A Hónap designere 2015. júliusban a POPO design

Alig két évvel ezelőtt a Gombold újra! pályázaton mutatkozott be a négy egykori MOME-s hallgatóból álló csapat, amely már akkor komoly feltűnést keltett laza és friss, ugyanakkor meglepően egységes kollekciójával. A vasárnapi WAMP-ra a legújabb kollekciójukkal érkeznek, addig is ismerkedjetek meg velük közelebbről!

Az átgondoltság azonban nem meglepő, hiszen a POPO - Móga Barbara, Sümegi Réka, Temesi Apol és Vértesi Borbála közös márkája nem csupán a ruhákat és a táskákat, de az alapanyagként használt nyomott anyagokat is maga tervezi, s közös műhelyükben nyomja, miként a szövött matériák is saját elképzeléseik alapján készülnek.

A POPO darabokkal nem nehéz szerelembe esni, hiszen egyszerre merészek, színesek, vidámak, egyszerűek és spontának. A tavaszi/nyári kollekció a Brémai muzsikusok sztorijára épül, s a nyomott anyagokra és a kézzel szitázott pólókra egyaránt a mese szereplői – a kutya, a macska, a szamár és a kakas – kerültek.

Az őszi modellek még a tervezési fázisban vannak, de a táskák prototípusai már elkészültek. A sorozat ismét egyetlen témát jár körbe: a túrázás jellegzetes eszköztárából indul ki. Az új saját tervezésű alapanyagok a régió sajátosságait jelenítik meg; felidézik a kempingezős, hátizsákos életforma utáni nosztalgiát. Hagyományos térképek és a határátkelés tűnőfélben lévő motívumai keverednek különféle városnevekkel. A kollekcióban kisebb és nagyobb hátizsákok, neszesszer, irattáska, gurulós pikniktáska is megtalálható, s bónuszként egy hálózsák is helyet kap. 
A júliusi WAMP-ra a lányok a tavaszi és a nyári mini kollekció darabjait hozzák majd el, de addig is ismerkedjetek meg velük picit közelebbről!

 

Jelenleg min dolgoztok?

Alig néhány hete fejeztük be a mini kánikulakollekciónkat. Ebben a már korábban bemutatott, a Brémai Muzsikusok történetét feldolgozó kollekciót bővítettük tovább. A mesében szereplő állatokat ábrázoló printelt anyagokból most rövidebb szoknyákat, lengébb felsőket, férfipólókat, ingeket és új farmertáskákat készítettünk. Már dolgozunk a soron következő őszi-téli darabokon, s nagyon örülünk, hogy továbbjutottunk a Gombold Újra! idei versenyében is, jelenleg éppen a pályamunkánk kivitelezése zajlik.

 

Kik a példaképeitek?

A szupernagyik! Mindannyiunk nagymamái elképesztő munkabírásúak, nem csak sütnek-főznek, de varrnak is, sőt gyakorlatilag bármilyen problémát pikk-pakk megoldanak, s persze ők azok, akik összetartják az egész családot. Egyikünk nagyija még a műhely felújításában is segített, három évvel ezelőtt pedig szerveztünk egy olyan utazást, amikor a nagymamákat látogattuk meg az ország más-más részén. Nemcsak náluk aludtunk, de fantasztikus közös főzéseket és persze hatalmas ebédeket és vacsorákat is rendeztünk.

 

Milyen sikereket értetek el eddig? Mire vagytok a legbüszkébbek?

A legnagyobb sikerünk talán az, hogy egy iskolai barátságból, közös egyetemi projekt munkából létrejött egy márka. Nagyon klassz, hogy a kezdeti lelkesedés semmit sem vesztett az erejéből az évek alatt, s szuperjó érzés az a tudat, hogy a közös ötletünk életképes. A Baráti Társaság megmaradt, de a BT rövidítés új értelmet is kapott, hiszen ma már közös Bt. formában működünk. A 2013. évi Gombold Újra! versenyen bekerültünk a döntőbe is, sőt a mai napig tartjuk a kapcsolatot a Design Terminállal, s a budapesti forgalmazónk is itt talált ránk.

 

Mi inspirál?

Minket a csapatmunka hajt előre! Minden kollekciónál egyszercsak előjön egy olyan történet amivel mindenki könnyen tud azonosulni, ezt fogalmazzuk meg később anyagban, formában, termékben. Fontos, hogy a különböző ingereket ne szokványos módon dolgozzuk össze. A Brémai Muzsikusok esetében például az alapötlet az volt, hogy háziállatokat nyomunk az anyagra, s Rékának volt egy kakasos mintája, ezt alakítottuk, gyúrtuk tovább. 

 

Hogyan jellemeznétek magatokat tervezőként?

A saját fejünk után megyünk, ösztönösen azt követjük, ami érdekel minket. Mindig személyes kötődést keresünk az adott hangulatokhoz, színekhez, anyagokhoz, és ez alapján épülnek fel a kollekcióink, s nem feltétlenül követjük az aktuális trendet sem.

 

Kiknek készülnek a ruháitok, táskáitok?

Női és férfi darabjaink is vannak, tehát mindkét nem fontos számunkra. Főként azoknak, akik nem félnek az élénkebb színektől és a nagyobb mintáktól. Ez elsősorban egy velünk egyidős, fiatal korosztály, de sokszor mi is meglepődünk, mert a táskáinkat a negyven felettiek is nagyon szeretik.

 

Ha kifognátok az aranyhalat, milyen munkát kérnétek tőle?

Nem is munkát kérnénk, inkább lehetőséget a még több munkához. Tudjuk, hogy mit szeretnénk, a fejünkben van, hogy merre szeretnénk haladni, előre lépni, de az ideális körülmények és feltételek megteremtése nem egyszerű, ehhez jól jönne a segítség.

 

Hogyan látjátok a márkát 5 év múlva?

Szeretnénk lépésről-lépésre építkezni. A cél, hogy egy kiforrott és stabil márkává váljunk. Gondolkodunk egy saját webshop létrehozásán, kacérkodunk a külföldi megjelenéssel, s jó néhány gyerekcuccot készítettünk már ajándékba, amelyeknek hatalmas sikere volt, így szeretnénk idővel gyerekruhákkal is foglalkozni. Előbb-utóbb szükségünk lesz profi marketingesre, s úgy érezzük, hogy már gyakornokok fogadására is készen állunk.

 

Hol találkozhatunk a munkáitokkal?

Ruháink és táskáink kaphatók a wonderLAB-ben, a Mono Fashion-ben, bárkit szívesen látunk saját műhelyünkben is, a Heinrich Alkotói Szinten, s kipróbáltuk már magunkat a bécsi WAMP-on is.

 

Partnereink