Az év formatervezési díját nyerte el az IKEA menekülteknek tervezett háza

 
A legjobb építészeti dizájn kategóriában is győzedelmeskedő, mindössze hatvannyolc! elemből álló, az IKEA Alapítvány és az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) újrahasznosított műanyagból készült menedékházának célja, hogy jobbá tegye a katonai konfliktusok és természeti katasztrófák miatt otthontalanná vált emberek életét. 
 
Az IKEA szép példát mutatott ezzel nemcsak a szakmának, hogy a formatervezés mennyire összefügg a funkcióval, ezáltal a mindennapi életünk megkönnyítésében kulcsfontosság eszközévé válva. A mindössze néhány óra alatt felállítható, hajlékokban szúnyoghálós ablakok és zárható ajtó mellett napelemmel működő világítás és USB-s töltőaljzatok is vannak.
A házakból 16 ezer darabot már legyártottak, ezeket Irakban, Görögországban, Nigerben vagy épp Svédországban lévő menekülttáborokban állították fel.
 
Érdemes a többi versenyzővel is megismerkedni! A menedékház mellet jelölték még David Bowie búcsúlemezének, a Blackstarnak a titkokkal teli borítóját, Az Adidas és a Parley óceáni hulladékból készült futócipőjét, Az Apple Shot On iPhone kampányát, A londoni Tate Modern új épületét, a Swiths House-t valamint a NASA a súlytalanság állapotában is használható csészéjét.
 
 

Partnereink