A hónap tervezője 2016. júniusban a DVA

Ha valami igazán merész, szemtelenül fiatalos és roppant menő táskára vagy éppen ruhára vágysz, itt az ideje, hogy megismerkedj Kaptay Annamária és Csáki Klaudia márkájával. A DVA (oroszul: kettő) tulajdonképpen egy spontán ötletből született, s ezt a természetességet és keresetlen őszinteséget megtartva vált rövid idő alatt sokak kedvencévé. A márka alapítói alapvetően táskákat terveznek és készítenek, amelyek között kényelmes és praktikus gymbag-ek, hátik, övtáskákák és helyes kis clutchok egyaránt megtalálhatók, s időről-időre kapszula kollekciókkal lepik meg azokat, akik a DVA életérzést ruhák formájában is magukénak tudnák. S hogy milyen is ez az életérzés? Kreatív és bolondos, stílusos, sőt olykor igencsak feltűnő, ugyanakkor rendkívül praktikus. A márka legújabb, REEF sorozatát a júniusi WAMP-on mutatja be a nagyközönségnek.

 

Fiatal tervezők vagytok, milyen nő lebeg a szemetek előtt egy-egy modell/fazon kialakításakor?

Attól függ, hogy alkatra vagy személyiségre gondolunk. Utóbbit tekintve magunkból indulunk ki: kicsit hebrencsek, szétszórtak vagyunk, ugyanakkor feszített munkatempóban és állandó rohanás közben  alkotunk. A tervezés során sokszor elképzeljük egy-egy napunkat, és ehhez igazítunk egy adott darabot. A fő jelszavak a laza és a praktikus, de az is lényeges, hogy egy-egy DVA termék azonnal stílusossá tegyen. Fontos, hogy egy nő minden nap magabiztosan lépjen ki az utcára. Célunk, hogy a táskáinkkal kiegészítve a legegyszerűbb „kék farmer - fehér póló - nagyikonty” kombináció is különlegesnek hasson. Eddig olyan visszajelzéseket kaptunk, hogy ezt sikerült is. 

A ruhákat tekintve pedig bármilyen alkatú nő jól érezheti magát bennük, hiszen főleg laza, lobogó lepleket, előnyösen bővülő fazonokat álmodunk meg, de mindig van bennük egy kis játék, egy kis túlfűtött nőiesség.

 

Spontán és ösztönösen dolgoztok. A tervezéshez azonban fegyelemre és komoly logisztikára is szükség van. Hogyan lesz egy-egy ötletből termék? Mi a munkamódszeretek?

Szerencsére mind a kettőnknek van egy maximalizmusra törekvő oldala. Amiben az egyikünk kicsit lustább vagy szétszórtabb, abban a másik toppon van. A kreatív és kevésbé kreatív munkafolyamatokat felváltva visszük, eléggé összehangoltan működünk. A munkamódszerünk nagyjából az, hogy az adott héten mindenki azt a feladatrészt vállalja, amelyikhez inkább „kedve” van, vagy amihez jobban ért. Bár valószínűleg elég szerencsések vagyunk, mert nagyon különbözünk. Így szinte sosincs probléma a feladatok felosztásából. Soha nem feszülünk egymásnak, és ez az idő múlásával és a munkakapcsolatunk megerősödésével egyre jobban megy. Másfél év alatt eljutottunk oda, hogy biztosan tudjuk, mindkettőnknek fontos, amit csinálunk, így ha valami mégsem jön össze aznap, amikorra terveztük, akkor vita vagy kétségbeesés helyett másnap megoldjuk. Élvezzük, amit csinálunk, így könnyebb összpontosítani is. Szinte órára pontosan ismerjük egymás időbeosztását, folyamatosan egymáshoz igazítjuk a napjainkat (és a mobil kalendáriumunkat) és állandó kapcsolatban állunk. A munkamódszer tehát a feladatmegosztás és az alkalmazkodás.

 

Mi jellemzi a legújabb darabjaitokat? 

Ahogyan tavaly sem, a víztől idén nyáron sem tudtunk elszakadni! Az új kollekciónk a tavalyi DEEP után a REEF (vagyis zátony) elnevezést kapta. A ruháink vízparti darabok, de városban is szabadon hordhatóak. Egyértelműen a kánikulára készültek: könnyedek, lágyak, suhognak, libbennek. Olyanok, amelyekben mindenki egyszerre nőiesnek és lazának érezheti magát. Kimonók, műselyem leplek mély hátkivágásokkal, muszlin trapéznadrágok és persze az elmaradhatatlan fürdődresszek. Az volt a célunk, hogy ezek a darabok városi és tengerparti/balatonparti viselethez is könnyedén passzíthatók legyenek. Idén a Balcsi Originallal közösen tervezett fürdődresszek mellett saját kollekciós fürdőruhák is készültek, illetve az állandó sportmániánk miatt egy limitált sportkollekcióval is készülünk.

A táskák a megszokott, színes és hangsúlyos darabok, amik meghatározzák az egész öltözetet. Ezen kívül persze továbbra is maradnak az olyan korábbi sikerdarabok, mint az egyszínű fonott gymbag-ek.

 

Nyakunkon a fesztiválszezon. Ti rutinos fesztiválozók vagytok? Milyen táskákkal indultok egy-egy ilyen programra? Melyik fazon miért praktikus egy ilyen eseményen?

A rutinos talán túlzás, de a kedvenc zenkaraink koncertjetit mindig végigtomboljuk. Tavaly a gymbag-ek és az övtáskák le sem szakadtak rólunk, egyértelműen fesztiválviselet mindkettő. A gymbag praktikus, mert belefér egy hosszú ujjú, ha ránk találna a hajnal, és senki nem tud észrevétlenül belenyúlni, miközben a hátunkon van. Az övtáska pedig kötelező darab. Idén már clutch-ok is szerepelnek a DVA repertoárban, szóval lehet hogy kicsit nőiesedünk az idei fesztiválszezonra. Ha pedig ruhára gondolunk, a tuti befutó a mély hátkivágású printelt fürdődresszek valamelyike, egy farmersorttal kombinálva.

 

Készültök valamilyen újdonsággal, extra meglepetéssel a WAMP-ra?

Hamarosan megnyitjuk a showroom-unkat két másik tervezővel együtt Szatyor Art Space néven a Bartók Béla úton. Ezzel rengeteg munkánk volt az utóbbi időben, s a szokásos tervezési és gyártási feladatok mellett már nem nagyon jutott időnk pop-up megjelenések szervezésére. Mivel imádjuk az ilyen vásárokat, nagyon hiányzott az életünkből, szóval a legjobbkor jött a WAMP :)

Jelenleg még gyártás alatt van a ruhakollekciónk, ami pont a WAMP idejére fog teljesen elkészülni. A meglepetés tehát maga a REEF kollekció debütálása, itt lehet majd először felpróbálni és megkaparintani a legújabb darabokat, éppen ezért egy kis induló kedvezménnyel is készülünk. Ezen kívül folyamatosan gyártjuk a táskákat, hátizsákokat, szinte minden hétre készül 1-1 új típus.

 

Partnereink