A hónap designere 2012 júliusban

Brand
A Zwana márkanév Kalácska Zsanettet rejti, aki egymáshoz kapcsolható elemekből, úgynevezett  modulokból építkező szerkezetekkel, és az ezekből készülő tárgyak tervezésével foglalkozik. Főleg ékszereket és öltözék-kiegészítőket készít, de a tervei között lakberendezési és dekorációs munkák is akadnak. Eredetileg fémműves tervező, jelenleg főleg textillel, mű- és valódi bőrrel dolgozik.

Tobzoska
Elképzelései megvalósítására kifejlesztett egy saját technikát, aminek a Pangolin (magyarul tobzoska) nevet adta. Az ötlet úgy született, hogy egy korábbi munkájához keresett lehetséges megoldásokat, kísérletezett, modellezett; amikor pár félresikerült darabból megszületett ez a kapcsolási elv. Félretette, sejtve, hogy egyszer majd jó lesz valamire. Néhány év pihentetés után épp azelőtt vette elő, hogy találkozott volna a Gombold újra! pályázat felhívásával.

A pályázatra készült tulipán motívum-elemeit egy újabb, még ki nem próbált ritmus szerint rakta össze, a végeredmény pedig szinte megszólalásig olyan lett, mint egy félig összegömbölyödött tobzoska. Így lett a technológia neve Pangolin.  

Az alapforma végtelen változatossággal módosítható, a külső és belső réteg színe különböző is lehet. Jelenleg szinte csak ezzel foglalkozik és egyenlőre nem hogy ráunnék, de egyre érdekesebbnek találom”. Készültek ugyan fülbevalói, amik ugyan nem tartoznak a Pangolin tárgycsaládhoz, stílusban mégis illeszkednek a kollekció darabjaihoz.

Bio

Érettségi után zománcművességet tanult, majd a Budai Rajziskolában végzett aranyművesként. A MOME-n fémműves formatervezőként 2009-ben szerzett diplomát.

Kedvencek
Pillanatnyi kedvencei vannak, amik most éppen a Pleasemachine-cipők, Ferencz Vanda ékszerei és Kibabaya táskái. A külföldiek közül aktuálisan Yoko Izawa, 3form, Anne Kyyrö Quinn, Mia Cullin, Aurelie Tu (Crafted Systems) és még sokan mások. 

Büszkeségtábla
2012 - Gombold újra! - WAMP-különdíj

Visszajelzés

A Gombold újra!-különdíj volt az eddigi legjobb visszajelzés, amit kapott, főleg, mert azzal az elhatározással indult a pályázaton, hogy a részvétel a cél, hiszen kisfia nevelése miatt már több mint két éve nem tervezett. „Az, hogy a döntőben is ott lehettem és még a WAMP különdíjával is elismerték a munkám, több volt, mint amire számítottam.”

Idézet tőle
”Amikor dolgozom, olyan lehetek, mint a gyerekek, amikor játszanak. Akármit csinálnak, 100%-ig beleélik magukat és megszűnik körülöttük a külvilág, ahogy körülöttem is. Munka közben csakis a jelen pillanatban vagyok, a tárgyaimon keresztül pedig megoszthatom ezt az élményt másokkal is.


Inspiráció

„Csodálom a természet geometriáját, izgalmas, hogy az organikus mélyén mindig ott rejtőzik valami szabályosság, ami sokszor csak akkor látható, ha a legapróbb részletekre fókuszálunk vagy a legtávolabbi nézőpontot választjuk.”

Tervek

Most, hogy úgy érzi, megtalálta az „egyéni vonalát”, szeretne egyre jobban elmélyülni benne. Kíváncsi, mivé alakul ez fél év, egy év, három év múlva. A fémművességhez is vissza szeretne térni, mert hiányzik a mindennapjaiból.

A designon túl
Kisgyerekes anyukaként jelenleg legnagyobb feladat számára, hogy a család és a munka között kialakítsa az egészséges egyensúlyt. Ha majd kicsit több ideje lesz, szeretne újra elkezdeni táncolni, tűz-zsonglőrködni és utazni.

Zwana a Facebookon

 

Partnereink