Papírmentes karácsony!

Papírmentes karácsony!

 

Mindenki javában készülődik a karácsonyra, tervezgetjük az ajándékokat. Ezzel együtt az év utolsó hónapjában riasztóan megugrik a megvásárolt, felhasznált, majd szinte azonnal eldobott papír mennyisége. Ráadásul a keletkező hulladéknak csak töredéke kerül szelektív gyűjtőkbe. A felesleges pazarlás helyett a WWF Magyarország –gal együttműködve idén is az ötletes alternatívák és cellulózmentes csomagolások használatára buzdítunk mindenkit.

Elő a fenntartható és kreatív ötletekkel!

Az adatok a világ minden pontján sokkolóak. Az Egyesült Királyságban csak a decemberben elhasznált csomagolópapírral kilencszer körbetekerhetnénk az Egyenlítőt. Kanadában, az ünnepi szezonban az egy főre eső hulladék mennyisége eléri az 50 kg-ot. Az Amerikai Egyesült Államokban, ha minden család csupán kettő ajándékot újrahasznált csomagolásba kötne, 45.000 futballpályányi papírt lehetne megspórolni.

Magyarországon sem jobb a helyzet – ráadásul nem kizárólag karácsonykor hozunk olyan döntéseket, amelyek nem fenntarthatók. Az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés 2014-es adatai szerint évente fejenként kb. 95 kg papírhulladékot termelünk, melynek felét a csomagolóanyagok (főleg a vásárolt termékek borítása és karácsonyi díszpapírok) teszik ki. Decemberben pedig akár 10-15%-kal is megnőhet az átlagos papírfogyasztás, míg az újrahasznosítási ráta alig éri el a 65%-ot.

Ma, amikor naponta találkozunk a médiában az éghajlatváltozás eredményeként bekövetkező természeti katasztrófákkal, amikor egymást érik az érintetlen élőhelyekről és a biodiverzitás csökkenéséről szóló hírek, nagyon fontos, hogy végiggondoljuk, mit tehetünk mi a természeti kincsek túlhasználata és az értelmetlen pazarlás ellen” – mondta Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője. Hozzátette: „tudatos választásokkal azonban karácsonykor is csökkenthetjük ökológiai lábnyomunkat – akár azzal, hogy helyi, szezonális termékekből készített fogásokat teszünk az ünnepi asztalra, csökkentjük a húsfogyasztásunkat, vagy pedig azzal, hogy nem használunk csomagolópapírt.”

Egy kis odafigyeléssel számtalan csomagolópapír-mentes alternatíva áll rendelkezésünkre, melyek nem jelentenek többletköltséget:

⦁    Az ajándékokat régi kottákkal, térképekkel, újságok vagy képregények lapjaival borítsuk be – egyedi és mutatós lesz a végeredmény;

⦁    szabdaljuk fel a régi, megunt vagy soha nem használt karácsonyi terítőket,

⦁    használjuk újra a hányódó cipősdobozokat – egy kis temperával csodákat tehetünk;

⦁    ha ruhadarabot ajándékozunk, használjuk azt csomagolóként;

⦁   ha mindenképpen ragaszkodunk családi hagyományainkhoz, válasszunk 100%-ban újrahasznosított papírt, műanyagszalag helyett pedig rafiát a kötözéshez;

⦁    tárgyak helyett ajándékozzunk élményt, együtt töltött időt!

 

 „Elsőre talán apróságnak tűnhet a csomagolópapír kiváltása karácsonykor. Higgyük el mégis, ez hatalmas előrelépést jelent az év végi környezetterhelés csökkentése felé! Igenis rajtunk áll, mennyi hulladékot termelünk, ahogyan az is, hogy bolygónk egészségéért hajlandóak vagyunk-e cselekedni” – mutatott rá Antal Alexa.

 

Ha szeretnéd jobban is megismerni a WWF Magyarország munkáját, többet megtudni arról, miként tehetsz te is a környezetedért, másokkal is megbeszélni a gondolataidat, akkor látogass el a WWF Corner beszélgetéssorozatára!

Látod a fától az erdőt?

A WWF Magyarország a MagNet Labor közreműködésével WWF Corner elnevezéssel beszélgetéssorozatot indított, melynek második rendezvényére november 20-án 18:30-tól kerül sor.

Miközben erdőtüzek és tarvágások híre tartja lázban a médiát, egyre több olyan kezdeményezésről lehet hallani, melynek keretében több száz, ezer vagy akár millió fa elültetését tűzik ki célul a természetpusztítás ellensúlyozásaként. Nem kérdés, hogy a fák és az erdők nélkülözhetetlen szerepet töltenek be bolygónk életében. Azonban nem mindegy, hogy hova, hogyan és milyen fát ültetünk, ahogyan az sem, hogy a faültetésen túl megteszünk-e mindent már meglévő természetes erdeink megőrzéséért.

A WWF Corner második rendezvényén szakértőink és vendégeink azt járják körül, hogy hogyan érdemes fát ültetni és mit lehet elérni ezzel, valamint, hogy milyen szerepet játszanak a telepített, és milyet a természetes erdők az ökoszisztéma egyensúlyának fenntartásában és az éghajlatváltozás elleni küzdelemben.

November 20. 18:30

MagNet Közösségi Ház

Andrássy út 98., Budapest, 1062

 

 

 

 

 

 

Partnereink