Design Management elismerő oklevelet vehetett át a WAMP

fotó: Mohai Balázs
 
 
Október 1. és 11. között rendezik meg a Budapest Design Weeket, melynek programjai idén a Tartsd körforgásban! mottó köré épülnek. Az eseménysorozat a hagyományoknak megfelelően a Magyar Formatervezési Díjak és a Design Management Díj ünnepélyes átadásával kezdődött. Az idén negyvenegy éves Magyar Formatervezési Díj a hazai design kiemelkedő, innovatív eredményeire hívja fel a figyelmet. 
 

A Magyar Formatervezési Tanács által alapított Design Management Díj olyan szervezeteket ismer el, melyek stratégiájuk megalkotásában, operatív működésükben, termékeik, szolgáltatásaik kialakítása során a designmenedzsment eszközrendszerét alkalmazva folyamatos innovációra és kiemelkedő minőségre törekednek, szem előtt tartva a társadalmi felelősségvállalás és a fenntarthatóság szempontjait is.

A díjat idén a Plydesign Kft. bútoripari márka kapta, mely hatéves fennállása során nemzetközileg elismert, professzionális csapattá fejlődött, amit biztos gyártói háttér, az új technológiákat az innovációval ötvöző tervezői szemlélet, és a kulturális örökség tisztelete jellemez. A fődíjas mellett három kiváló hazai márka pedig elismerő oklevélben részesült, így a WAMP Design Vásár is. 
 
A WAMP létrejötte óta kezdeményező szerepet vállal abban, hogy megmutassa a designban rejlő művészeti, gazdasági és társadalmi lehetőségeket. Célja, hogy a designt közelebb hozza a nagyközönséghez, ugyanakkor kapcsolatot teremtsen a tervezői innováció és a gazdaság szereplői között. A WAMP Magyarország egyik legnagyobb és leghosszabb ideje designnal foglalkozó magánkezdeményezéseként kiemelt hangsúlyt fektet az általa közvetített társadalmi felelősség- és értékvállalásra is.
 
A WAMP több mint egy évtizede teljesít hiánypótló kulturális és gazdasági missziót a hazai designszcéna egy sajátos, ám igen színes alkotói szegmensének reprezentációs és üzleti lehetőséget biztosító rendszeres helyszíneként. Az elmúlt évtizedekben az új piacmozgalom elterjedésével Magyarországon is felismerték, hogy a bonyolult bürokratikus utak helyett az érték megteremtője és a fogyasztó közvetlen kontaktusa révén a piactér nemcsak a gazdaságilag hatékonyabb árucsere, de a kultúraközvetítés kitűnő színterévé is nemesül. Különösen érvényes ez az egyedi, illetve kis szériás design- és kézműves tárgyak kereskedelmére specializált vásárra, ahol az árucikk maga is kulturális termék. A WAMP a látogatókra gyakorolt jelentős szemléletformáló hatása által a designszakma egésze számára is közvetett módon előnyös. Szintén értékes többlet a vállalkozás nemzetközi színtérre történő továbbfejlesztése, aminek révén egyrészt külföldi lehetőségekhez segíti a hazai alkotókat, másrészt a magyar design nemzetközi láthatóságához is nagymértékben hozzájárul. A cég és a szolgáltatások magas színvonalú, következetes kommunikációja és vizuális arculata az évek során stabil branddé formálta a kezdetben mozgalom jellegűen indult kezdeményezést. Mára komoly értékké vált a WAMP stabil jelenléte a magyar designközegben, egyúttal méltán népszerű, karakteres alternatívát jelent az „elplázásodott”, beszűkült kereskedelmi palettán.
 
 

A Magyar Formatervezési Díj díjazottjai és különdíjasai 2020-ban

A Magyar Formatervezési Díj termék kategóriájában elismerésben részesült a ZigZag elnevezésű, modulokból építhető mászófal rendszer három tervezője, Erdélyi Tamás, Gara Bernát és Csepregi Szabolcs, a Hard Body Hang brand alapítói, a Lakos Dániel tervezte könnyed és ergonomikus TILT szék, valamint a környezettudatos gyártást és a technológiai innovációt egyesítő Illan függőlámpa, Horváth Zsuzsanna munkája. Vizuális kommunikáció kategóriában a 2019-es FIE vívó-világbajnokság arculata érdemelte ki a díjat, amelyet Kátay Hunor, Németh Sebestyén és Kovács Szilárd készített a Nemzetközi Vívószövetség felkérésére.
 
Nagy öröm számomra a díjazott munkákban viszontlátni azt, hogy a tervezői lét mára nem csupán foglalkozás, feladat, igényeknek való megfelelés, hanem ennél sokkal komplexebb tevékenység. Egyfajta gondolkodásmód, magatartás, ahol a tervező nem megfelelni igyekszik, hanem keres kutat, egyre inkább a maga által felvetett kérdésekre fókuszál. Nem felülírja, hanem rohamosan bővíti szerepét.” - emelte ki Harmati Hedvig DLA, a Magyar Formatervezési Díj bíráló bizottságának elnöke, textiltervező, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Textiltervező Tanszékének tanszékvezetője. 
 
