Gyönyörű polihisztor – május hónap tervezője: Ilyés Juli

Juli ráadásul az évek alatt a kortárs művészetek szinte minden ágában kipróbálta magát, mondhatjuk, hogy frenetikus sikerrel: grafikus, illusztrátor, festő, táskatervező, ékszerkészítő… Sokoldalú és lenyűgözően kreatív művész, aki folyamatosan keresi az új utakat és az önkifejezés újabb és újabb eszközeit, amelyeket mind a legmagasabb színvonalon, kompromisszum nélküli minőségben valósít meg.

Monumentális darabok, élénk színek nemesfém, fehér, vagy finom pasztell alapon, karika-, ovális, vagy éppen valami extra különleges forma és a védjegynek számító aranyfüst – Julinál mindig találunk aktuális kedvenc ékszert. Igazi beleszeretős alkotások, amelyek mindegyike egyedi darab, tehát garantáltan nem jön szembe az utcán, miközben a karakterjegyek már messziről felismerhetők.

Juli ékszereit a magabiztos, vagány és kortalan nőknek tervezi. Lezserség, elegancia, értékek –minden egyes darabban. „Képzeld magad el a kiválasztott Ilyés Juli ékszerben és az új ruhádban, és ha úgy érzed, hogy otthon vagy, akkor az az ékszer a Tiéd.”-vallja Juli (persze, de mit tegyünk, ha egyszer az összes ékszere egy-egy soha el nem múló szerelem?)

Az eredetileg a MOME grafikus és tanár szakain mesterdiplomázott Juli  már egyetemi évei alatt kísérletezni kezdett az ékszerkészítéssel is. Később illusztrátorként lett ismert, majd 2015-től tudatosan építeni kezdte ékszermárkáját. Már az első kreációk is osztatlan sikert arattak.

Az alkotói folyamat nem is gondolnánk, hogy milyen hosszú lehet. Egy-egy kép megfestése 4-5 napig eltarthat, míg egy könyv illusztrációs anyagának elkészítése kb 4 hónap. Míg a grafikákra az aprólékos, részletes kidolgozottság jellemző, addig az Ilyés Juli ékszerek sokkal letisztultabbak, szinte minimalista stílusúak.

Ékszerekben Juli az egyszerű formákat kedveli, amit kiegészíthet egy szín, egy kő, egy motívum, persze mindig az ideális egyensúlyt szem előtt tartva.

Egyszerű és letisztult formavilág, amely egyszínű és minimál szabásvonalú ruhákkal érvényesül leginkább. Harmónia és nőiesség, lazaság és finom elegancia épp csak egy csipetnyi szigorral, amely főként a formáknál látható: az Ilyés Juli ékszerek viselői éppen olyan kreatívak és újítóak, mint maga a tervező. „Az egyszerűségben, a finomságban, a szép arányokban, a jól eltalált színpalettában hiszek, ugyanakkor egy ékszer legyen bátor és extravagáns”-csak egyetérteni tudunk, amikor Juli összefoglalja márkaüzenetét.

Az alkotói folyamatról pedig így mesél: „Minden a gondolattal kezdődik. Egy kívülálló számára úgy tűnhetek, mint egy alvajáró, aki nem ezen a bolygón él. Pedig én nagyon is itt vagyok, milliónyi gondolat suhan át az agyamon. Keresem a formát, a színt, a megvalósításhoz járható utat. Vizuális vagyok, látom a fejben összerakott tárgyat, amit egyébként nem mindig rajzolok le.

Egyik jellemző formám a kör. Az egységet, az egészet és a teljességet szimbolizálja. Ékszerkészítésben jellemzően kétféle anyaggal dolgozom, színes alumíniummal és ezüstözött-aranyozott sárgarézzel. Kísérletező lévén keresem az új anyagokat is. Nem tudok „csak” egyféle dolgot csinálni, állandóan keresem az új lehetőségeket, muszáj kilépnem a komfortzónámból.

Inspiráció bármi lehet számomra, megtalálom a természetben, tárgyakban, fényképekben, mindent úgy vizsgálok meg, azzal a gondolatisággal és látásmóddal, hogy vajon milyen ékszer születhetne az adott inspirációból. Nagyon sok ékszertervező munkáját nézem meg, elsősorban a technikai dolgok érdekelnek, hogy egy-egy "kérdésre" hogyan lehet jó válaszokat adni vagy kapni”.

A márka jelenleg még egyszemélyes vállalkozás. Az ékszerek készítése mellett az anyagbeszerzés, értékesítés, arculattervezés, csomagolás, közösségi média gondozása mind-mind Juli feladata. Ráadásul amellett, hogy Juli egyszemélyben a márkája „mindenese”, időt szakít arra is, hogy rendszeres kiállítóként szinte minden WAMP-on személyesen részt vegyen.

A WAMP-ra leginkább amiatt megyek ki, mert ott tudunk beszélgetni a vásárlóimmal, számomra ez nagyon fontos. Arra vagyok a legbüszkébb, hogy a vásárokon odajönnek hozzám a vásárlóim, és mutatják a kezüket, vagy a fülüket az ékszeremmel, és jelzik, hogy imádják az ékszereimet. Hát ezért”.

 

 

 

 

 

 

 

Partnereink