Slow design a Wampon

 

A –hálistennek egyre népszerűbb- slow design holisztikus szemlélettel, az alapanyagok széles spektrumának, közösségi szempontoknak és az adott tervezés, termék hosszú távú hatásának a figyelembe vételével működik. A tervezési folyamat jóval hosszabb, kellő idő jut a kutatásra, inspirációra, elmélyülésre és arra is a tervező számára, hogy megvizsgálhassa, tesztelhesse a terméket, kidolgozhassa a legapróbb részletekig. Legalább ennyire fontos a slow dizájnban a lokalitás is: a helyben történő kivitelezéssel a környező régió iparát, kisvállalkozásait, kézműveseit és munkavállalóit támogatják a tömeggyártás helyett. Ugyanígy a helyi alapanyagok és kézműves technikák is ide tartoznak. Szintén a földrajzi lokációhoz köthető a helyi inspiráció (így a kulturális, művészeti hagyományok felelevenítése, továbbéltetése) Mint ahogy magának az emberi természetnek, a fizikai-mentális jólétnek és a pozitív pszichológia eredményeinek is a felhasználása, figyelembe vétele.

Íme szépséges slow design példák a Wampról:

Roland Szakály

Csodáld otthonodban Budapestet a faladon! Kézi rajzok, gyönyörű, fekete-fehér printek, monokróm nyomatok, Budapest legszebb helyszíneiről, részletgazdag kidolgozásban.

Szerelmes vagy a Parlament gótikus, reneszánsz és barokk harmóniájába? Vagy mondjuk a Vajdahunyad- vár a szíved csücske? Imádod a hidakat? Esetleg van valamilyen titkos romantikus pesti helyszín, ami „csak” neked jelenti életed legszebb pillanatát?

A tökéletes megoldás Roland hatalmas választékában megtalálható, vagy ha mégsem (hiszen valami kizárólag neked fontos helyszínt szeretnél otthonodban grafikán megörökíteni), akkor Roland boldogan formába önti az egyedi megrendelésre készülő különleges „álmot”.

 

Judy poster

Az eredetileg operatőr szakon végzett Zékány Judit táblaképei, poszterei Magyarországon és külföldön is népszerűek.

Vicces, vagy éppen szép és megható pillanatok, humoros szövegek, esetleg maga a Balaton  inspirálja Judyt, táblaképek és képeslapok alkotóját műveinek készítésére. Szinte minden pici mágnesnek, táblának és táblaképnek személyes sztorija van.

Kartonlap és egy erre kasírozott egyedi grafikával ellátott papírlappal áll össze a végeredmény, aminek a dizájnja a saját elképzelés alapján születik meg. A tervezés és a design megalkotása után grafikai munkát pedig Judit barátnője végzi.

Minden poszter tükörkasír technológiával, kézzel készül. A végtermékek megvalósításában pedig egy óbudai szociális intézmény dolgozói segítenek, igazán 360 fokossá téve így a slow design fogalmát.

 

Conoc studio

Az utóbbi években óriási divat lett a lakberendezésben a beton. Többé már nem egy unalmas szürke anyagra gondolunk, hanem az egyik legnépszerűbb, izgalmas és sokoldalúan felhasználható alapanyaggá lépett elő a kavicsból, homokból, cementből és vízből álló kedvenc. A belsőépítészek előszeretettel hasznáják a betont, mint burkolóanyagot, de a lakásdekorációban és a berendezési tárgyakban is egyszerűen imádjuk. Szinte bármilyen lakberendezési stíusba szuperül beilleszthető, a Bauhaustól az indusztriálig. 

Nem csoda, hogy a Conoc studio művészei is beleszerettek ebbe a letisztult, egyszerű, a szivárvány bármely színére feshető, vagy színezhető, sokoldalúan felhasználható, egyedi alapanyagba. A studio kínálatában különleges beton design tárgyakat találunk, a sakkészlettől a design betonkaspókon át  az egyedi tervezésű bútorgombokig.

Letisztult formák, visszafogott színek, figurális művészi tárgyak, szellemes megfogalmazásban, egyedi megvalósítással.

 

Materra Ceramic

L. Molnár Zuzsanna keramikus iparművész (aki önmagát egyébként csak „földműves”-nek tikulálja) igazi csodákat készít gyöngyöstarjáni műhelyében: asztali kerámiái egyesítik a magas minőséget, a funkcionalitást és egyediséget a hagyományos kézművesség eszközeivel.

Zsuzsanna kerámiái aprólékos, kézi munkával készített, tartós, örök darabok, amelyek semmilyen különleges otthoni kezelést, extra karbantartást sem igényelnek. Íme, az igazi slow design: lelassulásra, figyelemre, szemlélődésre – a pillanat élvezetére hív.

Finom korongozások, szabálytalan formájú, lapokból épített testek, izgalmas domborzatú pecsételt felületek, jellegzetes, visszamosott technikával elért „fakított” színek, egyedi rajzolatok –nincs két teljesen, 100%ban egyforma Materra remekmű. Játékosságot hoznak slow designos mindennapjainkba, igazi személyes kedvenceink lehetnek ők.

 

Glasscozy

A rendkívül fiatal márka, a Glasscozy 2021 októberében alakult, öt fantasztikus üvegműves hölgy részvételével. A tagok mind különböző üvegmunkálási technikákban jártasak és míg karakterük, vízióik, tematikájuk teljesen eltérő, viszont mindannyian a legmagasabb minőségben hozzák létre a megismételhetetlenül szépséges üvegműveket.

„Kiolthatatlan szerelem mindannyiunkban a szilárdnak tűnő folyadékból csodát alkotni”-hangzik mind az öt högy közös mottója. Egymást tanító és motiváló közösségük gyönyörű párbeszéd, az üveg iránti szenvedélyes szeretet különböző, egymást kiegészítő kifejezése. Színes és változatos kínálatukban bárki  megtalálhatja kedvencét, a lelkéhez legközelebb álló alkotást.

Molnár Zsuzsa Lili casting technikával készült kisplasztikákat, üvegszobrokat, fusing technikával készült tálakat és ékszereket készít,Tóth Szilvia portáján a fújt lakberendezési tárgyak dominálnak, Kertész Krisztina casting bonbonierek és vázák, valamint festett fényfogók készítését vitte tökélyre, Naumann Edit munkáiban a flórából és faunából inspirálódott fusing és fújt technikával készült tálalókat csodálhatunk meg, Soczó Anna fújt technikával készült poharai, kiöntői, vázái és asztali üvegtechnikával készült funkcionális tárgyai (például órák vagy épp világítótestek) között pedig szintén megtalálhatjuk otthonunk új díszét.

Reméljük, sikeresen motiváltunk Titeket egy kis lelassulásra, az egyedi és különleges kincsek vadászatára, a magyar kézművesség értékelésére és a slow life élvezetére.

Köszöntsük együtt a tavaszt egy kis otthonfrissítéssel, igazi slow design szépségekkel!

Partnereink