Októberben a Hónap tervezője: MZF – Mezőfi Andrea

további képek a galériára kattintva

 

Októberben a Hónap tervezője: MZF – Mezőfi Andrea

 

Mezőfi Andrea divattervező és fodrász. A divattervezést a Mod’Art művészeti és divatiskolában tanulta, ahol a luxus márka tervezéstől, a gyerekruhán át egészen a street artig kipróbálhatta magát, így bőven volt lehetőség megtalálni a hozzá legközelebb álló stílust: így született meg a fiatalos, főként sportosabb vonalat képviselő MZF márka. 2018-ban már voltál a WAMP-on Hónap tervezője, azóta azonban sok minden megváltozott. A ruhák mellett cipőket is tervezel és készítesz is.

 

Miért éppen cipőkkel kezdtél el foglalkozni?

Mindig is érdekelt a cipőtervezés, de a kivitelezéssel akadtak gondok, sokáig nem találtam meg a megfelelő csapatot hozzá, illetve nekem sem volt meg a tudásom hozzá, de ezen segítettem magánúton. Szeretem a kényelmes cipőket, az a fajta vagyok, aki vesz egy párat, és addig hordja, amíg szét nem esik. Az volt csupán a gondom, hogy egy kiöltözős eseményre nem mehetek sportcipőbe, de csak ezért nem akartam egy cipőt venni, ezért olyan darabokat akartam készíteni, amik minden alkalommal megállják a helyüket.

Miben más a cipők tervezése, készítése? Milyen új kihívásokat hozott az életedbe?

Teljesen más a technológia, és a szabásminta készítés, mint a ruhánál, illetve a felület is kisebb. A több éves tervezői tapasztalatomnak köszönhetően szerintem hamar belejöttem.

Hogyan lehetne leírni a munkáid stílusát, egyedi karakterét?

Próbálok olyan cipőket tervezni, amiket bármilyen alkalomra fel lehet venni, és emellett egész napos kényelmet nyújtanak. Magam is tesztelem őket, például múltkor az egyikben elmentem túrázni, majd este egy vacsorára.

Milyen szempontok lebegnek előtted egy-egy cipő tervezésekor?

Kényelem, hordhatóság, kényelem, trend, kényelem, csillogás és kényelem :)

Fontos szempont számodra a tervezéskor a fenntarthatóság? Ezt hogyan tudod biztosítani? Anyaghasználat, gyártás, tartósság…stb.

Egyelőre magában a gyártásban látom ezt, hiszen a cipőipar lassan kihal az országból, alig találni szakembert, gyárakat, az oktatásról ne is beszéljünk. Tervben van alternatív, újrahasznosított anyagok használata is, de ezekkel még kísérletezni kell. Elvem szerint, ha egy jó minőségű, tartós darabot több alkalomra is hordunk, kevesebbet vásárolunk, ezzel is csökkentve a tömegtermelés okozta környezeti terheket.

Szerinted fontos, hogy egy tervező aktuális társadalmi problémákkal is foglalkozzon? Hol látod a szerepét ebben?

Szerintem nagyon is fontos! Régebben a ruháknál több kollekciót is építettem ezekre a témákra, a cipőnél még nem tudom, hol tudom ezt belevinni, de mindig nagyon figyelek az alapanyagok beszerzésétől kezdve a hazai gyártó üzemen keresztül, a limitált kisszériás darabakig a slow fashion filozófiáját követve tervezni.

A mostani világjárvány hogyan hatott személyesen rád és a munkádra? Milyen kiutat látsz ebben a helyzetben?

Vegyes érzelmekkel éltem meg a helyzetet, mert egyrészt adott végre időt a nyugodt tervezéshez, másrészt aggódva figyeltem a Covid alatt bezárt cipőgyárat, ahol pl. az ortopédcipőket is gyártják, de mivel ezeket receptre készítik, most nem volt megrendelésük, hiszen nem voltak orvosi vizsgálatok sem. Szerintem fontos, hogy ezek a gyárak ne tűnjenek el itthon teljesen, legalább mi designerek tudnánk nekik munkát adni.

Korábban terveztél férfiak számára is ruhát. Cipőket is készítesz?

Szeretnék igen, folyamatban van ez is. Nagyon várom, hiszen a férfiak teljesen más dolgokra figyelnek fel, mint a nők egy-egy termék kapcsán, éppen ezért kihívás lesz részükre is tervezni.

Még mindig működsz fodrászként is a tervezés mellett? Hogyan hangolod össze a tervezői-alkotói elmélyülést igénylő folyamatokat a hétköznapokkal?

Igen természetesen, dolgozom fodrászként is - az is kreatív szakma és ez is. Beosztom az időmet, és a gondolatok cikáznak a fejemben minden nap, sokszor egy hajról jut eszembe egy cipő fazon, vagy szabásminta, vagy a színek összehangolása.

Mit tartasz a legnagyobb sikerednek?

Huhh, jó kérdés. Szakmailag fogalmam nincsen, de emberileg talán azt, hogy ebben a világban is egy segítőkész, jó lelkű ember maradtam. Remélem ez a munkáimban is érződik.

Mit szeretnél elérni, milyen cél lebeg előtted?

A cipőimmel kapcsolatban azt ,hogy sok ember hordja őket egészséggel, örömmel és leljék örömüket a kényelmében.

Mire készülsz, min dolgozol éppen?

Próbálok a cipőkbe belevinni valamilyen újrahasznosított, alternatív anyagot, mint pl. a bicikligumi, de ez még kísérletezés alatt van.

 

 

 

Gámán Zsuzsa

Partnereink