Erő és az optimizmus - Bejelentette a Pantone a 2021-es év színeit

Erő és az optimizmus - Bejelentette a Pantone a 2021-es év színeit

 
A Pantone Színintézet minden év végén kiválasztja az év színét, amely a divattól kezdve a lakberendezésen át az alkalmazott művészetekig minden iparágban komoly hatást gyakorol a termékek gyártására, csomagolására – nem kevésbé a vásárlási szokásokra. 2021-ben másodszor fordul elő, hogy két színt választott az év színének a Pantone Intézet. A 2021-es színek tükrözik a globálisan zajló eseményeket, kifejezve, hogy az emberek melyik színben látják az erőt, a reményt és az összefogást – magyarázta Laurie Pressman, a Pantone Intézet alelnöke. Az, hogy két színt választottak idén a 2021-es év színének, nemcsak a koronavírus-járvány befolyásolta, hanem a Black Lives Matter mozgalom is. Egy olyan évben, amikor a távolságtartás lett a társadalmi norma, ám az emberek hatalmas tüntetéseket szerveztek a rasszizmus ellen és a társadalmi egyenlőség és igazságosság elérésére, a kapcsolódás egymáshoz mindennél fontosabb.
 
 
Az Ultimate Gray nevű szürke és az Illuminating fantázianevű napfényes sárga mind külön okkal került az év színei közé. „Mindkettőnek megvan a maga érzelmi aspektusa: a szürke a támogató és szolid, a gyakorlatias alap, amire szükségünk van, a sárga pedig a reményt, a napfényt és jókedvet hozza el” – magyarázta Leatrice Eiseman, a Pantone Intézet igazgatója. 
 
A szürke és a sárga egy törekvő színpárosítás, mely összekapcsolja a mélyebb átgondoltságot és az erő érzését – fogalmazott a Pantone.
 
A ragyogó és vidám sárga, az Illuminating, pezsgő, élettel teli, melegedő sárga árnyalat, amit mintha a nap energiái hatnának át. Az Ultimate Grey szürkesége a szilárd és megbízható elemek jelképe, amik örökkévalóak és szilárd alapot nyújtanak.
 
Míg a Pantone kutatói általában utazással töltik az év nagy részét, így vizsgálva a színtrendket a világ különböző pontjain, mielőtt kiválasztják az év színét, a koronavírus-járvány miatti egészségügyi és biztonsági előírások következtében ez a folyamat máshogy zajlott 2020-ban. Sokkal több online együttműködésre és a világ különböző pontján dolgozók iránti nagyobb bizalomra volt szükség a trendekkel kapcsolatos információkat tekintve. A cél azonban marad ugyanaz idén is, mint a korábbi években: a kulturális és társadalmi változásokra válaszoló, a jelent kifejező szín kiválasztása. 
 
2019-ben a klasszikus kéket nevezték meg a következő év színének, amely egy nyugalmat sugárzó indigóárnyalat, ami segíthet oldani a felhalmozódott szorongásokat. Ironikusnak tűnhet a választás annak tudatában, hogy alakult a 2020-as évünk, még több szorongással és társadalmi feszültséggel tele. 2021 színei illenek ahhoz a kettős érzéshez, amellyel az új évet várjuk: reménykedünk egy védőoltásban, a világ újranyitásában, abban, hogy visszatérhetünk a normalitáshoz valamilyen szinten, és lesz esélyünk kapcsolódni egymáshoz - írja a marieclaire.hu
 
 

 

 

 

Partnereink