Ahol a design kezdődik

Októberi kreatívunkhoz László Edina saját tervezésű különleges grafikáját kértük kölcsön, mert magában foglalja mindazt, amit az idei Design Hét Budapest 2017 "Start" tematikájához kapcsolódva szerettünk volna kifejezni. Hol kezdődik a design? Miben különbözik egy design tárgy? Az ötlettől kezdve a tervezésen át a kész termékig, végigkíséri tervezőink munkáját az a magas szakmai igény, hogy az alkotás végén az elkészült darabokat túlmutatva hétköznapi fogalmainkon, újragondolva azt, egy új megközelítésből mutassák meg.
 
 
László Edina a MOME nyomottanyag-tervező szakán diplomázott, s szenvedélyesen érdekli a pszichológia, a smart textilek, emellett több egyetemen is oktat. Márkája a Lazlo a fast fashion cégek kínálatával szemben egy olyan alternatívát nyújt, melynek filozófiájában a magas minőség, az egyediség, a nőiesség és a környezettudatosság együtt jelenik meg. Azokhoz a nőkhöz szól, akik számára fontos az eredetiség, ugyanakkor nem mellékes számukra a társadalmi felelősségvállalás sem. Edina kizárólag természetes matériákkal dolgozik, s a minták festéséhez sem használ káros anyagokat tartalmazó festékeket. 
 
 
A kreatívon használt mintát mikor készítetted?
 
- A minták a doktori témámhoz készültek. Természetesen ez egy állandóan változó tevekenység ami azóta átalakult. Ezek a monotipiázott felületek előfutárok voltak.
 
Hogyan szoktál alkotni, hogyan választod ki, hogy melyik grafikát használod fel és melyiket nem?
 
- Nálam ez egy hosszas folyamat, de álltalában 2 évre előre tudom mivel fogok dolgozni. Ami azt jelenti pár éve előkészítettem egy csomó mintát, ezeket osztályoztam és beosztottam. Természetesen azért néha elveszek vagy hozzáadok részleteket, mivel újrahasznosítok ezért van amikor minták, anyagok illetve szabászati hulladékok érkeznek és az kissé átvariálja a sorrendet.
 
Hogyan köszönnek vissza a grafikáid a ruháidon?
 
- Az elején szerettem volna a vizuális jeleket tesztelni a ruhakon, így indult a márka. Később valahogy viszont a kísérletből önálló életre kelt a márka. Nagyon sok fajta technikát alkalmazunk, hiszen közben én tanítok egy egyetemen, és így a tapasztalaimat kísérleteimet be tudom vinni az oktatásba, ami nagyon hasznos. 
 
Mi isnpirál általában?
 
- Az emberek, szeretem az embereket figyelni. A barátaim és a természet, a környezet, ahol élünk. Mindig fontos volt számomra a természetvédelem, ezért nem is szólhat másról a márka, a munka.
 
Min dolgozol éppen?
 
- Régóta élek Budapesten, de az elején nem szerettem a várost, mindig úgy éreztem, elveszem benne. De közben megszerettem a sokszínűségét a változatosságát és az embereket, mégha morcosok vagy bezárkozóak is.
Így most Budapest a témám, ez inspirál.
 
 
 

Partnereink