Bazsalikomoskert - Beh Mariann 4+1 tippje

Galéria a képre kattintva nyílik meg

 

Bazsalikomoskert - Beh Mariann 4+1 tippje

 

Az egészséges életmód része az is, hogy lehetőleg mindig friss, minőségi alapanyagokat használjunk az ételek elkészítéséhez.  A bevásárlóközpontok polcain megtalálható termékeknek a vitamin- és ásványianyag tartalmuk nem megfelelő, így az a legbiztosabb, ha a forráshoz fordulunk, azaz a hazai termelőkhöz, akik mindig az aktuális idénynek megfelelő kínálattal várnak, melyek nem csak vitaminokban, ásványianyagokban és nyomelemekben gazdagok, de szeretettel és odaadással készülnek!

 

Beh Mariann, a Bazsalikomos kert megálmodójaként ismert kertészmérnök, gyerekkora óta a természetben érzi magát igazán otthon. Kertjében egyedülálló módon kezdte el megmutatni a fűszer- és gyógynövények, vadontermő ehető növények és ehető virágok felhasználásának sokszínűségét. Mariann, férjének is köszönhetően, (aki egyébként borász), egyre jobban elmélyedt a gasztronómiában, sok piacon, fesztiválon vett részt. Amikor nagyobbik lánya, Anna, öt hónapos volt, úgy érezte most jött el az idő, tele volt inspirációval és energiával. Megszületett a "Bazsalikomos kert", amit először hivatalosan a WAMP-on mutatott be a nagyközönségnek. Oda vitte ki a teákat, amik a kertjükből és a farmjukról származó, egészséges, válogatott gyümölcsökből, gyógynövényekből, fűszernövényekből készültek, sok-sok szeretettel.

Jelenleg közel 1 hektáron gazdálkodnak organikusan, a kert fő növényei a gyógy- és fűszernövények, de gyümölcs- és zöldségfélékben is gazdag a kert. A gyógynövényeket, fűszernövényeket hagyományos módon szárítják, a gyümölcsöket házi aszalógépeken aszalják, ezek keverékeiből állnak a teakeverékeik, sóvirágjaik. A nyári gyümölcsökből, zöldségekből limitált mennyiségben szószokat, lekvárokat és chutneykat készítenek.

 

Mi kell ahhoz, hogy a nulláról belevágj az otthoni kertészkedésbe? Beh Mariann 4+1 tippje, ha idén Te is szeretnél a saját mentádból rakni a limonádéba.

1. Az első és legfontosabb, hogy keress a kiskertednek egy megfelelő helyet. A legtöbb fűszernövény, zöldségféle a napsütést kedveli, de akadnak olyan növények, amik a félárnyékban nőnek legjobban- olvass utána nálad mi érezné jól magát. Ehhez mérd fel a terepet, figyeld meg az erkélyed vagy az ablakpárkányod adottságait. A kisebb növények nehezen állnak ellen a szélnek, így keress szélcsendes helyet a növényeidnek.

2. Szerezd be az ültetőládákat. Ez lehet a korlátra felakasztható növénytartó, raklapból készített függőleges kert, a célnak megfelelő dézsák, faládák vagy cserepek. A nagyobb kertészetekben, gazdaboltokban egészen biztosan találsz majd megfelelő edényt. Ha nincs ötleted, hogyan is nézzen ki a kiskert, inspirálódj a Pinterest-en, keress rá a következő szavakra: urban gardening, balcony garden, pot gardening.

3. Válassz minőségi, jó vízáteresztő képességű földet a növényeidnek, ha van komposztot előállító ismerősöd, szerezz belőle be tőle egy vödörrel. A kertészkedéshez legyen otthon kislapát, locsolókanna és újságpapír, amit leterítesz majd az ültetésnél.

4. Csak jó kondícióban levő, megbízható helyről származó növényeket vásárolj, a palánta gyökérzete hálózza be a földlabdát, a levelek legyen élénkzöldek, sérülésmentesek. Ha magról vetsz, figyelj a magok csírázó képességének határidejére a csomagoláson.

+ 1 Cserépben a balkonon vagy az ablakpárkányban nevelhető növények: bazsalikom, citromfű, csili, kakukkfű, koriander, körömvirág, levendula, majoranna, mángold, menta, metélőhagyma, paprika, paradicsom, petrezselyem, rozmaring, saláta, szamóca, zsálya.

Tudj meg többet a fűszernövények igényeiről és felhasználásukról Mariann nemrég megjelent könyvéből, melynek címe A kert konyhája. Mariann könyvében mesél a növények termesztéséről, gyűjtéséről, feldolgozásáról, megmutatja saját pestóját, herbateáit, és megosztja a négy évszak alapanyagaiból készült 48 fűszeres receptjét is. Kedvenc növényeit Szendeff Lőrinc fotós örökítette meg, akinek köszönhetően különleges képi világ született. Döbbenetesen friss a képi világa, olyan, mintha egy lepréselt mező és konyhakert lapulna az oldalakon. Nem csak funkcionalitásában jó a könyv, hanem olyan élményt nyújt, amit az ember egy jó kávé mellett, a reggeli napsütésben is szívesen forgat, csak úgy, csak mert szép. A könyvet a Boook Kiadó standjánál meg is vásárolhatjátok.

 

Március 10-én pedig különleges sóvirágokat, fűszersókat készíthettek Mariannal, Bánhidi Dórával, a PandArte blog szerzőjével pedig az ezekhez tartozó fűszertartót alakíthatjátok egyedivé. Szóval egy komplett, megtöltött fűszertartóval térhettek haza, amit otthon felszerelhettek a kis konyhátokban.

A workshopra regisztrálni kell! https://www.facebook.com/events/359766034866421/

 

Töltődj fel a WAMP-on! 2019.03.10.

Millenáris B 

10-18h

 

 

 

Partnereink