A hónap desigenere júniusban: Fehér Beatrix-Camou

A hónap designere júniusban: Fehér Beatrix

Nagyvárosi hangulatok jelennek meg színes, extravagáns ruháin; több ezer saját fotóból válogatva passzintja össze a legjobb kombinációkat. Már a legelső WAMP-on is jelen volt, az Iparművészeti Múzeum öt öltözéket vásárolt tőle saját gyűjteményébe, legfiatalabb vásárlója 5, legidősebb 80 éves. Júniusban a hónap designerének járó extrastandon először látható teljes egészében egyik új kollekciója.

Brand
A CAMOU márkanév a divatban is használatos „urban camouflage” kifejezésből származik és Fehér Beatrix egyedi ruháit takarja. Bár korábban is készített ruhákat, egységes kollekció formájában először 2007 tavaszán jelentek meg munkái. „A női és férfi ruházattól a kiegészítőkig terjedő sportos-elegáns városi öltözeteknél fontosnak tartottam, hogy a dekorativitás mellett szerepet kapjon a funkcionalitás is.”

Alapkoncepcióként fogalmazódott meg a divat és a fotográfia összekapcsolása: a motívumok saját készítésű, főleg városi fényképekből táplálkoznak, és szitanyomásos technikával kerülnek fel különböző anyagokra. „Összefoglalva: a cél a formákkal, képekkel, jelentésekkel, valamint színekkel való operálás az egységes harmónia érdekében.”

Vásárlóinak zöme 25-45 éves, de készített már ruhát 5 éves kislánynak és nemrég egy 80 éves hölgy is megajándékozta magát egy tűzpiros CAMOU ruhával. „Vannak „legkeresettebb” darabok, amelyek kezdetektől kísérnek, csak mindig más színben, mintával: ilyen a ’tüllös szoknya’ és a ’zsebes ruha’ elnevezésű.”

Fotók a ruhán
„Mindig is érdekelt a városrészletek, tárgyak, emberek, hangulatok megörökítése.
Nem vagyok profi fotós, nem ezt tanultam, de a – számomra - szép kép létrehozása, egyre tudatosabbá vált.”

Ma sok ezer eltárolt képe között keresi a témákat egy-egy kollekciójához vagy felkerekedik, és újakat készít. „Sokszor különböző helyekről származó motívumokat kombinálok össze, szeretem az ellentétpárokat, sőt a pikantériát. Például egy börtön szögesdrótját szívesen nyomom madarakkal teli fás mintára.”

Bio
A kisképzőn bőr szakra járt, utána a kirakatrendező –és dekoratőr szakiskolában tett állomás után jött a MOME textiltervező szaka, ahol 2005-ben végzett. Kapcsolata a divattal azonban mindezeknél is régebbi: „Az öltözködés gyerekkorom óta vonz. Az első kézzel varrt ruhadarabomat azonban véletlenül hozzávarrtam a kempingszékhez… nem örültek otthon :).”

Ösztöndíjakkal megjárta Finnországot és Szlovéniát, szakmai gyakorlaton Svájcban volt – ezek a CAMOU-hoz vezető út lépcsőfokainak is tekinthetők: „Ljubljanai ösztöndíjam során az akkor még hagyományos fényképezőgépem filmjeit kétnaponta hívattam elő. Kedvenc témám a vasúti sínek voltak, az a pályaudvar, amelyről ledobott a vonat. Három csodás hónapot töltöttem az iskola műhelyében anyagokat festve, és azon kívül autóstoppolással, utazással, fotózással. A szitanyomás technikáját is itt sajátítottam el, majd folytattam pár hónappal később finnországi ösztöndíjam során egy eldugott kis iskolában, ahol kicsit kényszer szülötten is csak a munkára koncentrálhattam.”

Kedvencek
Kedvenc tervezője nincs, de sokak munkáját figyeli, legyen az divatház vagy márka. „Ha mégis kell mondanom egy irányt, szeretem a távol-keleti divattervezőket formaalakításaik, szabásvonalaik miatt és a spanyol divatot bohókás, vidám megjelenése miatt.”

Visszajelzés
„Nagyon jól esik a személyes dicséret, mind hazai és mind külföldi megjelenéseimen. Példaként: ahogy már korábban elhangzott, pár nappal ezelőtt egy 80 éves néni vásárolta meg a tűzpiros ingruhámat - egyébként gyönyörű volt benne.” Külföldön sokszor még el kell magyaráznia, hogy az anyagokat nem így veszi készen, hanem utazási alatt készített fotóit használja fel. „Meglepődnek, lelkesednek az ötletért és én ennek csak örülök.”

Büszkeségtábla
2010-ben az Iparművészeti Múzeum megvásárolt tőle 5 darab öltözéket a gyűjteményébe.
2007-2010 között a Kozma Lajos Kézműves Iparművészeti Ösztöndíjban részesült.
2006: „Magyar Formatervezési Díj” I. díj (Iparművészeti Múzeum)
2006: „Textilművészeti Triennálé” I. díj (Szombathelyi Képtár)

Idézet tőle
„A munkámban az a legjobb, hogy nincs két egyforma nap. Periódusaim ugyan léteznek. Vannak utazós időszakaim, amikor sok emberrel megismerkedem; tervezős, műhelyezős heteim, amikor inkább magányomba vonulok és a papírmunka.”

A designon túl
… is designnal foglalkozik, a MOME doktori iskolájának hallgatója.

A WAMP-ról
Az első WAMP óta jelen van, havi rendszerességgel. „Amikor először hívtak, nem tudtam miről van szó, először nem is akartam részt venni, de annyira jól sikerült és oly sok dicséretet kaptam, hogy megtetszett és mára már a munkám elengedhetetlen része a WAMP. A vásárlókkal való kapcsolattartás és adott ruhadarabokra való azonnali visszajelzés csak pozitívum tud lenni.”

Web

http://www.camou.hu/


Partnereink