REkreáció - kiselejtezett, működésképtelen elektronikai eszközökből készült, díjnyertes ékszerek

további képek a galériában

 

Mi a REkreáció? „Az ékszer, ami mosolyra késztet”

 
A REkreáció egyedi ékszercsaládban, elhasznált számítógépek kapnak új életet. Nem gyártanak Excel táblát, nem futtatnak le programokat – de megmozgatják a fantáziád! Különleges a hely is ahol készülnek. Máltai Gondoskodás Nonprofit Kft. pécsi üzemében 20 embertársunk kap lehetőséget, hogy megújítsa életét.
 
"2017-ben kezdtünk el nyomtatott áramkörökből- használt számítógépek alaplapjaiból-ékszereket készíteni. Évről évre új termékekkel bővítjük a kínálatot: medálok, kulcstartók, mandzsetták, kitűzők, gyűrűk, fülbevalók, karkötők - hat színben, sokféle formában, méretben alkotják a REkreáció-t." - mesélte Révai Krisztina ékszerkészítő.
 
Amilyen egyszerű az ötlet, olyan bonyolult és munkaigényes a kidolgozás. A kívülálló nem is gondolná, mennyire hosszú folyamat eredménye egy ilyen egyedi, áramkörös mintázatú karkötő. Az alaplapok formára és méretre vágása egyáltalán nem egyszerű feladat, és utána jön csak a munka java, ami nélkül nem ékszer az ékszer: csiszolás és a gyantás borítás. Ez utóbbi meglehetősen kényes művelet, a gyantának nem szabad túlfolynia a foglalat szélén. Utólagos csiszolásra nincs már mód, ami nem sikerült elsőre, az úgy maradt.  De ha minden részlet a helyére kerül, az alaplapból készített ékszer pont úgy fog csillogni, ahogyan kell. 
 

Krisztina idei fejlesztése – egy különleges mandzsettagomb – első díjat nyert az Innovációs és Technológiai Minisztérium Legyünk kreatívak hulladékból című ötletpályázatán.

 
A ReKreáció ékszereknek immár négy generációja van, ahogy telt az idő az alapanyagok egyre jobb minőségűek lettek, a díjat nyert mandzsetta gombok már prémium kategóriát képviselnek. Az újrahasznosított termékek hat féle színben, sokféle formában és méretben kaphatóak, de típustól függetlenül a piros színű darabok a legnépszerűbbek.
 

Egy ékszer alapvető rendeltetése, hogy feltűnjön, magára, illetve a viselőjére irányítsa a figyelmet, így a pályázaton díjazott alkotással együtt premier plánba került a pécsi Máltai Gondoskodás Nonprofit Kft. üzeme és a benne dolgozó megváltozott munkaképességű emberek is. A kiselejtezett, működésképtelen elektronikai eszközökből készült, díjnyertes ékszerek sajátos módon jelképezik az ő sorsukat is. Közös bennük, hogy második esélyt kaptak, és új lehetőségek nyíltak előttük.

 

A REkreáció ékszercsalád Máltai Jótékonysági Termék.

 
 
 
 
 

Partnereink