Ellentétek izgalmas harmóniája: július hónap tervezője a NISE design

„Minden ékszerünknek lelke van; mivel magában hordozza a munkafolyamat egészét: azt a pillanatot, amikor az alapgondolat és – ötlet megszületik, a hosszas kísérletezés izgalmát, mire kikristályosodik a végleges forma és technika, a készítésbe fektetett munkát, figyelmet és törődést egészen addig, amíg az ékszerünk eljut a tulajdonosához. E folyamat során töltődnek fel plusz tartalommal és válnak egyedivé az ékszereink, és emiatt lesz sokkal szorosabb kapcsolatuk a leendő tulajdonosukkal.”-mesélik ars poeticájukat Győri Eszter és Varga Gyöngyi, a Nise aranyműves designerei.

Az ékszerek keretét (nem csak szó szerint, hanem koncepcióban is) az ezüst adja, amelyet a fa gyönyörűen kiemel, a harmóniát pedig a műgyanta teszi tökéletessé, amely tökéletesen alakítható, végtelen lehetőségeket biztosít.

A geometria és az organikus formák, az art deco és art mouveau inspirációja, a víz és szárazföld kapcsolata, az ellentétek izgalmas összhangja alapozza meg a Nise extra karakteres ékszereinek rendkívül erős üzenetét, szépséges formákba öntve.

A két designer személyisége is alapvetően különbözik: az ellentétek sajátos összehangolódására, a baráti kapcsolatra, az ékszerek és design szeretetére épülő együttműködés szépséges eredményei láthatók a márka csodás kollekcióiban.

 

„Mindkettőnknek megvannak az erősségei, amiket ki is használunk, és ennek fényében osztjuk fel a munkát. Semmilyen munkafolyamat nem kizárólagosan egyikünké vagy a másikunké. Mindenből egyformán kivesszük a részünket. Eszter ötvösként dolgozik, így az ezüst részek kialakítása nagyobb részben az ő reszortja, illetve a márka hivatalos ügyeit is ő intézi. Gyöngyi pedig a fa és a műgyanta részek kialakításával, illetve a tervezéssel foglalkozik inkább. Az ötletek megvitatása és egymásra építése után, közös ötletek alapján alakul ki a végső terv és ékszer. A műgyanta öntése az a folyamat, amit közösen végzünk el a mai napig. A lényeg, hogy minden döntésünk közös, ez a legfőbb alapja a munkakapcsolatunknak”.-adnak bepillantást a munkafolyamatba a tervezők.

Eszter és Gyöngyi amellett, hogy kézzel készítik ékszercsodáikat (az ezüst alkatrészek elkészítésétől kezdve, a fa fűrészelésén át, egészen a műgyanta öntéséig, színezéséig az összes munkafolyamatot maguk végzik), a tradicionális metódusokat innovatív anyagok és technológiák alkalmazásával „ötvözik”, előszeretettel használnak például akár 3D nyomtatott formát.

 

A márka alapkoncepciójául maga a 3 fő alapanyag szolgál: a nemes ezüst, a fém ellenpontjaként szolgáló, csodásan megmunkálható természeti csoda, az egzotikus fa (főként zebrano és wenge), és a nagy kedvenc, a „titkos fűszer” műgyanta, amely ezt az ellentétet még különlegesebbé, egyben egységessé is teszi.

A márka neve is a műgyanta angol elnevezéséből (resin) ered.  

A tervezők tulajdonképpen véletlenek sorozatának eredményeként találtak rá karakteres műgyanta kedvencükre, amikor Eszter éppen egy építőipari cégnél gyakornokoskodva találkozott az ipari padlókkal, Gyöngyi pedig egy lakásfelújítás során szeretett bele a különleges anyagba.

A Nise designerei természetesen a felhasznált fa tekintetében is a különlegeset, egyedit és „meglepően harmonikusat” keresik, szívesen dolgoznak a wenge és a zebrano mellett rózsafa gyökérrel, palisanderrel, pálmával és egyéb fajtákkal, akár például tölggyel is, ha annak erezetében, vagy színében megtalálják azt a plusz karaktert, amit éppen az aktuális kollekcióban szeretnének megjeleníteni.

 

És hogy hol lehet személyesen is megcsodálni a márka ékszerkülönlegességeit?

Július 10.-én a Várkert Bazár szépséges neoreneszánsz kertjében személyesen várják a tervezők az érdeklődőket, akik szívesen átélnék az ellentétek harmóniáját, megtekintve  a márka legkedveltebb és legújabb, harmóniát és tiszta szépséget hordozó, különleges darabjait.

 

Partnereink