A hónap designere szeptemberben: Mika&Heni

A hónap designere szeptemberben: Sárosi Henrietta és Kim H.J. Mika

Egészen friss tagjai a WAMP-közösségnek, olyannyira, hogy eddig önállóan nem, csak másokkal közös asztalon jelentek meg. Az ötletes lámpa-bútor- és lakáskiegészítőkben utazó designerek személyesen szeptember 11-én lesznek láthatók először, akkor viszont rögtön a hónap emberének kijáró külön standon. Híres gémkapocstartó sünijük MUST HAVE!

Bio
Sárosi Henrietta 2001-ben végzett a Magyar Iparművészeti Egyetemen textiltervező szakon, de előtte még eltöltött egy évet ösztöndíjjal a helsinki Art and Design Egyetemen (UIAH), ahol kötött- és nyomottanyagtervező tanulmányokat folytatott. Másoddiplomáját designmenedzser szakon szerezte. A koreai Kim H.J. Mika 2000-ben végzett a Szöuli Nemzeti Egyetem (SNU) vizuális kommunikáció és formatervező szakán. 2000-2001-ben ő is a helsinki egyetemen tanult bútortervezést és belsőépítészetet. Itt találkozott leendő tervező– és házastársával. Master fokozatot a szöuli egyetemen forma- és tértervezőként szerzett.

Brand
2003-ban Budapesten megalapították a Mika&Heni Designstúdiót. Mivel jobb ötletük éppen nem volt, a márkanevet saját neveikből rakták össze. A Limited Editions of Mika&Heni név saját termékeket takar, melyek között akad bútor, lámpa, lakáskiegészítő. Bármit is tervezzenek, munkájuk során különös figyelmet fordítanak arra, hogy a kezük alól kikerült tárgyat leendő használója fejezze be. A fenntarthatóság is fontos irányelvük, ez egyebek mellett abban érhető tetten, hogy szívesen dolgoznak környezetbarát anyagokkal. Ha indokolt, nem zárkóznak el ugyanakkor a műanyag elől sem: „Van, hogy egy bizonyos anyag inspirál, és ebből jön az ötlet; van, hogy egy ötlet megvalósításához többféle anyagot tesztelni kell, mire beválik egyik vagy másik - pl. megjelenés, gyárthatóság, újra hasznosítás stb. szempontból. Egy ötlet kerámiából vagy műanyagból például egész más képet mutat. Sokszor a kerámia értékesebbnek tűnik, pedig a műanyag gyártásánál  kevesebb hibás darab készül.” 

Kedvenc designer
Tapio Wirkkala 
 

Büszkeségtábla
Dozi néven sündisznó alakú gémkapocs-tartót terveztek az Alessinek. Az inspirációt Heni adta, az ötlet Mika fejéből pattant ki, a végeredmény pedig egy csupasz sündisznó, ami a rátapadt gémkapcsokkal nyeri el végleges formáját.

Számos nemzetközi kiállításon mutatták be munkáikat, az évek során többször díjazták őket.  A Fortune magazin egyebek mellett 2004-ben a Dozit beválasztotta a The 25 Best Products of the year közé, a koreai kormány pedig két évvel később a Design Leaders of New Generation elismerésben részesítette őket.

Idézet tőlük
„A kulturális identitás a kreativitásunk forrása, de nem tartjuk szükségesnek, hogy direkt módon megjelenítsük. A lényeg a változatosabb életstílus, az amivel többet látsz, hallasz, érzel, ez segíti a kreatív munkát.” – Mika az Octogonnak

„Minden projektet egy ’intuíciószűrő folyamattal’ kezdünk, meghatározzuk, hogy mit szeretnének látni az emberek, mi az, amire szükségük van, és mit vennének meg. Különbséget teszünk a nem kereskedelmi célú kiállítások és az eladásra szánt termékek között. Ha az embereknek tetszik valami, még nem biztos, hogy fizetnének is érte.” – Heni az Octogonnak

A munkában a legjobb
„Alkotni valami újat, ami eddig nem volt, ami  tetszik másoknak, és örömüket lelik az új tárgy használatában.”

A designon túl
A gyerekeikkel foglalkoznak, saját maguknak készítenek mindennapi használati tárgyakat és növényeket termesztenek.

Web
http://www.mikaheni.com
 

Partnereink