Precíz, laza elegancia: Március hónap tervezője az Artista

Szabad szelleműség és szigorúság, tradíció és innováció, kifinomultság és lezserség, népi motívumok és szuperminimál szabás: az ellentétpárok szerelmese, az Artista igazi urbánus, sportos részletekben gazdag, nem csak szép, hanem mögöttes tartalmat rejtő kollekciókkal kényeztet el minket évről évre.

Nem meglepő, hogy a márka sikere kinőtte az országhatárainkat: összesen 9 magyarországi üzletük mellett számos nemzetközi webshopban vásárolhatunk egy-egy Artistát magunknak, továbbá a márka kollekciói Bécsben két showroomban is megtalálhatók. Állandó szereplői a budapesti és bécsi Fashion Weeknek.

Az Artista designereinek célja a kezdetektől egy sajátos, rájuk jellemző egyedi image, hangulat kialakítása. 
Ruháik egyensúlyt teremtenek a luxus és a sportos, laza nappali viselet között, amelyeket bármilyen alkalomra kellően
különlegessé lehet emelni. 
Tiszteletben tartják a klasszikus, hagyományos szabást, ezeket a vonalakat kortárs városi viseletbe ültetik át úgy, hogy 
újszerű értelmezésben extrém vonalakkal párosuljanak. 
A hagyományos japán stílus a szövetek és az arányok színeiben továbbra is az egyik fő inspiráció a tervezők számára, 
de ugyanúgy ők azok, akik például egy kabáton jelenítették meg a Kis Herceget. 

A kiemelten fontos környezettudatosság az Artistánál nem csak elhatározás szintjén jelenik meg: saját, budapesti varrodában készülnek a mintadarabok és egyedi megrendelések, a gyártás pedig külsős szakemberek segítségével, szintén helyben valósul meg. Kizárólag kisszériás gyártás történik, sosem készülnek nagy sorozatok: ezzel sem terhelik a környezetet.

Az álomszép, könnyed és lazán elegáns ruhák mellett több, mint tizenöt éve kiegészítők is készülnek a márkánál: először csak egy kollekció kiegészítéséül terveztek néhány táskát, de vevői nyomásra, mivel hatalmas siker lett ez a vonal, ma már külön ág az „Artista kiegészítő”.

A minta nélküli, „basic” darabok mellett nagy sikerrel készülnek képzőművészek alkotásait megjelenítő táskák (és például pénztárcák) is. Szerepelt már Artista táskán Gaya Arutyunyan, grúz festő és zenész, Ludovic Thiriez (az ő műveivel díszített buboréktáskák és shopperek várhatók a Wampon!), vagy például a 2022-23 őszi-téli kollekció ihletője, Sarah Arnet.

Klasszikusok munkáit is szívesen használják: először Bécsben kérte föl a tervezőket Leopold Múzeum, hogy a múzeumshopba készítsenek Egon Schiele alkotásaival dekorált kiegészítőket, ruhákat. Később ezeket az alkotásokat Budapesten is meg lehetett vásárolni az itthoni Schiele-kiállításon.

Jelenleg a Magyar Nemzeti Galériában, a Ludwig Múzeum Shopjában, a Kiscelli Múzeum Shopban és a Műcsarnokban kaphatók a múzeumok felkérésére készített pénztárcák, telefontartók, stb Szinyei Merse Pál, Rippl-Rónai, Csontváry, Brueghel és Goya műveinek felhasználásával.

A táskák és hátizsákok funkcionálisan illeszkednek a mindennapjait a városban dinamikusan élő nő ruhatárához. Mivel a tervezők maguk is biciklivel járnak, a hátizsákok a saját tapasztalataik alapján alakulnak, méreteződnek át, hogy használójuk a lehető legjobban érezze magát viselésükkor.

Slow fashion az idei divatban
 
Az Artistától elvárt szimbolikus jelentéstartalom a 2022-2023 őszi-téli kollekcióban is megjelenik, koncepcióban, mintában és szabásban is. 
Igazi slow fashion darabok találhatók a kollekcióban, amelyekkel különleges kapcsolatot ápolhatunk. 
Szerencsét hoznak, megvédenek és inspirálnak, bátorítanak, hogy kifejezzük legszebb valóságunkat.
 
A kollekció alapgondolata a  pozitív gondolkodás és az önerő gyakorlása – annak a hitnek az erősítése, hogy a 
megerősítésekkel alátámasztott pozitív mentális attitűd bármiben sikert ér el.
A ruhák és kiegészítők segítségével a tervezők a jelenünket szeretnék úgy formálni, hogy a lehető legpozitívabban tudjunk hatni a jövőnkre.
A kollekcióhoz a nyomatokat a designerek Sarah Arnett brit művésznővel együttműködésben tervezték. 
Arnett műveit a növényvilág, az állatvilág, a film, a költészet, az építészet és az utazás befolyásolja, esztétikája kalandok, 
színek és minták koktélja: egy fantáziastílus, amely egy elkényeztetett paradicsomba enged, és olyan érzést kelt nézőjében,
mintha a földi álomból ébredt volna fel. 

A pozitív gondolkodás mellett a pozitív dolgok bevonzása is abszolút működik a tervezőtriónál: 
két évtized után már olyannyira kitalálják egymás gondolatait, hogy a kollekció készítésekor, amikor Imre Katalin 
és Rácz Nóra megkezdte a tervezést az asztrológia, pozitív jövőkép és jóslatok tematikájával, ezzel párhuzamosan, 
anélkül, hogy egyeztettek volna, Stampf Kati ékszerkollekció tervezésébe kezdett ugyanezzel a harmónia, 
életenergia növelése és boldogságkeresés tematikával. Az ékszer-kapszulakollekció, a pici bolygókat tematizáló, 
pozitív energiát hordozó Aventurindesign ezzel a céllal készült el, a 2022-23 AW minden darabjával harmóniában, 
bár a designerek nem tudtak egymás terveiről.

Elegancia és könnyedség, több évtizedes munka és hipertrendi megközelítés, egymás gondolatának mesteri átérzése…

még sok-sok sikeres évet kívánunk az Artistának!

További inspirációért, pozitív energiáért és lazán elegáns, könnyed modellekért keressétek az Artista ruháit, kiegészítőit a Wampon, illetve weben, az Adventurindesign szépségeit pedig szintén a Wampon, és a vadonatúj weboldalon.

Partnereink