Miniatűr önfenntartó esőerdők az asztalon

 

fotók: Rónai Gergely
 

 

Miniatűr önfenntartó esőerdők az asztalon

 
A Mágikus kert Muhari Rita által alapított kis zuglói manufaktúrájában már négy éve készülnek a floráriumok és a palackkertek. A növények szeretetéből, a kíváncsiságból, a kísérletező kedvből először hobbi majd később egy kis, eladásra is dolgozó műhely lett. Specialitásuk a szűk szájú üvegek, palackok művészi beültetése. Akváriumot, nagy  nyílású üveget használva egyszerű floráriumot készíteni, ugyanez egy 2-4 cm-es nyíláson keresztül már nagyobb kihívás és ők szeretik a kihívásokat. 
 
A különleges üvegekbe zárt kis világok a legzordabb, legsötétebb napon is melegséget hoznak bármely otthonba vagy irodába. Azt régóta tudjuk, hogy a szobanövények jó hatással vannak ránk és növelik a terek komfortosságát, de ápolásuk sokszor nem egyszerű. A trópusi növények nem szeretik a lakások száraz levegőjét, ha véletlenül kimarad egy öntözés, könnyen elpusztulnak. Ezzel szemben egy florárium szinte gondozásmentes, hiszen belsejében a beültetés után egyensúlyi állapot, zárt ökoszisztéma alakul ki. Egy florárium tartható lezárva vagy akár nyitva is. Ez utóbbi esetben is csak 6-8 hetente van szüksége  pár csepp vízre. Ha sikerül megállnunk, hogy ne locsoljuk túl és ügyelünk arra, hogy direkt erős napsütés ne érje az üveget, akkor több évig is gyönyörködhetünk benne. Ha a növények kinövik az üveget, visszavághatók, kiritkíthatók. Átlagosan 1-1.5 évente érdemes egy beültetett üveget kicsit alaposabban rendbe rakni. A Mágikus kert vállalja az üvegek gondozását is, bár ez otthon is könnyen elvégezhető, csak egy csipesz, hosszú olló vagy drót kell hozzá. 
 

A Mágikus kertnek fontos a fenntarthatóság, ezért amellett, hogy az üvegkertek helyben készülnek,  a floráriumok készítéséhez nagyon sok újrahasznosított szeszes üveget és régi antik üveget használnak, ezek egy része már önmagában is értékes, egyedi gyűjtői darab. Legkülönlegesebb floráriumuk pedig a Parádsasvári Üvegmanufaktúrában készülő, saját tervezésű, szájjal fújt kristályüveg gömb beültetésével készül.

 
A Mágikus kert trópusi floráriumaiba csak élő, párakedvelő növények kerülnek ragasztó-és tartósítószerek használata nélkül. A vevőkhöz kerülő palackkertek már túl vannak a florárium készítés legkényesebb pontján, már létrejött bennük az egyensúly, a növények növekedésnek indultak. 
 
A Mágikus kert floráriumok nagy kedvencei a növénybolondoknak, növénygyűjtőknek, a sokat utazó szingliknek, a kertészkedésben ügyetlenebb agglegényeknek, a macskatartóknak, a gyerekeknek, azoknak, akik lakásában minden növény elpusztul, a különleges berendezési tárgyakat keresőknek, egyszóval mindenkinek. 

 

Florárium, palackkert tervezés és építés: www.magikuskert.hu 

Muhari Rita 06 20/564-5469

 
 
 
 
 

Partnereink