Műanyagmentes július: 21 tipp a műanyag hulladék csökkentéséhez

Az akciót a lassan lebomló műanyagok pusztító környezetkárosítása miatt hívták életre, hiszen évente 300 millió tonna műanyagot termelünk. Az évente keletkezett mennyiség fele egyszerhasználatos műanyag, amiket csak napokig, órákig vagy percekig használunk, nem lebomló anyag révén mégis több száz évig a Földön maradnak, ebből kb. 8 millió tonna szemét az óceánokba kerül.

A műanyagmentes július fenntarthatósági megmozdulás résztvevői egy teljes hónapon át nemet mondanak az egyszerhasználatos műanyagokra, hogy felhívják a figyelmet a mértéktelen műanyagfelhasználás veszélyeire, és irányt mutassanak arra vonatkozóan, hogyan találhatjuk meg és építhetjük be az egyszerhasználatos műanyag termékek alternatíváit, vagy ami még jobb, hogyan hagyhatjuk el őket teljesen.

 

Itt van 21 kézenfekvő (és különösebb megerőltetést nem kívánó) tipp, hogy műanyagmentes legyen a július:

  1.  

1. Használjunk vászonzacskót és vászonszatyrot a műanyag helyett! Legyen mindig a táskánkban.

2. Vásárláskor a textil zacskók mellett jól jönnek a kis tupperes dobozok is, pl. felvágottnál, lédús gyümölcsöknél, de ehhez nem kell újakat beszerezni, biztos befut időnként a háztartásba margarinos, fagyis stb. doboz, ezeket kimosva sokáig újra lehet használni.

3. Szerencsére egyre több terméket megtalálhatunk kimérve is. Gabonaféléket, magokat és egyéb száraz árut vegyünk kimérve, saját dobozban/vászonzacskóban.

4. Ha valamit nem kapunk meg kimérve, válasszunk olyan változatot, ami papír/üveg/fém csomagolásban van, ezek jobban újrahaznosíthatók.

5. A nasik különösen sok műanyag csomagolással járnak, süssünk inkább egy finom kekszet!

6. PET palackos ásványvíz és üdítők helyett igyunk csapvizet, teát, szörpöt – saját kulacsban magunkkal is vihetjük!

7. Mondjunk nemet a műanyag szívószálra! Hagyjuk el, vagy ha nagyon ragaszkodunk hozzá, szerezzünk be fém vagy papír változatot.

8. Folpack helyett ételcsomagolásra, tál fedésére, vagy akár tészta pihentetésére is lehet használni méhviaszos kendőt.

9. Fültisztító pálcikákból már drogériákban lehet találni olyat, aminek a pálcikája műanyag helyett papírból készül.

10. Kerüljük a mikroműanyag gyöngyöket a kozmetikumokban! Főleg bőrradírokban alkalmazzák, válasszunk inkább természetes változatot.

11. Eldobható borotva helyett használjunk cserélhető fejest vagy epilátort.

12. Fogkeféből szintén lehet már kapni cserélhető fejest, de akár természetes alapanyagú, komposztálható változatot is.

13. Az eldobható tisztasági és egészségügyi betétek helyett használjunk mosható változatot, vagy intimkelyhet.

14. Nyáron a kerti főzések alkalmával az eldobható étkészletet kerüljük- ha nincs más megoldás, lehet találni lebomló változatot az interneten, de még jobb, ha inkább a mosogatás mellett voksolunk, ki lehet bírni és sok szemetet megspórolunk.

15. Ha ruhát vásárolunk, kerüljük a műszálas anyagokat, a mosásuk során is mikroműanyagokkal szennyezzük a vizet.

16. Műanyag írószerek helyett válasszunk fa ceruzát, vagy cserélhető betétes fa tollat!

17. A hagyományos mosogatószivacs helyett használhatunk fa mosogatókefét, luffa szivacsot, mosható szivacsot, de készül olyan műanyag is, ami gyári hulladékból és PET palackból készül, így valamivel zöldebb a hagyományosnál.

18. A gyerekjátékok zöme műanyag és nem igazán bírják a strapát, könnyen törnek, Keressünk inkább fa játékokat, időtállóbbak is.

19. Ahelyett, hogy műanyag kukazsákot vennénk, vegyünk lebomlót, vagy ha lehet helyettesítsük papírral, illetve az esetlegesen háztartásba befutó szatyrokat (érthetetlen, de valahonnan mindig érkezik, hiába nem kérünk és viszünk haza boltból) is befoghatjuk erre a célra.

20. Egy kis ecettel (pl. vízkőoldásra, öblítéshez) és szódabikarbónával (pl. súroláshoz, zsíroldáshoz) sok felesleges tisztítószert ki lehet váltani -na meg sok műanyag flakont is meg lehet spórolni.

21. Gyerekeknél hatalmas mennyiségű műanyag hulladékot spórolhatunk meg mosipelussal! És a bőrüknek is sokkal jobb.

 

forrás: https://zoldneklennijo.hu

 

 

 

 

Partnereink