A hónap tervezője 2016. áprilisban a Zosha Works alapítója Magyary Zsófia

Zosha, azaz Magyary Zsófia több mint tíz éve tölti mindennapjait ékszerek között. Márkája hihetetlen széles termékpalettát kínál. Kizárólag nemesfémből készülő egyedi darabjai között gyűrűk, nyakláncok, karkötők és fülbevalók egyaránt szerepelnek. Ékszereit alapvetően geometrikus formavilág jellemzi, egyszerű formákból, gömbökből, sokszögekből építkezik. Stílusuk kortalan és átgondolt, ugyanakkor fiatalos és merész jegyekkel párosul. A Zosha Works ékszerek kidolgozása meglepően gondos, tervezőjük kiemelten fontosnak tartja, hogy viselésük kényelmes legyen. Zosha számára lényegesek a visszajelzések, s elengedhetetlennek tartja a vevőivel való személyes kapcsolattartást, hiszen az ékszerkészítés a szenvedélye, minden egyes darabot maga készít sok-sok órányi kézimunkával. Természetesen az áprilisi WAMP-ra is újdonságokkal készül!

 

Ékszerész családból származol. Mikor döntötted el, hogy ezzel szeretnél foglalkozni?

Már elég  korán egyértelmű volt számomra, hogy ékszerek készítésével szeretném kifejezni magam. Ehhez hozzájárult természetesen, hogy gyerekkorom nagy részét ékszerek között töltöttem. Az idő múlásával, ahogy egyre többet tanultam, tapasztaltam, gyakoroltam, megfogalmazódott bennem, hogy saját terveimet, gondolataimat és érzelmeimet öntsem formába. Így jött létre 2012-ben a Zosha Works.

 

Éveket töltöttél nemzetközi luxusmárkák ékszeri között. Mit gondolsz, mitől jó egy ékszer?

Mivel tanulva, érdeklődve közelítek meg mindent, fontosnak tartottam, hogy a tanulmányaim mellett olyan  ékszermárkák működésébe is betekintést nyerjek,  amelyek mögött  hagyomány, szaktudás és infrastruktúra áll. Úgy érzem, az ember egy életen keresztül tökéletesíti tudását. Megtaláltam azt az utat az életemben, amelyen keresztül örömet tudok másoknak szerezni az ékszereimmel. A jó ékszer számomra feltétlenül személyes. Érzem a készítő örömét, szabadságát, kötődését, szeretetét az ékszerhez, az anyagokhoz. A jó ékszerhez tulajdonosa ragaszkodik és a viselése örömet okoz.

 

Négy kollekciót terveztél eddig, ezek a sorozatok folyamatosan bővülnek. Mi jellemzi őket?

Mindegyiket különböző geometrikus formák jellemzik. A Planetas sorozat a bolygók gömb alakjára reflektál, s kizárólag golyós formákat használ, a Nóva szériát durván reszelt, sokszögű, a fényt szépen megtörő felületek jellemzik. A hegyláncok kontúrját idéző Mountains a geometriára és az asszimetrikus alakzatokra helyezi a hangsúlyt, míg az Infinity maga a végtelen tökéletesség körökbe zárva. Ami közös bennük, az az aprólékos kidolgozás és a felületkezelés. Minden kollekcióban találhatók fülbevalók, gyűrűk, nyakláncok és karkötők. Az alapkollekciók ezüstből és aranyból ródium bevonattal készülnek, de akad köztük fekete-kék ródium illetve pink-barna aranyozott felületű ékszer is. Az idő változásával ezek folyamatosan frissülnek, bővülnek, változnak.

 

Milyen nőknek tervezel?

Sokféle ékszert készítek, ezáltal többféle életkorú, személyiségű és stílusú nőhöz szólnak az ékszereim. 

 

Milyen anyagokat használsz?

Az arany ékszerek nagy részénél drágaköveket használok: brill, konyakgyémánt, fekete gyémánt, melyek az új kollekciókban jelennek meg. Az ezüstöknél eddig akvamarint, hegyikristályt és ametisztet használtam, de megrendelésre készítettem már smaragdos, rubinos, sőt zafíros ékszereket is.

 

Min dolgozol jelenleg?

2016-ra abba a fázisba értünk, hogy megnyissuk saját műhellyel egybekötött stúdiónkat, ahol sok új ékszerrel készülünk. Az utóbbi időszakban, főleg a Nóva kollekció kapcsán, több eljegyzési és karikagyűrű rendelésünk volt, ami inspirálja az arany karikagyűrű kollekciómat, jelenleg ezen dolgozom.

 

Készülsz valami különleges meglepetéssel az áprilisi WAMP-ra?

Izgalommal tölt el, hogy minden egyes Wampra újdonságokkal készülhetek, melyek lehetnek akár újabb ezüstgyűrűk, vagy kisebb arany fülbevalók. Most sem lesz másképp.

Partnereink