Hello 2020!

Hello 2020!

 

Év eleje a tervezésről szól – ilyenkor sorra vesszük, mi volt jó az elmúlt évben, mit érdemes tovább vinni, és mi az, amit jobb elengedni.  Sorra vettük mi is, mennyi minden történt velünk az elmúlt évben.  

 

Országhatáron innen és túl

14 vásár itthon, és 4 vásár Bécsben több száz hazai és külföldi alkotóval. Részt vettünk a Bartók Béla Boulevard által szervezett Eleven tavasz fesztiválon a Faur Zsófi - Ráday Galériaban, a Kiscelli Múzeum húsvéti rendezvényén,  és természetesen ebben az évben is ott voltunk Magyarország legnagyobb könnyűzenei eseményén, a Sziget Fesztiválon a Hello Wood faházaiban. Eljutottunk Kínába is, ahol  Magyarország Sanghaji Főkonzulátusának meghívására öt magyar alkotó mutatkozhatott be június első hétvégéjén a kínai közönségnek a kelet-kínai Hangzhouban megrendezett BudapestFest programjának részeként.

 

Segítő közösség

Szeptember 15-én a WAMP is ott volt a Nem Adom Fel Alapítvány és a Hello Piac által szervezett Piacok Napján, ezúttal egy kisebb tervezői csapattal támogatva a jótékonysági eseményt. Az alkotók által felajánlott adományok bevétele is az alapítvány munkáját segítette.

 

Fenntarthatóság

Pesszimista klímakutatók szerint már elkéstünk azzal, hogy bármit tegyünk az emberi faj közelgő kihalásának elkerüléséért, az optimisták szerint még van remény, de csak akkor ha az elkövetkező években hajlandóak vagyunk radikálisan átalakítani az életünket. A fenntartható divat többet jelent, mint a divatos textíliák vagy termékek kezelése. Ez magába foglalja a divat egész rendszerének kezelését. Ez azt jelenti, hogy foglalkozunk az egymástól független társadalmi, kulturális, ökológiai és pénzügyi rendszerekkel. A divat nem a vásárlásról szól, hanem a tudatosságról. A WAMP design vásárokon közvetlenül az alkotóktól vásárolhatják meg a kisszériás termékeket, melyek gondos odafigyelés mellett, környezetbarát és etikus körülmények között készülnek, ezzel is csökkentve a környezet terhelését. Az újrahasznosított ruhák, ékszerek és kiegészítők, lakberendezési tárgyak, természetes kozmetikumok, őstermelői finomságok választása egy lépést jelentenek a jövőnk felé.

Csatlakoztunk a műanyagmentes júliushoz, szeptemberben pedig részt vettünk a Telekom Fenntarthatósági napon, ahol a rengeteg izgalmas program és előadás mellett a környezetvédelem iránt elkötelezett kiállítóinkkal is találkozhattak az érdeklődők. Decemberben a a WWF Magyarország –gal együttműködve idén is az ötletes alternatívák és cellulózmentes csomagolások használatára buzdítottunk mindenkit, a karácsonyi vásárokon pedig a Legmotiválóbb ökotudatos híresség díját is magáénak tudható, a WWF Magyarország nagykövete, Döbrösi Laura színésznő tartott workshopokat, aki az ökotudatos életmód elkötelezett híve.

 

Design Hét

A WAMP évek óta állandó programja a Design Hétnek, a 2019-es tematikához kapcsolódva a természettel összhangban lévő alkotói folyamatok, a design és a művészet fenntartható szemléletmódja került a vásár fókuszába. 

 

Új helyszín

Az őszi szezonban a WAMP a város egyik legszebb panorámájával rendelkező helyszínére, a Bálna épületébe költözött. A Bálna közvetlen közelében található Vásárcsarnok, a nemrégiben felújított Nehru-part és a Bálna Terasz vendéglátóhelyei az elmúlt pár évben igazi pezsgő találkozó ponttá változtatták a Duna-part ezen szakaszát, amihez most a WAMP is csatlakozott. Sok új kapcsolat, barátság szövődött az új lokációnak hála, örülünk, hogy a visszajelzések alapján a kiállítóink és a látogatóink is annyira szerették az új helyszínt, mint mi, és Budapest eddig méltatlanul mellőzött része üde színfoltjaként jelent meg a város kulturális palettáján.   

 

Összegezve szuper izgalmas volt a 2019-es év is, sok mindent megtartunk, sőt tovább is tervezünk, mert őszintén hiszünk benne, hogy Magyarország legnagyobb kreatív közösségében még rengeteg erő és lehetőség van! Továbbra is keressük az új lehetőségeket, együttműködéseket, hogy a hazai alkotók és a magyar dizájn mindenki számára elérhetővé és szerethetővé váljon! Találkozzunk 2020-ban is!

 

 

fotók: Gámán Zsuzsa

 

Partnereink