Tippek városi kertészeknek, a Virágos Pagony vendégposztja

 

Kertészkedés városban? Igen.

 
A sikeres városi kertészkedés alapja a jól megválasztott növény, mely elviseli a városi közeg – pl. az erkély- kihívásait.
A következőkben három olyan faj ültetését és nevelését mutatjuk be mely széles tűrőképességének köszönhetően könnyedén nevelhető az „erkély kertészetekben” és csodálatos virágokkal hálálja meg a törődést.
 

Illatos lednek – Lathyrus odoratus

Hazánkban méltatlanul háttérbe szorított virágfaj, de ha egyszer valaki belekezd a virág nevelésébe, nincs megállás. Kitűnő választás, ha az erkélyen a szomszédok elől egy kicsit el akarunk bújni, mivel futónövény és bárhova felfut ahol kapaszkodót talál, akár 2 – 2,5 méteres magasságba is. Szereti a napfényes helyeket, víz és tápanyagigényes faj. Ha több növénnyel is szeretnénk benépesíteni erkélyünket, ügyeljünk az optimális tőtávolságra is, amely 10-15 cm. Fehér, krém, rózsaszín, lila, narancs és barackszínű virágait júniustól hozza. Hosszan virágzik. A virágokat le is lehet szedni és az asztal díszévé tenni, ilyenkor vázatartóssága kb. 5 nap.

A borsóéhoz hasonló magokat dézsába vagy nagyobb agyagcserépbe érdemes vetni, április végén 2 cm mélyre. A növényeket minden nap szükséges locsolni. Amikor elérik a 15 cm-es magasságot csúcsukat csípjük vissza, ezzel fokozzuk az elágazásokat és dúsabb lesz a növény, több virágot hoz. Akkor szedjük, amikor a felső 1-2 virág még nem nyílt ki, így hosszabban csodálhatjuk szépségüket a vázában.

Tőtávolság: 10-15 cm. Magasság: 2- 2,5 m

 

Izlandi mákPapaver nudicale, ’San Remo’

A mákfélék családjába tartozó, pipacsszerű virág. Kitűnő választás balkonládákba, mivel folyamatosan virágzik, egy tő 20-25 virágot is képes nevelni. Fehér, rózsaszín, sárga, narancssárga és piros virágait májustól hozza. Napfényes helyre ültessük. Az öntözést meghálálja.

A balkonládát töltsük fel tőzeggel, majd a magokat fél cm mélyre ültessük el, egymástól 15-20 cm tőtávolságot tartva. A mákfélék magjai nagyon aprók, így érdemes ültetés előtt egy fehér papírra kiszórni a csomag tartalmát, hogy jobban lássuk mit is vetünk. A helyrevetés márciustól lehetséges. Egy helyre több magot vessünk. Csírázás után csak egy növényt hagyjunk meg, a többit egyeljük. A virágokat le is lehet szedni és vázába tenni. Akkor szedjük a virágokat, amikor a bimbó megpattan és a virág színe már látható. Szedést követően a virágok szárát (1-2cm) mártsuk 10 másodpercre forró vízbe, ezzel növeljük a virág vázatartósságát.

Tőtávolság: 15-20 cm. Magasság: 30-50  cm

 

Tátika Antirrhinum majus, ’Madame Butterfly’

A ‘Madame Butterfly’ azalea virágú tátika, más néven oroszlánszáj. ‘Telt virágú’ tátikának is hívhatnánk, a szirmok fodrosak, nem hasonlít a megszokott tátikákra. Vetését lakásba márciustól végezhetjük, majd a fagyok elmúltával kiültethetjük. Akár nyáron is vethetjük, könnyen termeszthető faj. Virágait júliustól egészen a fagyokig hozza. Napfényes vagy félárnyékos helyre ültessük. Tátikáinkról sose feledkezzünk meg, víz és tápanyagigényes növény, mindig ügyeljünk rá, hogy reggelente ne csak mi kezdjük a folyadékbevitelt egy jó kávéval, de a növényeknek is legyen friss innivalója az erkélyen töltendő hosszú napra.

A növények csúcsát csípjük vissza, ha elérik a 10 cm-es magasságot, ezzel fokozhatjuk a virághozamot. Hosszan virágzik, és ne aggódjunk ősszel sem, vagy, ha esetleg úgy érezzük, hogy túl korán költöztettük ki a balkonládákba, mivel az enyhe fagyokat még elviselik.

Tőtávolság: 15 cm, Magasság: 60 – 80 cm

 

Jó kertészkedést kívánunk Mindenkinek!

Ha virágokkal, növényekkel kapcsolatban bármiylen kérdésetek van, kérjük írjatok a info@viragospagony.hu e-mail címre.

Virágos Pagony weboldal: http://www.viragospagony.hu/

Facebook oldal: https://www.facebook.com/viragospagony/

Partnereink