A hónap designere májusban: Tipton Zakariás

 

Május hónap designere – Tipton Zakariás

A reciklálás egészen professzionális módját választotta a magyar-amerikai Zachary Tipton vagy ha úgy tetszik, Tipton Zakariás. A Tipton Eyeworks fiatal brainmastere bakelitlemezekből és régi filmekből gyárt ezt-azt, leginkább szemüvegeket. Vannak filmtekercsei az orosz űrkilövésekről, az ötvenes évek erotikájáról és Chaplinről is – de ezekből nem készít szemüveget, inkább gyűjti őket. A Boeing amerikai székhelyén diplomái mellé egy sor szaki-mesterséget is kitanult, mostanában Herczeg Zoltán nadrágját hordja.

Brand
Fő profilja a szemüvegtervezés. Erre a célra saját gyárat alapított, amit folyamatosan bővít. A szemüvegeken belül két fő vonalat visz: az egyik a Vinylize, azaz a hanglemezből készült szemüvegkeret, a másik a Cinematique, ami a filmből készült termékeket takarja. A cég szemüvegekhez kötődő tartozékokat is készít: hanglemezből és egyedi mintákkal szitázott műanyagból tokokat, ezen kívül állványokat, a régi hanglemezborítókból táskákat és grafikai munkákat (egyebek mellett posztert, katalógust, hanglemezborítót, brosúrát). Ha ez nem elég, Zack öveket, kitűzőket, lámpákat és bőr táskákat is készít, és ő maga csak a saját szemüvegeit hordja, valamint öve és a táskája is saját gyártmány. Korábban nadrágokat is csinált, de most már Herczeg Zoltánét hordja.

A hanglemezes kereteket kb. 12 éve kezdte el készíteni Amerikában, ahol akkor élt. „Nem találtam más anyagot a kísérletezéshez, ezért édesapám hanglemezeiből ragasztottam alapanyagot.” Üzlettársa a testvére; a filmes anyagok felhasználását együtt találták ki, de a jobb darabokat nem reciklálja, inkább gyűjteni kezdte őket. „Ma már elég nagy gyűjteményem van: rengeteg kommunista propaganda-film, orosz űrkilövések, erotika az ötvenes évekből, 16 milliméteres filmen az 56-os olimpia, második világháborús felvételek, Chaplin stb. Ezekből persze nem csinálunk szemüveget.”

A cég székhelye Budapest, viszont ott csak havi tíz napot tölt. Amúgy Pécsen tartózkodik vagy utazik, hogy az üzleti hálózatot építse. A hónap emberének járó extra standnál azért sem fog látszódni, mert most is éppen egy három hetes amerikai körúton van, ahol egyebek mellett Los Angelesben és Seattle-ben építi a hálózatot, a visszaúton pedig beugrik Hollandiába.

Bio
Szakmai tudásának nagy részére Amerikában tett szert. Miután elvégezte a gimnáziumot, a családja – akivel a magyar-amerikai Zack korábban is ott élt – visszaköltözött Seattle-be. A helyi főiskolán közgazdaságtant, számvitelt és az első kettőtől meglehetősen távoli látszerészetet tanult. Az iskola mellett kőműves-inasként, majd műbútorasztalosként dolgozott. Itt építész-szobrász édesapjától anyagismeretet, tervezni és hegeszteni tanult. A gépészetet pedig tulajdonképpen egy véletlennek köszönhetően tanulta ki: éppen Seattle-ben van a Boeing székhelye, ezért tele van a város profi gépészekkel: savmarókkal, szikraforgácsolókkal és mindenféle szakival.

Prága
A termelés egy része Prága mellett folyik, ahova egy popos kollaborációval került: „Nagyon sok keret kezdet fogyni és a pótlásra nem tudtunk elég egyforma minőségű hanglemezt szerezni. Ezért elkezdtük sajtoltatni a haverok zenéjét egy régi cseh hanglemezgyárban, Prága közelében. A lemezeket szétosztottuk, a maradék lemezből szemüvegeket csináltunk. Ma már csak a kis lemezeket sajtoltatjuk Prágában, a szemüvegekhez való lemezeket mi sajtoljuk.”

Kedvencek
ZSOLNAY!!! Illetve DeLorean

Visszajelzés
„A legjobb érzés, amikor egy ismeretlen ember egy Tipton kerettel szembe sétál velem az utcán. Ez egyre gyakrabban fordul elő, aminek nagyon örülök.”

Büszkeségtábla
Kétszer jelölték a SILMO-nagydíjra.

Idézet tőle
„A hibáim inspirálnak. A problémamegoldásból rengeteget merítek.”

A designon túl
Utazik, jógázik, búvárkodik, biciklizik, filmez

Web
www.tipton.hu


Partnereink