Terv kategóriában megosztott díjat vehetett át a Nagy Ádám tervezte Birosign, amely Bíró László világhírű találmányának, a golyóstollnak ad többletfunkciót. Mindezt egy új technológia segítségével, mely az aláírást digitalizált mozdulatok sorozataként értelmezi. A kategória megosztott díjának másik kitüntetettje pedig a Rubik-kocka rokonaként elhíresült, a Leonardo-féle koordináta-rendszerre épülő LavosBall, Szabolcs János alkotása. 
 
Diákmunka kategóriában Vatány Szabolcs Focus Ex digitális szövegolvasást segítő böngészőbővítményét ismerték el a díjjal. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma – Kultúráért Felelős Államtitkárság különdíját Kókai András Aura adaptív hangrendszere kapta, amely a zenehallgatás új dimenzióját ígéri. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium – Felsőoktatásért, Innovációért és Szakképzésért Felelős Államtitkárság különdíja pedig Kispál Márton Frigo moduláris hűtőjét illette meg, amely egyszerre hűtő és fertőtlenítő ételtároló rendszer is. A Magyar Formatervezési Tanács különdíjasa a skandináv formavilágot követő SLÉ rétegelt lemez szánkó, Miklósi Ádám tervezésében. A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala különdíjasa a járműgyártáshoz kapcsolódó AXIS PRO mérőkészülék lett, amelyet a Losonczi Innovation Kft. megrendelésére a Remion Design Studio tervezett. 
 

A Design Management Díj díjazottja és az elismerő oklevélben részesültek 2020-ban

A tizenegy éve alapított Design Management Díj olyan gazdálkodó szervezetek elismerése, melyek a designt és az innovációt átfogóan, az üzleti stratégia részeként kezelik az arculattól a terméktervezésen át egészen a működési és menedzsmentfolyamatokig. Design Management Díjban részesült, a tavaly termékcsaládjával Magyar Formatervezési Díjat nyert Plydesign bútormárka, amely a nemzetközi porondon is versenyképes minőségi és innovatív termékeket kínál. Emellett elismerő oklevélben részesült a WAMP Design Vásár, amely majd másfél évtizede szervez design vásárokat, hazai alkotók és azok saját tervezésű, egyedi és kisszériás termékeik számára. Szintén oklevelet kapott a fenntartható táskatervező YKRA, amely elkötelezett a minőségi alapanyagok használatában és a gondos kivitelezésben, valamint okleveles lett a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra Kft., amely Magyarország legnagyobb, európai szinten is jegyzett orgonaépítő műhelye. 
 
„A pályázatok elbírálásakor elsődleges kritérium volt a designmenedzsment-szemlélet beépülésének mértéke és szintje a szervezet működésébe, innovációs folyamataiba. Az elismeréssel kiemelt célunk, hogy a kreatív ipar iránt érdeklődők és a nagyközönség számára közelebb hozzuk a design integrált alkalmazásának fontosságát, ezen felül a gazdasági szféra figyelmét felhívjuk a design fontosságára és értéknövelő erejére. Az elmúlt évek igazolták, hogy a designmenedzsment a gazdaság minden területén fontos eszköz lehet: a díjazottak között ugyanúgy akadtak kis- és középvállalatok, mint nonprofit intézmények, kifejezetten designnal foglalkozó vagy kereskedelmi profilú cégek.” - emelte ki Dr. Simon Attila a Design Menedzsment Díj bírálóbizottságának elnöke, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója, a Magyar Formatervezési Tanács tagja.
 
 

Budapest Design Week

„A Budapest Design Week idei központi témája a Tartsd körforgásban!, mely a körforgásos gazdaság (circular economy) fontosságára, szerepére kívánja felhívni a figyelmet. "Ma Magyarországon érdemes ezzel a témával foglalkozni, hiszen ezzel a szemlélettel új, eddig kiaknázatlan piacokat tudunk mutatni a hazai designvilágnak. A circularity azon túl, hogy hulladékmentes és környezetbarát, növelheti a hazai vállalatok hatékonyságát, versenyelőnyét. Szükségesnek tartjuk megmutatni, hogy a körforgásos gazdaság egy pozitív jövőképet takar, ahol a hazai designvilág szereplői komoly versenyelőnyhöz juthatnak. A Budapest Design Week, melyre a koronavírus-járvány ellenére ugyanannyi jelentkező volt, mint tavaly, idén hibrid formában jelentkezik, eseményeink nagy része a fesztivál honlapján is követhető, így bízunk benne, hogy országszerte csatlakoznak hozzánk a design szerelmesei” - emelte ki Osvárt Judit, a Budapest Design Week szakmai vezetője és a Magyar Formatervezési Tanács tagja.
 

A díjazottak és a legkiemelkedőbb pályázók munkáiból nyíló online kiállítás a Budapest Design Week honlapján tekinthető meg. A fesztivál védnöke és finanszírozója a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, szervezője a Magyar Formatervezési Tanács.

Magyar Formatervezési Díj és Design Management Díj online kiállítás: https://designhet.hu/2020/mfd/#/  
 
 
 
 
 

Partnereink