Április hónap tervezője: a 2022-ben 15 éves Camou

A márkanév alapja a „camouflage” (rejtőzködés) kifejezésből származik, amit hagyományos értelemben a katonai egyenruháknál használnak. Ahogy a military segít elrejtőzni a természetben, úgy Fehér Beatrix ruháiban is játszi könnyedséggel olvadhatunk bele a városi környezetbe (persze azért egyedi és, valljuk be, kissé mégis feltűnő módon), hiszen a minta sokszor maga Budapest.

A márka alapkoncepciója a divat és a fotográfia összekapcsolása, célja pedig: játék a formákkal, képekkel, jelentésekkel és színekkel, egységes harmóniába rendezve.

A tervező minden esetben a saját fotóit jeleníti meg a ruhákon és kiegészítőkön: városi séták, családi nyaralások, inspirációs utazások emlékeit örökíti meg kollekcióiban.

Beatrix a Kisképző elvégzése után a MOMÉ-n diplomázott, miközben Ljubljanában (ahol a szitázás technikáját sajátította el) és Finnországban töltött ösztöndíjasként fél-fél évet, valamint több nyáron át gyakornoki pozíciót látott el egy svájci designer, Amok mellett. Utazásait természetesen végigfényképezte, és iparművészként szerette volna saját értelmezésben megörökíteni kedvenc fotóit: ehhez a formák, a design, konkrétan a kiegészítők, majd a ruhák eszközét választotta.

„Először csak kisebb övtáskákra, bodybagekre szitáztam, majd a diplomamunkám során gyakornokként édesanyám szülőhazájában egy svájci designer hölgy számára készítettem kiegészítőket, aki férfiak számára tervez szoknyákat (!) Zürichben. A diploma után a Szépművészeti Múzem által felkért divatbemutatón pedig már ruhák is szerepeltek, Budapest ihlette képekkel”- mesél a kezdetekről a tervező.

Városi utcarészletek, homlokzatok, ligetes erdők, mezők, folyók képeivel vagy más természeti motívumokkal dekorált ruhák, amelyek ugyan a tervezői szándék szerint egyfajta „urbánus rejtőzködést” szolgálnak, viselőjük láttán mégis mindenki felkapja a fejét.

"Koncepciómániás vagyok, a gondolkodásra helyezem a hangsúlyt. Van, amikor hetekig csak gondolkodom, aztán elkészítem egy kollekció első darabját, de előfordul, hogy a másodikat már unom, és akkor változtatok. Tulajdonképpen bárhol is fordulok meg a világban, a kamera velem van. Néha az aktuális kollekcióban alkalmazom a friss képeket, de akad, amikor csak évekkel később veszem elő őket, mert éppen akkor illenek bele a témába. Ezeket a fényképeket alakítom aztán át a különböző technikák alkalmazásával.  Ha színes fotószerű nyomatot álmodok meg a ruhára, akkor is alakítok valamennyit a képeken, hol festői lazúrral, hol még elvontabban. Ha pedig szitázott minták lesznek, akkor pozitív-negatív, kontúros grafikák jöhetnek szóba. A minták transzfernyomással készülnek, kevert szálas anyagokra, vagy újabban digitális nyomtatással biopamutra, viszkózra. A szitázott vonalnál pedig mindig természetes textíliákat használok. sportosabb és elegánsabb anyagok egyaránt jelen vannak.

Beatrix mindig a számára fontos helyeket, épületeket fotózza le, s varázsolja a szövetekre. Született már sok-sok Budapest ihlette kollekció, Szentendre előtt tisztelgő és Balatonos darabok, valamint a tavak, vízpartok, tengerek és élőviláguk, vagy akár a Duna hömpölygését megörökítő fotók is ruhákra, táskákra álmodva őrzik az emlékeket.

Camou darabjai a különleges mintázat mellett szabásvonalukban, alapanyagukban, nyomástechnikájukban és színeikben is egyediek, miközben az egyszínű és díszített részek tökéletes harmóniában vannak egymással. A kényelem és a funkcionalitás pedig legalább annyira fontos elem a márka DNS-ében, mint az ikonikus látvány.

Bravo Camou! Még sok izgalmas kollekciót nekünk, a márkának pedig boldog születésnapot!

Partnereink