenceként pedig üzleti tárgyalásokon, nyári estélyeken, esküvőkön és keresztelőkön kísér minket az emlékek alkotásának útján.

 

Sulyandesign

Sulyan Zsuzsanna közgazdász végzettséggel kakukktojásnak számít a divat világában. Az univerzális, többféleképpen hordható kardigánokra, kendőfelsőkre, körsálakra specializálódott tervező 2013 óta a Sulyandesign márkanév alatt jegyzi praktikus és egyedi darabjait, a „többféleképpen hordhatóság” nagyköveteként és büszke hirdetőjeként.

Kedvenc anyagaiból, viszkózból és pamutból „lényegében a praktikumot és a több funkciót szerettem volna ötvözni”.

Zsuzsanna egyike annak a kevés tervezőnek, aki az üzleti szektorban és a Corvinuson megszerzett elméleti és gyakorlati tudását ötvözi művészi szemléletével, szárnyaló fantáziájával, színek iránti rajongásával.

A védjegyének számító többfunkciós darabok egyik fele mindig nagyon színes, a másik pedig egyszínű. Többszörösére emelve így a variálhatóságot, Zsuzsanna idén új kollekciót alkotott a Balaton ihlette színek, benyomások, álmok és mintavilág alapján.

 

Balaton az ékszereinken

 

Mate pajtás

Ha szeretnénk mindig magunkon viselni egy picike Balatont akár a rosszkedvű őszi napokon és téli estéken is, Máté Anna ékszerei biztosan segíteni fognak nekünk ebben.  

Elég egy pillantás a tiszta ezüstre, az ikonikus formákra és máris újra érezzük a nyári fröccsözések nosztalgiáját, a balatoni vitorlázások élményét és a nyári esték varázsát.

Felhőtlen életöröm, finom humor és organikus formák: a Balatonon megélt élmények és benyomások felkérezkednek az ékszereinkre, így ékesítik majd téli napjainkat is.

 

Lucart

Sosztarits Luca, egy ELTÉs közgazdaságtan „kitérő” után másoddiplomáját a nagy hírű Budai Rajziskolában szerezte: itt tanult ötvösként és aranyművesként. Azóta követi az álmait és készíti szépséges ékszercsodáit egymás után.

Drágakövekkel kombinált ezüst ékszereinek fő inspirációját nem csak egyes kollekciókban, hanem minden esetben a Balatonból „meríti” :), főként a víz és a környező hegyek harmóniája ihleti újabb ékszercsodák alkotására. Ékszereiben jelen vannak a tó virágainak és a hegyek szikláinak és növényeinek motívumai, persze egyedi stilizált formában.

Erőteljes és messziről felismerhető karakterjegyek, visszafogott, mégis feltűnő organikus mintavilág és szuperkülönleges színek a drágakövekben –Luca minden egyes darabjában megcsodálhatók.

 

EditMabo Jewelry

„Alkothatok kedvem szerint, megvalósítva önmagam és mások elképzeléseit ékszerek formájába öntve… egyedi tervezésű és kivitelezésű kézműves ékszereket készítek azoknak, akik szeretik a különleges dolgokat és nem szeretnének a tömegbe olvadni. Termékeim közt nem található két teljesen azonos darab. Az ékszerek anyagukat tekintve ezüstből, aranyból, féldrágakövekből, drágakövekből illetve természetes anyagokból készülnek. Segítek ékszerré varázsolni a gondolatokat”.

Edit a Balaton kollekciójában is megvalósította nekünk fenti ars poeticáját: féldrágakövekből és ezüstből idézi meg nekünk a Balaton színeit, „nosztalgikus futurista” formákkal. Csodás ékszerek, csodás üzenettel: Balaton-mániásoknak egyenesen kötelező!

 

Burgolits Edit-Silverbourg

Edit megfordította a szokásos alkotói folyamatot: nem a közönségkedvenc Balaton-ékszereket készíti, hanem „ a Balaton hangulatát szeretném megmutatni, azt, amit én szeretek benne”...

Szerencsére Edit kedvencei találkoznak a közönség ízlésével is, így elnyerte annak jogát, hogy ékszereivel az EKF23 Veszprém - Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozatán hivatalos ékszertervezőként jelenhet meg.

„Ékszereim mind saját ötletből születtek, mindegyikben benne van a személyiségem, egyrészt a fegyelmezett énem, aki szereti a szabályosat és a szimmetrikusat, és van egy másik részem is, amelyik bolondul a szabálytalan dolgokért. Szeretem a fémeket más anyagokkal kombinálni, úgymint, beton, vinyl, toll, bakelit, bőr stb, ezzel is kicsit eltérni a megszokott stílustól, de mindig szem előtt tartva a hordhatóságot”.

Edit a Balaton ihlette kollekcióban is elhozta nekünk a „szabálytalan” fegyelmezettséget, ahogy maga a tó is ezerféle:

„A Balaton ábránd és költészet, történelem és hagyomány, édes-bús mesék gyűjteménye, különös magyar emberek ősi fészke, büszkeség a múltból s ragyogó reménység a jövőre.” (Eötvös Károly)


 

 

Partnereink