A hónap desigenere áprilisban: Fatér Mária

 

Hónap designere – Fatér Mária, lámpakészítő

Teáscsészéből valamint sok más használt és új tárgyból készít lámpát. Csinált már személyre szabott asztali lámpát Vágó Rékának, egyszer egy Disney-figurát is beépített egyik munkájába, a magyar EU-elnökség örömére pedig az Európa Tanács egyik épületét díszítette fel lámpáival Brüsszelben. Megőrül a Suck Right! brossaiért és sajnálja, hogy egy nap nem 36 órából áll. Fatér Mária egyedi lámpáival 2009 novembere óta wampol. Idén egyenesen a hónap designerének járó standon debütál, ahova négy extrább darabbal - címszavakban kutya, bútorszállító, 8 mm-es kamera, konzervdobozok – érkezik. És itt mutatják be a #200 lámpát is.

Brand & Bio
Régi porcelánokból, kancsókból, csészékből, és ezer más tárgyból készít porcelán lámpát; volt már Nanushka által inspirált darab, Disney-figurát tartalmazó és Vágó Rékának is készített asztali lámpát. Fatér Mária az Mlamp alapítójaként és dizájnereként lámpákat tervez és kivitelez. Elsősorban porcelánokból dolgozik, de alapanyagként szívesen használ más régi tárgyat is. Meg nem régieket is.

2004 és 2008 között még különböző magazinoknál dolgozott stylistként, divatszerkesztőként. Az első lámpát, a #00-t 2009 augusztusában készítette, amikor kislánya fél éves volt. „Ez a darab valójában egy lavinát indított meg, ha jobban belegondolok, azóta is használjuk az Exkluzív Kollekciók logójaként, a szórólapunkon is ez szerepel – nagyon szeretem”. Azóta piacra jár, lomtalanításokról ábrándozik, hagyatékok maradékát cipeli el. „Kifejezetten vonzanak a piszkos, sötét boltok ahonnan a leszakadt konyhakredencből 100-120 éves teáscsészék kerülnek elő.”

Alig egy év működés után a Dob utcában megnyitották az Mlamp showroom & workshopot. „A szakmai fogásokat leginkább a konyhánkban sajátítottam el, mivel a workshop megnyitásáig otthon dolgoztam. Általában az apámhoz fordulok tanácsért, szeret velem megoldhatatlannak tűnő problémákon agyalni, együtt próbálkozni.”A „folyamatos belső kényszer hatására készült lámpák” mellett egyéni megrendeléseket is teljesít, illetve negyedévente bemutat egy-egy Mlamp Exkluzív Kollekciót. És vannak határon átnyúló távlati tervei is, de ezekről egyelőre babonából nem beszél.

Kedvencek
A WAMP-osok között nagyon menőnek tartja a Suck Right! cuccait: „Minden nevezetes nap előtt hetekkel már cetliken próbálom figyelmeztetni a családomat, mennyire rám fér még 10-15 bross.”

A többi kedvenc designere szerinte nem túl érdekes a nagyközönségnek, bár neki valódi értékeket jelentenek: ilyen a bécsi Goldscheider gyár, a Gránit gyár, Hüttl Tivadar császári és királyi szállító, Kozma Lajos vagy Tamara Lempicka.

Visszajelzés
„Azt hiszem a legmenőbb az volt, amikor Sára, a kislányom rádobta a cumisüvegét és ketchupos flakonra, és lámpának nevezte. Ő az örökösöm.”

Inspiráció
„Minden inspirál. Legyen gyönyörűséges antik műalkotás, giccses retro darab, ázsiai gagyi vagy teljesen eltérő funkcióval bíró használati tárgy.”

Idézet róla
“Az általa készített tárgyak hivalkodás és a giccs látszata nélkül, ötletesen őrzik letűnt korok értékeit a mai tömeggyártásra specializálódott világban.”
hg.hu

Büszkeségtábla
A hg.hu 2010-ben őt választotta az év dizájnerének. Amikor 2011 januárjában Magyarország átvette az EU soros elnökségét, szokás szerint a tisztet ellátó ország feladata volt, hogy feldíszítse az Európa Tanács Justus Lipsius reneszánsz gondolkodóról elnevezett épületét Brüsszelben, ahol az EU-tagállamok kormányait képviselő tanács üléseit szokták tartani. A dekoráció koncepciójának kidolgozói az Mlamp-et kérték fel az épület két helyiségének megvilágításához: a tárgyalóba két darab állólámpa készült, az olvasóligetben az Mlamp organikus szériájából két fűgömb asztali lámpát helyeztek ki. További idei siker, hogy a 100xSzép Kiadó képeslap formában kiadta a lámpáikat, és könyvesboltokban árulja őket. 

Amit a legjobban szeret
„Az alkudozást hajnalonként a piacon. Az érzést, amikor látomásként összeáll egy-egy lámpa. Amikor a gyanútlan nézelődőből ragadózó válik – mert mindenáron kell neki egy lámpa. Amikor időben ki tudom fizetni a boltunk csekkjeit, a lámpákból megkeresett pénzen.”

A designon túl
Kétéves lányát neveli, igyekszik vonzó feleség, jófej barátnő és remek testvér lenni. „A családi szerepek mellett minden energiámat az Mlamp viszi el, és így sem bánnám ha inkább 36 órából állna egy nap.”

Web
m-lamp.com

Partnereink